Dihalne vaje za sproščanje

dihale vaje za sproščanje

Zakaj dihalne vaje za sproščanje delujejo?

Dihalne vaje za sproščanje so zelo učinkovite in primerne za vsakogar. V današnjem hitrem in zahtevnem svetu se pogosto soočamo s stresom, ki ne le vpliva na naše psihično počutje, ampak tudi na telesno zdravje. Znanstvene raziskave kažejo, da lahko zavestno nadzorovano dihanje igra ključno vlogo pri obvladovanju stresa.

Kako je to mogoče? Dihalne vaje vplivajo na avtonomni živčni sistem, ki uravnava nezavedne telesne funkcije, kot so srčni utrip in dihanje. Z zavestnim dihanjem lahko spodbudimo parasimpatični del tega sistema, ki pomaga telesu, da se vrne v stanje počitka in obnove.

dihale vaje za sproščanje

Dihalne vaje za sproščanje in možgani

Eden od temeljnih razlogov, zakaj dihanje lahko pomaga pri stresu, je njegov vpliv na amigdalo, del možganov, ki je ključen za čustvene odzive, kot je strah. Dihalne vaje lahko zmanjšajo aktivnost v amigdali, kar vodi v zmanjšanje občutka anksioznosti. Poleg tega zavestno dihanje poveča raven kisika v krvi, kar izboljša delovanje možganov in prispeva k boljšemu čustvenemu ravnotežju.

V tem članku bomo raziskali različne dihalne tehnike, ki so znanstveno podprte in lahko pomagajo pri obvladovanju stresa. Od preprostih tehnik, kot je globoko trebušno dihanje, do bolj strukturiranih praks, kot je pranajama iz joge, bomo raziskali, kako lahko te tehnike vplivajo na naše telo in um ter nam pomagajo ohranjati mirnost v izzivih sodobnega življenja.

Tri preproste dihalne vaje za sproščanje

Globoko trebušno dihanje (Diafragmatično dihanje)

Ta tehnika poudarja dihanje s celotnimi pljuči, kar povečuje vnos kisika. Sedite ali ležite v udobnem položaju. Ena roka naj bo na prsih, druga pa na trebuhu. Globoko vdihnite skozi nos, tako da se trebuh dvigne, prsi pa ostanejo relativno mirne. Zadržite dih za nekaj sekund, nato počasi izdihnite skozi usta. Ponavljajte 3–5 minut, lahko pa tudi več.

4-7-8 Dihalna Tehnika

Ta tehnika je znana po svoji sposobnosti hitrega umirjanja uma in telesa. Udobje je ključno, zato se namestite v sedeč ali ležeč položaj. Popolnoma izpraznite pljuča z izdihom skozi usta. Nato zaprite usta in tiho vdihnite skozi nos, štejte do štiri. Zadržite dih in štejte do sedem. Nato popolnoma izdihnite skozi usta, štejte do osem. Ponovite cikel štiri-krat.

Alternativno nosno dihanje (Nadi Shodhana)

Ta tehnika izhaja iz jogijskih praks in pomaga uravnotežiti levo in desno stran možganov. Sedite v udobnem položaju z ravnim hrbtom. S palcem desne roke zaprite desno nosnico in globoko vdihnite skozi levo nosnico. Nato s prstancem zaprite levo nosnico, odprite desno in izdihnite. Nato vdihnite skozi desno nosnico, zaprite jo, odprite levo in izdihnite. To je en cikel. Nadaljujte za 5 do 10 ciklov.

dihale vaje za sproščanje

Dihalne vaje za sproščanje – Pranajama

Pranajama je starodavna jogijska praksa, ki vključuje različne tehnike dihanja, namenjene nadzoru življenjske energije (prane) v telesu. Osnova pranajame je zavestno, nadzorovano dihanje, ki ima številne koristi za telesno in duševno zdravje. Opišimo nekaj osnovnih tehnik pranajame:

Kapalbhati (Sijaj lobanje)

 • Sedite v udobnem položaju s pokončnim hrbtom.
 • Lahko sedite na tleh v prekrižnem položaju ali na stolu. Vdihnite globoko in nato izvedite serijo kratkih, eksplozivnih izdihov s pomočjo trebušnih mišic.
 • Pri vsakem izdihu se trebuh hitro in močno krči.
 • Po vsakem izdihu naj sledi pasiven vdih.
 • Začnite z 10 ponovitvami in postopoma povečujte.

Anulom vilom (Izmenično nosno dihanje)

 • Sedite s pokončnim hrbtom v udobnem položaju.
 • S palcem desne roke zaprite desno nosnico in globoko vdihnite skozi levo nosnico.
 • Nato zaprite levo nosnico s prstancem, odprite desno in izdihnite.
 • Vdihnite skozi desno nosnico, zaprite jo, odprite levo in izdihnite.
 • Nadaljujte izmenično za več ciklov.

Bhramari (Čebelje dihanje)

 • Sedite v udobnem položaju s pokončnim hrbtom.
 • Pokrijte ušesa s palci, preostale prste pa postavite na čelo.
 • Globoko vdihnite in med izdihom oddajajte visok, čebelam podoben zvok.
 • Osredotočite se na vibracije, ki se ustvarjajo v glavi. Ponovite 5-10 krat.
 • Pri izvajanju pranajame je pomembno, da ste sproščeni in osredotočeni na dihanje.
 • Začnite postopoma in ne prekoračite svojih telesnih in duševnih meja.
 • Pranajama je najbolj učinkovita, če se izvaja redno, idealno zjutraj ali zvečer v mirnem okolju.

Viri informacij:

10 Breathing Techniques for Stress Relief and More

Breathing Techniques for Stress Relief

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi