Napihnjenost? 4 koraki do rešitve

Napihnjenost

Napihnjenost je danes postala tegoba sodobnega prebivalstva. Doleti tako moške in ženske kot otroke. Težava je zelo neprijetna in ne le, da nas moti zaradi vizualnega izgleda, lahko poslabša kakovost našega življenja. Ljudje zelo različno občutimo napihnjenost, lahko čutimo napetost ali nelagodje v trebuhu, blažje bolečine, spahovanje, vetrove ali povečan obseg trebuha. Ali pa kar kombinacijo vsega tega.
 
Pojavi se lahko takoj po obroku ali čez nekaj ur. Prvi primer kaže na motnjo delovanja na nivoju želodca, drugi pa na nivoju črevesja.
 
Temu pa lahko naredite konec!
 

 

Napihnjenost NI normalen pojav

 

Morda napihnjenosti, ki vas vsakodnevno spremlja, niti ne opazite več in jo dojemate kot nekaj, na kar nimate vpliva. A napihnjenost ni le estetska težava, saj kaže na mnogo večji problem – porušeno črevesno floro. Stalno napenjanje in napihnjenost je odziv telesa, ki ga je treba jemati resno. Tudi prekomerni vetrovi kažejo na porušeno ravnovesje v prebavnem telesu. 

Najpogosteje je razlog za napihnjenost SIBO (small intestinal bacteria overgrowth), kar pomeni prekomerno naseljenost slabih organizmov v višje predele prebavnega trakta. In tam povzročajo fermentacijo hrane.

Temu rečemo porušena črevesna flora,  saj v našem prebavnem traktu prevladujejo slabi organizmi.            

Napihnjenost

Ne samo to, še nahajajo se tam, kjer se ne bi smeli. Nahajajo se previsoko navzgor po našem prebavnem traktu. Poleg napihnjenosti povzročajo tudi zgago in kup drugih zdravstvenih težav.

Kaj je napihnjenost?

Ne, napihnjenost ni škodljiv zrak, ampak so to plini, ki nastanejo zaradi strupenega gnitja. Plini povzročajo škodo prebavnemu traktu in poškodujejo črevesno floro ter oslabijo delovanje jeter. Napihnjenost je torej stanje, ki je posledica povečane produkcije teh plinov in kopičenje le-teh v črevesju in/ali želodcu. Prekomerno nastajanje plinov, ki se ne izločijo, lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, naš trebuh pa je navzven videti kot »balon«. Pa vzroki? Slabe prehranjevalne navade, hitro prehranjevanje, stres, alergije, bolezni …

Zaradi tega je pomembno, da opravite nastajanje strupenih plinov in zaščitite svoje telo pred zastrupitvijo. 

Delovanje črevesja je za naše zdravje in za kakovost našega življenja mnogo pomembnejše, kot se nam zdi, saj se med 60 %in 80 % našega imunskega sistema nahaja prav tukaj. Naše črevesje je prav tako ključno za nastanek kar 90 % nevrotransmitorjev oziroma živčnih prenašalcev. Serotonin, eden izmed njih, pomembno uravnava naše razpoloženje.

Vzroki za napihnjenost

Vzrokov za napihnjenost je več. Presežek plinov je lahko tudi posledica povečanega vnosa plinov, zaradi požiranja zraka ali uživanja gaziranih pijač. Ali pa povečane proizvodnje plinov v prebavilih zaradi bakterijske razgradnje neprebavljene hrane. 

Napihnjenost in prehranjevanje

V veliki meri na napihnjenost vpliva prehranjevanje. Res pa je, ljudje na različno hrano reagiramo različno. Kar nekomu dela težave, drugemu ne. Zato se je dobro opazovati, spremljati in prepoznati hrano, ki na nas ne deluje dobro. 

Nastanek napihnjenost lahko povzroči večina živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, še posebej tista, ki vsebujejo rafinozo. To je ogljikov hidrat, ki ga v velikih količinah najdemo pri fižolu, manj pa v zelju, brstičnem ohrovtu, brokoliju, špargljih in drugih polnozrnatih izdelkih. Sigurno je med naštetim nekaj, kar veste, da vas napenja, kajne? 🙂

Napihnjenost in hrana

Med problematične spadajo tudi ocvrta hrana,mleko in mlečni izdelki, stročnice, škrobnata živila,rdeče vino, kofein, gazirane pijače in temno pivo. 

Napihnjenost kot posledica delovanja hormonov

Delovanje hormonov, porušeno ravnovesje črevesnih probiotičnih bakterij ali določenih živčnih impulzov, ki nastajajo pod vplivom neprijetnih čustev in stresnih situacij prav tako lahko vplivajo na nastanek napihnjenosti. 

Premalo gibanja 

Sedeče delo in premalo gibanja sta veliki težavi sodobnega načina življenja. Dolgotrajno sedenje upočasnjuje praznjenje želodca in odvajanje blata. Zaradi pomanjkanja časa jemo hitro in hrano slabo prežvečimo, zato pride ta v črevesje slabše predelana.

Alergije in intolerence

Vzrok za napihnjenost in vetrove je lahko tudi alergija ali intoleranca na določeno hrano. Precej pogosta je npr. laktozna intoleranca. V srednji Evropi približno 30-40 % ljudi ne prenaša mlečnega sladkorja. Ljudje z alergijami ali intoleranco, ki zaužijejo mleko ali mlečne izdelke, zaradi neprebavljenih mlečnin trpijo za številnimi prebavnimi motnjami. 

Preveč zaužitega zraka

Do nezavednega zaužitja zraka lahko pride pri prehitrem in nezadostnem žvečenju hrane, hitrem pitju, žvečenju žvečilnih gumijev, kajenju, lizanju bonbonov ali lizik, pitju gaziranih pijač, uporabi neustrezne zobne proteze, hiperventilaciji ali kot odziv na stres. Seveda med hranjenjem in dihanjem pogoltnemo določeno količino zraka, vendar so te količine majhne. Če pa pogoltnemo preveč zraka pride do spahovanja in napenjanja. 

Tudi preveč vlaknin in sladkornih alkoholov (poliolov) napenja

Vlaknine so v priporočenih količinah odlične za zdravje in prebavo, saj znižujejo krvni sladkor in holesterol, preprečujejo drisko in zaprtje. Vplivajo tudi na učinkovitejše delovanje prebavnih encimov, povečujejo občutek sitosti in vplivajo na pridobivanje telesne teže. Kadar pa zaužijemo večjo količino vlaknin, imamo tudi več vetrov. 

Si že kdaj pojedel čokoladico ali pecivo, ki je bilo slajeno s sorbitolom, ksilitolom, maltitolom, manitolom, eritritolom ali izomaltom in si pridelal prebavne motnje in napenjanje? Nekateri z lahkoto predelamo poliole, drugim pa povzročajo težave. Zakaj pride do tega?  Polioli se v tankem črevesju ne razgradijo in absorbirajo. Ko v nespremenjeni obliki dosežejo debelo črevo, jih začnejo razkrajati bakterije, pri čemer se tvorijo plini. 

 

Slabo počutje – vzrok v prebavi?

Prebavne težave, ki jih večkrat doživljamo, kot napihnjenost, vetrove, bolečine v trebuhu ali driske, pa lahko kažejo tudi na kronične zdravstvene težave.

Neravnovesje v črevesju se povezuje s hormonskim neravnovesjem,  avtoimunimi boleznimi, kot je npr. revmatoidni artritis, težave s ščitnico, sladkorna bolezen, kronična utrujenost, fibromialgija, anksioznost, depresija, ekcemi in težave s kožo … to so le nekatere izmed njih.

Slabo počutje in prebava

 Zaradi zaprtosti in neurejene prebave se počutimo slabše, smo napihnjeni, utrujeni in brez energije. Slabše tudi spimo. Na dolgi rok ima lahko slaba in neurejena prebava zelo negativne posledice za zdravje.

 

Do manj napihnjenosti v štirih korakih

Zdravo črevesje lahko postopoma dosežemo preko štirih korakov: »Izločitev«»Nadomestitev«»Obnovitev« in »Popravilo«. Prvi korak tako pomeni izločitev vsega, kar vam škoduje, največkrat gre za hrano, ki povzroča vnetja, živila, ki dražijo prebavila in povzročajo napihnjen trebuh – alkohol, kofein, poživila in droge, večkrat tudi gluten, mlečni izdelki, koruza, soja, jajca in sladkor. Svojo prebavo lahko spoznate tudi tako, da živila iz svoje prehrane izločite postopoma in v skupinah ter ugotovite, katera povzročajo napihnjenost, razdraženost in druge prebavne težave.

»Razne infekcije v prebavilih lahko povzročajo paraziti, glive ali bakterije. S pomočjo določene analize se lahko določi število dobrih bakterij, prav tako prisotnost morebitnih infekcij. Pri premagovanju infekcij je navadno potrebno zdravljenje z zelišči, določenimi zdravili proti parazitom in glivicam v nekaterih primerih je zaradi prekomernega razrasta škodljivih bakterij potreben tudi antibiotik«.

»Servis« črevesja za odpravo napihnjenosti

Sestavine, ki jih izločimo, pa je potrebno “Nadomestiti”, kar lahko storimo z dodatkom fermentiranih živil in prehranskih dodatkov za urejeno prebavo in absorpcijo hranil. Današnja prehrana je namreč večkrat osiromašena, naše telo pa za dobro delovanje in dolgo življenje potrebuje mnoga hranila in minerale.

Ko ustrezno prilagodimo našo prehrano, naslednji korak “Obnovitev” narekuje ponovno naselitev dobrih bakterij, ki pa so za zdravo črevesje in konec naših prebavnih težav ključne. Najhitrejšo in najučinkovitejšo naselitev bakterij dosežemo z uporabo pravilne prehrane in dodatka s specifičnimi sevi, ki morajo vsebovati bifidobakterije in vrste laktobakterij.

Priporočljiv odmerek dobrih bakterij je od 25 do 100 milijard enot na dan, česar le s fermentiranimi izdelki skorajda ne moremo doseči. Pomembno  je tudi uživanje prebiotikov, ki so hrana za dobre bakterije, ki jih lahko v svoje telo vnesemo s pomočjo dodatkov ali s hrano, ki vsebuje veliko topnih vlaknin.

 

S Premium PRO FLORO IN L-GLUTAMIN-om do optimalne regeneracije

Za optimalno regeneracijo prebavnega trakta je odlična kombinacij PREMIUM PRO FLORE IN L-GLUTAMINA. Premium Pro flora namreč vsebuje izjemno kombinacijo in koncentracijo dobrih organizmov, ki naseljujejo trajno naš prebavni trakt in tako dolgoročno pomagajo pri odpravi težav, obenem pa s specifičnim sevom S.Boulardi uničujejo slabe organizme. To jih naredi izjemno učinkovite v boju proti napihnjenosti. L-GLUTAMIN pa je aminokislina ključna za obnovo stene črevesja in želodca.

 

Naslednji korak je “Popravilo” črevesja. V tem koraku moramo našemu črevesju zagotoviti ustrezna hranila, kot so aminokisline, cink, omega 3-maščobne kisline, vitamine A, C in E … 

PREMIUM PRO FLORA vsebuje kar 31 milijard živih organizmov na kapsulo, ki se uspešno prebijejo do vašega črevesja ter prinesejo konec napihnjenosti in drugih prebavnih težav. Posebnost PREMIUM PRO FLORE je, da vsebuje organizme, ki so v našem prebavnem traktu tudi sicer naravno prisotni, zato uživanje teh probiotikov ne bo le še ena »umetnija«.

Tempirana bomba za zdravo črevesje

Premium Pro Flora, probiotiki, ki so narejeni v Sloveniji, so inovativno zasnovani ter izjemno učinkoviti. Za razliko od mnogih drugih, ki jih še preden pridejo do vašega črevesja uničita želodčna kislina in žolč, so Premium Pro Flora shranjeni v posebni ovojnici, t.i. DR HPMC kapsuli, ki se prebije skozi želodec in se kot tempirana bomba sprosti prav tam, kjer je treba – v črevesju.

proflora probiotiki vitja

 

Vrhunski za vrhunsko prebavo

Premium Pro Flora ni le še eden od izdelkov na tržišču. Kapsule, izdelane v Sloveniji, so tako primerne za vegetarijance, ne vsebujejo laktoze in glutena, vsebujejo učinkovite seve nujno potrebnih bakterij ter vašemu črevesju prinesejo olajšanje – izboljšajo simptome pri težavah z razdražljivim črevesjem, ob jemanju antibiotikov pripomorejo k ponovni vzpostavitvi imunskega sistema, pomagajo pri driski, preprečujejo napihnjenost, kronične bolečine v črevesju …

Premium Pro Flora skriva še en razlog, zakaj jo izbrati.  Močan odziv imunskega sistema v telesu ni vedno primeren. Včasih, ko je telo izpostavljeno benignim delcem iz okolja, kot sta cvetni prah ali prah, se bo imunski sistem preburno odzval, kar je lahko škodljivo. Koristne bakterije lahko pomagajo telesu uravnavati ta odziv in vzpostavijo ravnotežje med preburno alergično reakcijo, ki je nepotrebna.

 

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Morda te zanima tudi

Košarica