Srčna kap: znaki in posledice

srčna kap

Kaj je srčna kap?

Srčna kap, imenovana tudi miokardni infarkt, je resna zdravstvena težava, ki se pojavi, ko je pretok krvi do določenega dela srčne mišice oviran. Ta ovira nastane zaradi nabiranja maščob, kalcija, beljakovin in vnetnih celic, ki oblikujejo plak v koronarnih arterijah, ki oskrbujejo srce. Ko se plak zlomi, se lahko oblikujejo krvni strdki, ki popolnoma zablokirajo pretok krvi in ​​povzročijo srčno kap.

srčna kap

Globalni in lokalni vpliv srčne kapi

Srčna kap je eden glavnih vzrokov smrtnosti po svetu in v Sloveniji. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije srčne bolezni, vključno s srčnim infarktom, povzročijo približno 31% vseh smrtnih primerov na globalni ravni. V Sloveniji je leta 2019 zaradi srčne kapi umrlo približno 6% vseh ljudi. Kljub temu se število primerov srčne kapi zmanjšuje zaradi izboljšane preventive in zdravljenja.

srčna kap

Prepoznavanje znakov srčne kapi

Razumevanje in prepoznavanje simptomov srčne kapi je ključnega pomena. Tipični znaki vključujejo:

 • Bolečina v prsih: Pogosto občutena kot pritisk ali stiskanje.
 • Bolečina v drugih delih telesa: Lahko se razširi na ramena, roke, hrbet, vrat, čeljust ali želodec.
 • Težave z dihanjem: Lahko se pojavi zasoplost brez bolečin v prsih.
 • Dodatni simptomi: Vključujejo potenje, slabost, vrtoglavico in občutek panike.
 • Pri ženskah se simptomi lahko kažejo tudi kot  nenadna utrujenost, slabost in bolečine v hrbtu ali čeljusti.

srčna kap

Posledice srčne kapi

Posledice srčne kapi so različne, odvisne od stopnje poškodbe srčne mišice, hitrosti zdravljenja in splošnega zdravstvenega stanja posameznika. Možne posledice vključujejo poškodbo srčne mišice, srčne aritmije, srčni zastoj, ishemično kardiomiopatijo, poškodbe drugih organov, psihološke težave, fizične omejitve in potrebo po spremembi življenjskega sloga.

Zdravljenje in preventiva srčne kapi

Zgodnje zdravljenje in prepoznavanje simptomov sta ključna za zmanjšanje posledic srčne kapi. Zdravljenje običajno vključuje zdravila, kirurške posege in spremembe življenjskega sloga. Preventiva vključuje vzdrževanje zdrave telesne teže, redno vadbo, zdravo prehrano, prenehanje kajenja in upravljanje stresa.

srčna kap

Faze okrevanja po srčni kapi

Okrevanje po srčni kapi je individualen proces. Faze okrevanja so:

 • Akutna faza: Osredotočena na stabilizacijo stanja in preprečevanje zapletov.
 • Zgodnja rehabilitacija: Vključuje telesne vaje, prehranske spremembe in psihološko podporo.
 • Dolgoročno okrevanje: Osredotočeno na preprečevanje ponovitve in upravljanje z zdravstvenimi tveganji.

Ključni elementi okrevanja

Ključni elementi okrevanja po srčni kapi vključujejo:

 • postopno telesno aktivnost,
 • uravnoteženo prehrano,
 • zdravljenje z zdravili,
 • psihološko podporo in
 • upravljanje z dejavniki tveganja.

Razumevanje ateroskleroze

Ateroskleroza, proces nabiranja plakov v arterijah, je glavni vzrok srčne kapi. Vzroki za aterosklerozo vključujejo nezdravo prehrano, kajenje, visok krvni tlak, fizično neaktivnost, debelost in sladkorno bolezen.

Preprečevanje ateroskleroze vključuje zdravo prehranjevanje, redno telesno aktivnost, opustitev kajenja, nadzor telesne teže in redne zdravstvene preglede.

srčna kap

Kako še lahko sami preprečimo aterosklerozo in posledično srčno kap?

Glede na izsledke  raziskav sta med najmočnejšimi naravnimi zavezniki zdravja srca in ožilja Q10 in selen. Koencim Q10 je spojina, ki jo naše telo naravno proizvaja. S starostjo se raven Q10 v telesu zmanjša. Dodatno uživanje Q10 je bilo v različnih študijah povezano z izboljšanjem srčne funkcije.

To dokazujejo podatki raziskave objavljene na portalu National Library of Medicine. V desetletnem obdobju so opazovali skupino zdravih starejših, ki so štiri leta jemali selen in koencim Q10. Ugotovili so, da je bila smrtnost zaradi srčno-žilnih bolezni v tej skupini znatno manjša.

Tudi študija, objavljena na Research Gate, maja 2023, v Free Radical Biology and Medicine, potrjuje naslednjo trditev: »Selen in koencim Q10 pripomoreta k boljšemu zdravju in manjšemu tveganju za srčne bolezni pri starejših.«

V Science Direct so julija 2021 objavili rezultate raziskave »Coenzyme Q10 supplementation – In ageing and disease«: »Staranje in uporaba statinov lahko povzročata pomanjkanje koencima Q10 v telesu. Uživanje dodatnega koencima pomaga pri srčno-žilnih boleznih in vnetjih.«   Torej je pri ljudeh, ki jemljejo zdravila za nižanje holesterola (statine) še posebej priporočljivo dodatno uživanje Q10.

POGOSTO SPREGLEDANA: SELEN IN K2

Selen: Zaščitnik srca

Selen je esencialni mineral, ki deluje kot močan antioksidant, ščiti srčne celice pred oksidativnim stresom in škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Ta mineral pomaga v boju proti vnetjem, ki je lahko eden izmed vzrokov za srčno-žilne bolezni. Pomanjkanje selena v telesu je povezano z večjim tveganjem za razvoj bolezni srca.

Vitamin K2: Varuh arterij

Vitamin K2 je ključnega pomena za srčno zdravje, saj preprečuje nalaganje kalcija na arterijske stene, kar lahko vodi v njihovo zatrditev ali aterosklerozo. Tako ohranja elastičnost arterij, kar je ključno za preprečevanje srčno-žilnih bolezni. Prav tako vitamin K2 sodeluje v procesih, ki preprečujejo nastanek krvnih strdkov, kar zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Zakaj potrebujemo oba v visokih odmerkih?

Medtem ko lahko nekaj selena in vitamina K2 pridobimo iz prehrane, je težko dobiti optimalne količine le s hrano. Še posebej, če upoštevamo sodobne prehranske navade in način pridelave hrane. Moja formula vsebuje obe ključni sestavini in ju zagotavlja v visokih odmerkih, ki jih je težko najti v drugih izdelkih ali z naravnim vnosom.

Kaj se zgodi, če teh snovi ne vnesemo dovolj?

Pomanjkanje teh ključnih hranil lahko vodi v številne težave, vključno z večjim tveganjem za srčne bolezni, kalcinacijo arterij in nepravilnim strjevanjem krvi. Zato je ključnega pomena, da zagotovimo telesu dovolj selena in vitamina K2.

srčna kap

Srčna kap in ozaveščanje

Poznavanje znakov srčne kapi, hitro ukrepanje in preventiva so ključni za zmanjšanje tveganja in posledic srčne kapi. Z osveščanjem in ustreznim ukrepanjem lahko pomembno prispevamo k zdravju srca in zmanjšanju tveganja za srčno kap.

srčna kap

Morda te zanima tudi