Težave s spanjem: strategije za reševanje nespečnosti

tezave s spanjem

Težave s spanjem, znane tudi kot insomnija ali motnje spanja, se nanašajo na težave, povezane s spanjem in vključujejo  težave pri zaspanju, pogosto prebujanje ponoči, prezgodnje prebujanje zjutraj ali nekakovosten, nemiren spanec.

tezave s spanjem

Te težave lahko privedejo do dnevnih simptomov utrujenosti,
zaspanosti, zmanjšane koncentracije in razdražljivosti. Insomnija se lahko
pojavi kot kratkotrajna (akutna) ali dolgotrajna (kronična) težava in ima lahko
različne vzroke, vključno s stresom, anksioznostjo, zdravstvenimi stanji ali
spremembami v življenjskem slogu. Pomembno je, da se težave s spanjem
obravnavajo resno, saj dolgoročno vplivajo na splošno zdravje in kakovost
življenja posameznika..

Težave s spanjem in vpliv na zdravje

Težave s spanjem lahko imajo velik vpliv na zdravje, kar potrjujejo številne znanstvene raziskave. Ključni vplivi težav s spanjem na zdravje so:

 • Povečano tveganje za kronične bolezni: Raziskave so pokazale, da lahko kronična nespečnost poveča tveganje za razvoj bolezni, kot so debelost, diabetes tipa 2, srčno-žilne bolezni in hipertenzija.
 • Vpliv na duševno zdravje: Obstaja povezava med slabim spanjem in duševnimi zdravstvenimi težavami, kot so depresija, anksioznost in bipolarna motnja. Pomanjkanje spanja lahko poslabša simptome teh stanj ali celo prispeva k njihovem razvoju.
 • Okvara kognitivnih funkcij: Težave s spanjem lahko vplivajo na spomin, koncentracijo, odločanje in reševanje problemov. Dolgotrajno pomanjkanje spanja je povezano z zmanjšanjem kognitivnih funkcij in povečanim tveganjem za nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen.
 • Oslabel imunski sistem: Spanje je ključno za pravilno delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje spanja lahko oslabi sposobnost telesa, da se bori proti infekcijam in vnetjem.
 • Vpliv na telesno težo in metabolizem: Slabo spanje lahko vpliva na hormone, ki uravnavajo lakoto in sitost, kar lahko privede do povečanja telesne teže in debelosti.
 • Povečano tveganje za nesreče: Zaspanost in pomanjkanje spanja sta pomembna dejavnika pri prometnih in delovnih nesrečah zaradi zmanjšane pozornosti in počasnejše reakcijske hitrosti.
 • Vpliv na kakovost življenja: Kronične težave s spanjem lahko vplivajo na razpoloženje, energijo in splošno kakovost življenja posameznika.

Zato je nujno, da težave s spancem in sprostitvijo rešite kar se da hitro,preden te povzročijo drastično poslabšanje zdravstvenega stanja.

tezave s spanjem

Kaj lahko naredimo sami, da izboljšamo težave s spanjem?

Poleg tradicionalnih medicinskih pristopov obstajajo tudi alternativne metode zdravljenja, s katerimi si lahko sami izboljšate spanec. Te metode pogosto vključujejo celostni pristop k zdravljenju, ki se osredotoča na telo, um in življenjski slog. Tukaj jih je nekaj, ki jih priporočamo.

Meditacija

Vizualizacija in meditacija sta tehniki, ki pomagata umiriti um in zmanjšati stres. Sprostitvene tehnike, kot sta dihalna meditacija in vodena vizualizacija, lahko izboljšajo kakovost spanja z zmanjšanjem anksioznosti in povečanjem sposobnosti umiritve pred spanjem.

Več o tem, kako izvajati dihalne vaje, ki vam bodo pomagale pri spanju in sprostitvi, si preberite TUKAJ.

Aromaterapija

Aromaterapija uporablja eterična olja za spodbujanje sprostitve in izboljšanje spanca. Olja, kot so sivka, bergamotka in kamilica, so pogosto priporočena za izboljšanje spanja, saj lahko pomagajo umiriti um in telo.

Eterična olja igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju sprostitve in izboljšanju kakovosti spanca zaradi svojih edinstvenih aromaterapevtskih lastnosti. Biokemične sestavine eteričnih olj, kot so linalool in terpeni, vplivajo na centralni živčni sistem, kar lahko vodi do zmanjšanja stresa in tesnobe. Ko se inhalira aroma eteričnih olj, se molekule vonja preko olfaktornega sistema (vohalnega sistema) prenesejo do limbičnega sistema v možganih, ki je odgovoren za uravnavanje čustev. Ta interakcija lahko povzroči sproščanje nevrotransmiterjev, kot sta serotonin in dopamin, ki ustvarjata občutek umirjenosti in spodbujata sprostitev.

Nekatera eterična olja, kot so sivka, bergamotka in kamilica, so posebej znana po svojih pomirjujočih lastnostih in so bila v številnih študijah povezana z izboljšanjem kakovosti spanca. Ta olja lahko pomagajo znižati srčni utrip in krvni tlak, kar dodatno prispeva k sproščenemu stanju, primernemu za spanje. Uporaba eteričnih olj kot dela večerne rutine, na primer z difuzorjem ali v kopalni kopeli, lahko tako ustvari idealno okolje za miren in globok spanec.

 

Zeliščna zdravila

Nekatera zelišča, kot so baldrijan, konoplja, hmelj in pasijonka, so znana po svojih sedativnih lastnostih. Uporabljajo se lahko v obliki čajev, tablet ali tinktur za pomoč pri sprostitvi in izboljšanju spanja.

Tudi ašvaganda, znana kot Withania somnifera, je učinkovita za izboljšanje spanja in sprostitve, saj deluje kot adaptogen, ki zmanjšuje stres in anksioznost z uravnavanjem kortizola. Prav tako pomaga pri uravnavanju cirkadianega ritma in izboljšuje kakovost spanca. Ašvaganda povečuje aktivnost GABA, naravnega umirjevalca v možganih, in ima antioksidativne lastnosti, ki zmanjšujejo oksidativni stres.

Če želite prebrati več o ašvagandi, kliknite TUKAJ.

Dobra spalna rutina

Dobra spalna rutina je ključna. Človek tako namreč ve, kaj pričakovati in kaj vse mora narediti ped spanjem. Rutina prinese občutek varnosti in stabilnosti. Omogoča boljše načrtovanje in boljši izkoristek časa ter pripomore k večji produktivnosti. Telo ima notranjo uro, cirkadiani ritem, ki se boljše uravnava z rutino. Hkrati rutina vzpodbuja tudi hormonsko ravnovesje.

Kaj naj vključuje dobra spalna rutina, preberite TUKAJ.

Vitamini in minerali

Pomembno je, da ima telo na voljo zadostno kombinacijo mineralov in vitaminov, da se lahko primerno sprosti in zaspi. Kombinacija magnezija, cinka in vitamina B6 ima pozitiven vpliv na kakovost spanca, kar podpirajo znanstvene študije.

 • Magnezij: Magnezij igra ključno vlogo pri podpiranju globokega, obnovitvenega spanca. Pomaga pri regulaciji nevrotransmiterjev, ki so odgovorni za umirjanje živčnega sistema in pripravo telesa na spanec. Magnezij tudi pomaga pri uravnavanju proizvodnje melatonina, hormona, ki uravnava cikel spanja in budnosti.  Študija, objavljena v “Journal of Research in Medical Sciences” leta 2012, je pokazala, da je dopolnjevanje z magnezijem izboljšalo kakovost spanca pri starejših odraslih z nespečnostjo. Raziskovalci so ugotovili, da magnezij zmanjšuje čas potreben za zaspanje in povečuje trajanje spanja.
 • Cink: Cink je esencialni mineral, ki lahko izboljša kakovost spanca. Študije kažejo, da cink poveča količino in kakovost REM spanja. Poleg tega cink vpliva na nevrotransmiterje in hormone, ki so povezani s spanjem, kot so melatonin in GABA. Raziskava iz “Journal of Sleep Research” leta 2011 je preučevala vpliv cinka na spanec pri miših in ugotovila, da dopolnjevanje z cinkom podaljšuje trajanje REM spanja. Čeprav to ni neposredna študija na ljudeh, kaže na možen pozitiven učinek cinka na spanec.
 • Vitamin B6: Vitamin B6 je pomemben za proizvodnjo serotonina, nevrotransmiterja, ki vpliva na spanec, razpoloženje in stres. Serotonin se nadalje pretvarja v melatonin, kar pomeni, da vitamin B6 posredno podpira proizvodnjo melatonina, ključnega za uravnavanje cirkadianega ritma. Študija, objavljena v “Perceptual and Motor Skills” leta 2002, je preučevala učinke vitamina B6 na sanje in ugotovila, da lahko B6 poveča živost, jasnost in spominsko sled sanj, kar lahko posredno vpliva na kakovost spanca.

Kombinacija teh vitaminov in mineralov lahko izboljša kakovost spanca na več načinov. Magnezij in B6 skupaj lahko izboljšata relaksacijo in zmanjšata anksioznost, cink pa prispeva k globljemu in bolj obnovitvenemu spancu. Skupna uporaba teh hranil lahko tako okrepi njihov individualni učinek na spanje, kar je še posebej koristno pri ljudeh s težavami s spanjem ali nespečnostjo.

tezave s spanjem

 

Težave s spanjem in prehrana

Prehrana ima ključno vlogo pri uravnavanju kakovosti spanja in splošnega cikla spanja in budnosti. Različne vrste hranil v prehrani lahko vplivajo na nevrotransmiterje in hormone, ki so odgovorni za spanje, vključno z melatoninom, serotoninom in GABA (gama-aminomaslena kislina).

Učinki makrohranil na spanje in sprostitev

 • Ogljikovi hidrati: Uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so polnozrnata žita, lahko pomaga pri proizvodnji serotonina, ki se nato pretvori v melatonin. Po drugi strani pa lahko uživanje prevelikih količin preprostih sladkorjev tik pred spanjem povzroči hitre spremembe v ravni krvnega sladkorja, kar lahko moti spanec.
 • Beljakovine: Beljakovine, ki vsebujejo aminokislino triptofan (na primer puran, piščanec, mlečni izdelki), so pomembne za proizvodnjo serotonina in melatonina. Vendar pa je pomembno, da se izognemo težkim ali mastnim beljakovinskim obrokom tik pred spanjem, saj lahko ti obremenijo prebavo in motijo spanec.
 • Maščobe: Zdrave maščobe, kot so omega-3 maščobne kisline, lahko prispevajo k boljši kakovosti spanja. Nasprotno pa lahko prekomerno uživanje nasičenih in transmaščob negativno vpliva na spanec.
 • Vpliv časovnega načrtovanja obrokov
 • Časovno načrtovanje obrokov je tudi pomembno. Pozni večerni obroki ali težki obroki tik pred spanjem lahko povzročijo nelagodje in motnje v spanju. Po drugi strani lahko lahek obrok, bogat z beljakovinami in kompleksnimi ogljikovimi hidrati, pomaga pri sprostitvi in pripravi telesa na spanje.
 • Hidracija
 • Pomembna je tudi ustrezna hidracija, vendar je priporočljivo omejiti vnos tekočin tik pred spanjem, da se izognemo pogostemu vstajanju ponoči.

Skratka, prehrana ima bistven vpliv na spanec, zato je pomembno vzdrževati uravnoteženo prehrano, ki podpira zdrav ciklus spanja in budnosti.

 Viri informacij:

Sleep Disorders

What You Should Know About Difficulty Sleeping

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi