Najboljši Q10: koencim za zdravo srce in energijo

Najboljši q10 za zdravje

Koencim Q10 (najboljši Q10) je snov, ki jo naravno najdemo v telesu in ima ključno vlogo pri proizvodnji celične energije. Je močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami in igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja in vitalnosti. V tem delu članka raziskujemo, kaj točno je Q10 in zakaj je pomemben za naše zdravje.

Najboljši Q10 in njegove oblike

Q10 je vitaminu podobna snov, prisotna v vsaki celici našega telesa. Je ključna komponenta v mitohondrijih, kjer se proizvaja energija. Njegova glavna funkcija je prenos elektronov in delovanje kot antioksidant, ki ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Koencim Q10, znan tudi kot ubikinon, je maščobotopna snov, ki ima ključno vlogo v proizvodnji energije v celicah. Najpogosteje ga najdemo v dveh oblikah: kot ubikinon in kot ubikinol.

 • Ubikinon Q10: To je oksidirana oblika koencima Q10. Ubikinon je aktivna oblika, ki se uporablja v mitohondrijih za proizvodnjo celične energije. V prehranskih dopolnilih je pogosto prisoten v tej obliki.
 • Ubikinol Q10: To je reducirana, ali “antioksidativna” oblika koencima Q10. Ubikinol je bolj topen v maščobi in se lahko lažje absorbira v telesu. To je oblika, ki je prisotna v telesu, in ima tudi antioksidativne lastnosti.
 • Obe obliki koencima Q10 sta bistveni za proizvodnjo energije v celicah in imata antioksidativne lastnosti, vendar se lahko razlikujeta po absorpciji in biološki uporabnosti. Nekatere študije kažejo, da se ubikinol morda bolje absorbira v telesu kot ubikinon, vendar so potrebne dodatne raziskave za potrditev teh ugotovitev. Pri izbiri prehranskega dopolnila z koencimom Q10 je pomembno upoštevati, katera oblika je v izdelku, pa tudi druge dejavnike, kot so dodatki, čistost in koncentracija.

Priporočena dnevna količina Q10

Priporočena dnevna količina koencima Q10 se lahko razlikuje glede na posamezne potrebe, starost, zdravstveno stanje in druge dejavnike. Običajno se prehranska dopolnila koencima Q10 na trgu gibljejo od 30 do 200 miligramov na odmerek. Vendar pa so nekateri strokovnjaki priporočali višje odmerke, na primer 300 do 600 miligramov na dan, za posebne zdravstvene pogoje, kot so srčno popuščanje ali Parkinsonova bolezen.

Koencim Q10 se na splošno šteje za varnega, tudi v višjih odmerkih. Vendar, kot pri vseh prehranskih dopolnilih, obstaja možnost predoziranja, če se zaužije v izjemno visokih količinah. Do sedaj niso poročali o resnih stranskih učinkih, povezanih s prevelikim odmerjanjem koencima Q10, vendar lahko visoki odmerki povzročijo neželene učinke, kot so prebavne težave, glavoboli in omotica in alergijske reakcije, čeprav so zelo redke.

Pomembnost Q10 za zdravje

Koencim Q10  je ključnega pomena za zdravje zaradi svoje vloge v številnih bioloških procesih v telesu. Njegove funkcije in vpliv na zdravje so naslednji:

 • Energijska proizvodnja: Q10 je nujno potreben za proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP), ki je glavni vir energije za celice. Igra ključno vlogo v mitohondrijski verigi prenosa elektronov, ki je proces, kjer celice pretvarjajo hrano in kisik v energijo.
 • Podpora srčnemu zdravju: Srčna mišica ima visoke energetske zahteve in zato potrebuje velike količine Q10. Q10 pomaga pri vzdrževanju zdravja srčnih mišic, podpira normalno delovanje srca in lahko pomaga pri zmanjševanju tveganja za srčne bolezni.
 • Antioksidativne lastnosti: Q10 deluje kot močan antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice in prispevajo k staranju in razvoju številnih bolezni.
 • Vpliv na staranje: Kot že omenjeno, se naravne ravni Q10 v telesu zmanjšujejo s starostjo. To lahko prispeva k zmanjšani energijski proizvodnji in večjemu tveganju za razvoj kroničnih bolezni. Dodajanje Q10 kot prehranskega dopolnila lahko pomaga pri ohranjanju ravni, ki so potrebne za optimalno delovanje telesa.
 • Podpora imunskemu sistemu: Q10 lahko prispeva k zdravju imunskega sistema, saj povečana proizvodnja energije in antioksidativna zaščita pomagata telesu v boju proti okužbam in boleznim.
 • Izboljšanje vzdržljivosti in zmanjšanje utrujenosti: Ker Q10 pomaga pri proizvodnji energije v celicah, lahko njegovo dopolnjevanje izboljša fizično vzdržljivost in zmanjša občutek utrujenosti, še posebej pri ljudeh, ki so nagnjeni k energetski izčrpanosti.

Vendar pa je pomembno poudariti, da je vpliv Q10 na te funkcije predmet raziskav in da so nekateri potencialni učinki bolj dokazani kot drugi. Poleg tega je vedno priporočljivo posvetovanje z zdravnikom pred jemanjem kakršnih koli prehranskih dopolnil, vključno s Q10, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

najboljši q 10

Raziskave in najboljši Q10

Q10 je bil odkrit v sredini 20. stoletja in od takrat je bil predmet številnih znanstvenih raziskav. V tem delu članka obravnavamo, kako so raziskave Q10 napredovale skozi leta in kako so te raziskave oblikovale naše razumevanje tega pomembnega koencima. Prva odkritja Q10 so bila osredotočena na njegovo vlogo pri celičnem dihanju in proizvodnji energije. Raziskovalci so hitro ugotovili, da je Q10 ključen za delovanje skoraj vseh glavnih organskih sistemov.

Ko so znanstveniki začeli razumeti pomembnost Q10, so se razvila številna prehranska dopolnila, ki zagotavljajo dodatne količine tega koencima. Ta razdelek raziskuje, kako so se ta dopolnila razvijala in kako se njihova učinkovitost primerja z naravno proizvedenim Q10 v telesu.

Q10 tudi izboljša splošno energijsko raven in vzdržljivost, kar je še posebej pomembno za ljudi, ki se ukvarjajo s športom ali imajo povečane energijske zahteve. Prav tako pomaga pri lajšanju simptomov kronične utrujenosti in izboljšuje kakovost življenja.

naboljši q 10

Najboljši Q10 iz prehrane

Koencim Q10 (Q10) lahko najdemo v različnih živilskih virih, predvsem v mesu, ribah in nekaterih oreščkih ter semenih. Tukaj je nekaj primerov živil, ki so dober vir Q10:

 • Meso: Organsko meso, kot so srce, jetra in ledvice, je zelo bogato s Q10. Tudi govedina in svinjina vsebujeta pomembne količine tega koencima.
 • Ribe: Visoke ravni Q10 se nahajajo v mastnih ribah, kot so skuša, losos in sardine.
 • Perutnina: Piščanec in puran vsebujeta manjše količine Q10.
 • Oreščki in semena: Oreščki, kot so arašidi, pistacije in sezamova semena, so dober rastlinski vir Q10.
 • Zelenjava: Brokoli in cvetača vsebujeta Q10, čeprav v manjših količinah kot meso in ribe.
 • Sadje: Nekatere vrste sadja, kot so jagode in pomaranče, vsebujejo majhne količine Q10.
 • Rastlinska olja: Sojino, repično in oljčno olje vsebujejo Q10, vendar je treba biti pri uživanju olj zmerni zaradi visoke vsebnosti kalorij.

Čeprav ta živila vsebujejo Q10, so ravni v prehrani običajno precej nižje v primerjavi s tistimi, ki jih lahko dosežemo s prehranskimi dopolnili. Zato ljudje, ki želijo povečati vnos Q10, pogosto posegajo po dopolnilih, še posebej, če imajo težave s srčnim zdravjem, so starejši ali imajo posebne zdravstvene potrebe, ki zahtevajo večji vnos Q10. Kot vedno pa je priporočljivo posvetovanje z zdravstvenim strokovnjakom, preden začnete z jemanjem prehranskih dopolnil.

Tukaj lahko preberete več o tem:

ZA VSE, KI ŽELITE KVALITETNO IN VITALNO ŽIVLJENJE Z ZDRAVIM SRCEM


Več informacij

Morda te zanima tudi