Motnje srčnega utripa ali aritmija: vzroki, simptomi in zdravljenje

motnje srčnega utripa

Srce, ta vitalni organ, ki neprekinjeno črpa življenjsko pomembno kri skozi naše telo, včasih deluje nepravilno. Motnje srčnega utripa, znane tudi kot aritmije, so nepravilnosti v ritmu srčnega utripa, ki lahko vplivajo na ljudi vseh starosti. V tem članku bomo raziskali, kaj so motnje srčnega utripa, njihove vzroke, simptome, možnosti diagnosticiranja in zdravljenja.

Kaj so motnje srčnega utripa?

Motnje srčnega utripa nastanejo, ko električni impulzi, ki uravnavajo srčni utrip, ne delujejo pravilno, kar povzroča prehitro, prepočasno ali nepravilno bitje srca. Obstajata dve glavni vrsti motenj: tahikardija (prehitro bitje srca) in bradikardija (prepočasno bitje srca).

Kaj je tahikardija?

 • Tahikardija je medicinski izraz, ki opisuje stanje, pri katerem srce bije hitreje kot običajno, običajno več kot 100 utripov na minuto pri odraslih.
 • Tahikardija je lahko simptom različnih srčnih obolenj, kot so bolezni srčnih zaklopk, srčno popuščanje ali prirojene srčne napake.
 • Pogosto je povezana tudi s sistemskimi dejavniki, kot so visok krvni tlak, hormonske spremembe ali stranski učinki nekaterih zdravil.
 • Tahikardija sama po sebi ni nujno nevarna, vendar lahko kaže na globlje zdravstvene težave ali poveča tveganje za zaplete, kot so srčni napadi ali možganske kapi.
 • Simptomi tahikardije vključujejo hitro bitje srca, palpitacije, kratko sapo, omotico, bolečine v prsih ali celo omedlevico.
 • Diagnoza tahikardije običajno poteka z elektrokardiogramom (EKG), ki meri električno aktivnost srca in pomaga identificirati vrsto tahikardije.
 • Zdravljenje tahikardije se razlikuje glede na njeno vrsto in vzrok, vključuje lahko zdravila, medicinske postopke ali spremembe življenjskega sloga.
 • Preventivni ukrepi vključujejo uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo, izogibanje stresu in omejevanje vnosa substanc, ki lahko povzročijo tahikardijo, kot sta kofein in alkohol.
 • Pomembno je, da ljudje s tahikardijo redno obiskujejo zdravstvene preglede in sledijo navodilom zdravstvenih strokovnjakov za upravljanje svojega stanja.

Kaj je bradikardija?

 • Bradikardija je stanje, pri katerem srce bije nenormalno počasi, običajno manj kot 60 utripov na minuto pri odraslih.
 • Do bradikardije lahko pride zaradi naravnega staranja srčnega prevodnega sistema, kar je pogosto pri starejših ljudeh.
 • Ta pojav se lahko pojavi kot posledica poškodb na srčnem prevodnem sistemu zaradi srčnih bolezni, kot so ishemična bolezen srca ali po srčnem infarktu.
 • Nekatera zdravila, predvsem tista za zdravljenje visokega krvnega tlaka in srčnih aritmij, lahko povzročijo bradikardijo kot stranski učinek.
 • Bradikardija je lahko simptom motenj ščitnice, zlasti hipotiroidizma, kjer pomanjkanje ščitničnih hormonov upočasni srčni utrip.
 • Možne so tudi avtonomne živčne motnje, ki vplivajo na srčni utrip, kot je na primer v primeru sindroma bolnega sinusa.
 • Simptomi bradikardije vključujejo utrujenost, omotico, zasoplost, šibkost, zmedenost ali omedlevice, zlasti če je srčni utrip zelo nizek.
 • Bradikardijo običajno diagnosticiramo z elektrokardiogramom (EKG), ki meri in beleži električno aktivnost srca.
 • Zdravljenje bradikardije je odvisno od vzroka in resnosti simptomov; lahko vključuje prilagoditev ali prekinitev uporabe določenih zdravil ali v hujših primerih vstavitev srčnega spodbujevalnika.
 • Preventiva vključuje redne zdravstvene preglede, zdrav življenjski slog in spremljanje morebitnih zdravstvenih stanj, ki bi lahko prispevala k pojavu bradikardije.

motnje srcnega utripa

Vzroki za motnje srčnega utripa

Vzroki za aritmije so raznoliki in vključujejo srčne bolezni, visok krvni tlak, diabetes, kajenje, prekomerno uživanje alkohola in kofeina, stres in nekatera zdravila. Tudi genetski dejavniki lahko igrajo vlogo.

Simptomi, na katere moramo biti pozorni pri aritmiji

Simptomi, povezani z motnjami srčnega utripa, se lahko močno razlikujejo in so odvisni od specifične vrste aritmije, ki jo posameznik doživlja. V nekaterih primerih lahko oseba trpi za aritmijo brez kakršnih koli očitnih simptomov, kar lahko oteži pravočasno diagnozo.

Palpitacije: To so občutki, ko se zdi, da srce bije prehitro, premočno ali nepravilno. Lahko jih spremlja občutek razbijanja srca, utripanja ali preskakovanja utripov.

Utrujenost: Občutek izčrpanosti ali neobičajne utrujenosti je pogost, še posebej, če srce ne črpa krvi učinkovito zaradi nepravilnega ritma.

Omotica: Nepravilnosti v srčnem ritmu lahko vplivajo na pretok krvi in s tem na dovod kisika v možgane, kar lahko povzroči občutek omotičnosti ali lahke glave.

Kratka sapa: Aritmije lahko vplivajo na sposobnost srca, da učinkovito črpa kri, kar lahko povzroči občutek zasoplosti, še posebej med telesno aktivnostjo ali v ležečem položaju.

Bolečina v prsih: V nekaterih primerih lahko aritmije povzročijo bolečino ali nelagodje v prsih, ki je lahko znak resnejšega srčnega problema.

Omedlevica: Znana tudi kot sinkopa, se lahko pojavi, če srce ne uspe zagotoviti zadostnega pretoka krvi v možgane. To je lahko resen simptom, ki zahteva takojšnjo medicinsko pozornost.

Pomembno je poudariti, da prisotnost teh simptomov ne pomeni nujno, da ima oseba motnjo srčnega utripa. Vendar pa, če opazite katerega od teh simptomov, zlasti če so nepričakovani ali se pojavljajo redno, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem za ustrezno oceno in diagnozo.

motnje srčnega utripa

Diagnostični postopki  in aritmija

Za natančnejšo diagnozo se uporabljajo naslednji diagnostični postopki:

 • Elektrokardiogram (EKG): Ta test je osnovno orodje za diagnosticiranje motenj srčnega utripa, saj meri električno aktivnost srca. EKG lahko zazna nepravilnosti v srčnem ritmu, kot so tahikardija ali bradikardija.
 • Holter monitor: Ta prenosna naprava se nosi za 24 do 48 ur in neprekinjeno snema električno aktivnost srca. Uporablja se za odkrivanje motenj srčnega utripa, ki se morda ne pojavijo med standardnim EKG testom.
 • Stresni test: Med stresnim testom pacienti opravljajo fizične aktivnosti, kot je hitra hoja ali tek na tekalni stezi, medtem ko je njihovo srce pod nadzorom. Ta test pomaga ugotoviti, kako srce deluje med fizičnim naporom.
 • Ehokardiogram: Ta ultrazvočni test srca zagotavlja podrobne slike srca, ki lahko pomagajo ugotoviti, ali je strukturalna težava srca vzrok za motnje srčnega utripa.
 • Elektrofiziološka študija (EPS): Med EPS, zdravniki vstavijo tanke, fleksibilne elektrode skozi žile do srca, da natančno testirajo njegovo električno aktivnost.
 • Test srčnega spodbujevalnika: Pri tem testu se začasni spodbujevalnik poveže z srcem, da se ugotovi, kako dobro se srce odziva na električne impulze.
 • Krvni testi: Ti testi se lahko uporabljajo za odkrivanje snovi v krvi, ki bi lahko povzročile motnje srčnega utripa ali za preverjanje poškodb srca.
 • Rentgenski posnetek prsnega koša: Ta test pomaga oceniti stanje srca in pljuč, ki lahko vplivajo na srčni utrip.
 • Tilt-table test: Ta test se uporablja za diagnosticiranje vzrokov omedlevic. Pacient leži na mizi, ki se nagne, da simulira spremembe položaja, medtem ko se spremlja srčni utrip in krvni tlak.
 • Uporaba nosljivih tehnologij: V nekaterih primerih lahko zdravniki predlagajo uporabo pametnih ur ali drugih nosljivih naprav, ki lahko spremljajo srčni utrip v vsakdanjem življenju, za dodatne informacije.

Vsak od teh diagnostičnih postopkov pomaga zdravnikom dobiti jasnejšo sliko o naravi in vzroku motenj srčnega utripa, kar omogoča bolj ciljano in učinkovito zdravljenje.

motnje srčnega utripa

Motnje srčnega utripa in zdravljenje

Zdravljenje aritmij je odvisno od njihove vrste in resnosti. Lahko vključuje zdravila, spremembe življenjskega sloga, medicinske postopke kot je elektrofiziološka ablacija ali vstavitev srčnega spodbujevalnika.

Elektrofiziološka ablacija

Elektrofiziološka ablacija je medicinski postopek, ki se uporablja za zdravljenje nekaterih vrst srčnih aritmij. Med postopkom zdravnik vstavi enega ali več tankih, fleksibilnih cevi, imenovanih katetri, skozi žile in jih usmeri v srce. Z uporabo radiofrekvenčne energije ali hladu na koncu katetra se ustvari majhno področje brazgotin ali ablacija. Ta brazgotina prekine poti za nepravilne električne signale, ki povzročajo aritmijo. Postopek je običajno varna in učinkovita možnost za bolnike, ki ne reagirajo na zdravljenje z zdravili.

Vstavitev srčnega spodbujevalnika

Vstavitev srčnega spodbujevalnika je kirurški postopek, kjer se v telo vstavi majhna naprava, ki pomaga uravnavati srčni utrip. Ta naprava, znana kot srčni spodbujevalec, se običajno postavi pod kožo v prsnem predelu in ima elektrode, ki so povezane s srcem. Srčni spodbujevalec oddaja električne impulze, ki spodbujajo srce k pravilnemu utripanju, še posebej, če srce bije prepočasi (bradikardija). Ta postopek je pogosto priporočljiv za ljudi, katerih srčni ritem je prepočasen ali nepravilen, in lahko znatno izboljša kakovost življenja.

Oba postopka, elektrofiziološka ablacija in vstavitev srčnega spodbujevalnika, sta pomembni metodi za zdravljenje in upravljanje določenih srčnih aritmij. Odločitev za enega od teh posegov je odvisna od specifičnih zdravstvenih potreb in diagnoze posameznega pacienta.

motnje srčnega utripa

Preventiva in sodobna tehnologija

Preventiva motenj srčnega utripa vključuje zdrav življenjski slog in redno telesno aktivnost. Sodobna tehnologija, kot so nosljivi srčni monitorji in pametne ure, lahko pomaga pri zgodnjem odkrivanju nepravilnosti v srčnem ritmu. Te naprave omogočajo stalno spremljanje in lahko opozorijo uporabnike na morebitne nepravilnosti, kar omogoča pravočasno posvetovanje z zdravnikom.

Motnje srčnega utripa so resno stanje, ki zahteva pozornost in ustrezno zdravljenje. Z zgodnjim odkrivanjem, pravilnim zdravljenjem in zdravim življenjskim slogom lahko posamezniki učinkovito vplivajo na to stanje. Če opazite katerega od zgoraj navedenih simptomov, je pomembno, da se posvetujete z zdravnikom.

motnje srčnega utripa

Kako si do zdravja srca lahko pomagamo sami?

Koencim Q10, selen in vitamin K2 igrajo ključno vlogo pri podpiranju srčnega zdravja in lahko pomagajo pri motnjah srčnega utripa. Koencim Q10, močan antioksidant, prispeva k učinkoviti proizvodnji energije v celicah srčne mišice in izboljšuje njihovo delovanje, kar lahko koristi pri aritmijah. Selen kot element v sledovih igra pomembno vlogo pri zaščiti srčnega tkiva pred oksidativnimi poškodbami in lahko pomaga pri vzdrževanju stabilnega srčnega ritma. Vitamin K2 je bistven za uravnavanje kalcija v telesu, kar pomaga pri preprečevanju kalcifikacije krvnih žil in podpira pravilno delovanje srca. Skupaj ta hranila lahko prispevajo k boljšemu srčnemu zdravju in zmanjšajo tveganje za motnje srčnega utripa, še posebej, ko so del uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga.

Morda te zanima tudi