Refluks, zgaga in želodčna kislina

zgaga refluks želodčna kislina

Refluks ali zgaga je tisto, ko te v grlu peče, pa sploh ni važno, kaj daš v usta … Kaj je najboljše zdravilo za refluks?

Zgaga, refluks, bolečine v želodcu, napihnjen trebuh, pretakanje v črevesju? Te bližnji opozarjajo na slab zadah, medtem ko imaš v ustih kisel okus in ti gre pogosto tudi na bruhanje?

Če ne nameravaš ukrepati takoj, lahko to privede do resnih zdravstvenih posledic, ki se zdravijo na neprijeten in dolgoročen način. Pa ni potrebno, da je tako.

Kaj če ti povem, da lahko rešiš problem ZDAJ in končaš mučni občutek zgage?

Obstaja preverjena rešitev, ki deluje TAKOJ in ni prav nič boleča, z njo pa boš za vedno odpravil vse svoje težave z zgago in druge neprijetne prebavne motnje. 

V nadaljevanju ti predstavim najprej, kako sem sam rešil težave z zgago in kaj mi ji pomagalo.

Refluks, zgaga in bolečine v želodcu: premalo ali preveč kisline?

Vse več ljudi ima težave z zgago, želodcem in prebavo. Tudi sam sem jih nekoč imel.

Žal pa je tudi vse več primerov, ko se ljudje zdravijo napačno in tudi jaz sem se. Še vedno namreč  velja prepričanje, da zgago in refluks povzroča preveč in ne premalo želodčne kisline. Glede na najnovejše raziskave medicine 21. stoletja bom poskušal razjasniti,  zakaj je dejansko premalo želodčne kisline velikokrat krivo za težave, kot so zgaga in težave s prebavnim traktom. Še enkrat … ni pa vedno ta krivec za vse težave.

Zgaga in refluks želodčne kisline nista kar tako

Glede na podatke Svetovnega Inštituta za sladkorno bolezen in bolezni ledvic ter prebave, ima šestdeset milijonov ljudi samo v ZDA vsaj enkrat na mesec težave z zgago, 25 milijonov ljudi pa se s simptomi srečuje vsak dan.

Zgaga, mnogim poznana kot gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), spada med najbolj pogosta obolenja.

Želodčna kislina opravlja pomembne funkcije v našem telesu

  • Absorbcija najmanj 8 ključnih hranil je odvisna od zadostne količine želodčne kisline: to so kalcij, vitamin B9, magnezij, cink, železo, vitamin C in betakaroten. (vpliv na osteoporozo in pomanjkanje ključnih elementov v kolikor želodčne kisline ni dovolj).
  • Absorbcija vitamina A in E, antioksidantov, ki zmanjšujeta tveganje za kronično vnetje in oksidacijski stres.
  • Razgradnja beljakovin za sintezo tkiv in mišic.
  • Aktivacija encimov, hormonov in nevrotransmiterjev (živčnih prenašalcev).
  • Preprečitev patogenim bakterijam pred vstopom v zgornji prebavni trakt, kjer bi lahko prišlo do infekcij in večjega tveganja za nastanek raka na želodcu.
  • Regulacija na Ph v celotnem prebavnem traktu in posledično na črevesno floro.

Zaradi teh 6 točk je potrebno presneto dobro razmisliti kolikokrat in še posebej kako dolgo bomo jemali zdravila, ki preprečujejo nastajanje kisline v želodcu. Zdaj pa dalje….

Bolečine v želodcu niso normalen pojav

Danes se večini zdi, da so bolečine v želodcu že nekaj vsakdanjega in temu ne pripisujejo velike pomembnosti, vendar temu ni tako. Večina ljudi nima optimalne ravni želodčne kisline, ki je potrebna za pravilno prebavo, kar pomeni, da se hrana ne razgradi popolnoma in postane kisla, to pa vodi v številne bolezni in težave. Še bolj zanimivo je dejstvo, da pomanjkanje želodčne kisline in slabšo prebavo velikokrat pripišejo preveliki količini želodčne kisline, kar pa seveda ne drži. V kolikor se želodec ne izprazni pravilno, delno prebavljeni ogljikovi hidrati in beljakovine začnejo vreti in povzročijo neprijeten občutek v požiralniku, poznan kot refluks ali zgaga, zato se nam zdi da je želodčne kisline še preveč. V resnici pa v več kot 90% primerov temi ni tako!

  • Želodec ima zaščito pred kislino, požiralnik pa ne. Ko v požiralnik pride želodčna kislina, nas peče. Tudi če je te v resnici premalo. Saj požiralnik ne tolerira niti malo kisline.
  • Zapiralka, ki dovoljuje vstop želodčne kisline v požiralnik, se zaradi pomanjkanja želodčne kisline NE zapre popolnoma. Ko jemljemo zdravila za zaviranje želodčne kisline se nam v bistvu v požiralnik vrača še več hrane kot prej, a tega ne občutimo, ker v želodcu zaradi zdravil več ni kisline.

Kdaj te peče zgaga?

Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki imajo klinično dokazano premalo želodčne kisline (hypochlorhydria), v ležečem položaju, veliko bolj peče zgaga, kot tiste z zadostno količino želodčne kisline. Več kot polovica izmed teh posameznikov vseeno jemlje zdravila, ki zavirajo nastanek želodčne kisline, saj imajo NAPAČNO diagnozo.

Napačna diagnoza in posledična uporaba zdravil za zaviranje želodčne kisline, predstavlja še večje tveganje za poslabšanje stanja in nastanka kronične okvare telesa z zlomi kosti in osteoporozo. Minerali se zaradi zdravil ne absorbirajo, kakor tudi vse ostalo zgoraj našteto ne. Tveganje za zlome kosti je trikrat večje pri posameznikih, ki imajo premalo želodčne kisline. Poleg tega pa je posameznik do stokrat bolj izpostavljen patogenim bakterijam kot je npr. E.coli, kot bi bil v primeru, da ima v želodcu zadostno količino želodčne kisline.

Dejavniki, zaradi katerega se količina želodčne kisline vztrajno niža:

  • Starost – vsako leto se zmožnost želodca za proizvajanje želodčne kisline, zmanjša za 1 %, kar pomeni da imamo pri starosti 70 let, za cca sedemdeset odstotkovželodčne kisline ( HCL-a) manj, kot ob rojstvu.
  • Glede na študijo iz leta 1989 o razširjenosti hypochlorhydrie oz. pomanjkanja želodčne kisline, vsaj 37 % ljudi nad 60. letom starosti ne proizvede dovolj HCL – a. Vendar ta številka hudo podcenjuje težave s pomanjkanjem HCL-a, nekje do 98 % populacije ima težave z pomanjkanjem želodčne kisline.
  • Oksidacijski stres in vnetja, kot posledica slabe prehrane, kemičnih aditivov v hrani in izpostavljenost pesticidom, poškodujejo zmožnost proizvajanja želodčne kisline v telesu. To vodi k slabi prebavi in patogenim infekcijam, kar povečuje težave z spodnjim delom prebavnega trakta, obenem pa povečuje možnost nastanka raka.
  • Če podamo primer iz študije, so imele testne miši z manj želodčne kisline med 110 in 125 % več nevarnih bakterij v prebavnem traktu, kot tiste z normalno količino le-te.
  • Kakršenkoli stres, zmanjša kislost želodca. V kolikor imate povišane stresne hormone, bo temu primerno negativno odreagiral vaš želodec. Stres prisoten v današnjem modernem svetu, kjer smo izpostavljeni radiaciji, pomanjkanju spanja, slabi prehrani in oksidacijskemu stresu, ki nastane kot posledica aerobne vadbe na napravah, zmanjšuje sposobnost želodca da proizvede zadostno količino želodčne kisline.
  • Nepravilna uporaba zdravil zaradi zgage ali refluksa je velik faktor. Najverjetneje ima več kot 50% ljudi, ki jemlje zdravila za zaviranje nastanka želodčne kisline, v resnici premalo želodčne kisline in jih sploh ne bi smeli jemati.

Bob Rakowski, privrženec naravne medicine meni da več kot 98% populacije nima zadostne količineHCL-a zaradi povišanega stresa, tako fizičnega kot psihičnega. Podobni rezultati se pojavljajo tudi med mladimi in najbolj perspektivnimi športniki.

Posredni simptomi, ki kažejo na pomanjkanje želodčne kisline se kažejo v izostanku rezultatov pri treningih, nezadovoljivi izgubi maščobe, kljub doslednemu programu, velikokrat pa vse to spremlja še nenehna utrujenost.

Simptomi neposredno povezani s pomanjkanjem želodčne kisline so naslednji:

  • Spahovanje, napihnjenost, refluks ali zgaga po jedi,
  • Slaba prebava in zaprtje, ker hrana ni bila pravilno prebavljena,
  • Spremembe na koži kot so akne,
  • Hrapavost nohtov, ker se iz hrane ne absorbira dovolj hranil,
  • Krči v nogah in stopalih, zaradi nezadostne absorbcije mineralov,
  • Kronične poškodbe kot posledica pomanjkanja aminokislin in nezmožnosti obnavljanja tkiv,
  • Alergije na hrano in astma,
  • Žolčni kamni,
  • Slabša miselna sposobnost, začetki demence,
  • Nizka gostota mineralov v kosteh in osteoporoza.

V kolikor imaš kateregakoli izmed zgoraj naštetih simptomov, resnično priporočam, da napraviš enostaven test želodčne kisline. Ne smemo pozabiti dejstva, da ne glede na to koliko pozornosti dajemo pripravi in uživanju kakovostne hrane, ne moremo nadoknaditi primanjkljaja hranil, v kolikor nimamo zdravega črevesja in zadostne količine želodčne kisline.

Enostaven test ravni želodčne kisline

Potrebuješ Premium Hcl optimizator želodčne kisline, ki vsebuje:

  • HCl (želodčna kislina, ki je naravno prisotna v našem prebavnem traktu)
  • pepsin (encim naravno prisoten v našem prebavnem traktu za razgradnjo beljakovin)
  • ekstrakt rumenega svišča (grenčica, ki spodbuja tvorbo naravnih prebavnih sokov v našem prebavnem traktu)
  • glutaminsko kislino (aminokislina, ki stimulira želodčno fazo prebave, naravno pristona v naši prehrani)

10 minut pred obrokom, ali nekje na sredi večjega obroka vzemi 1 kapsulo PREMIUM HCL.

V kolikor ne občutiš ničesar in bo hrana enostavno lažje prebavljena veš, da je to to kar potrebuješ. Še posebej to velja za težje prebavljive obroke in tiste obroke, ki ti delajo težave.

Na daljši rok pa bo redno jemanje uredilo tudi stalno prisotne težave.

Če ti ustreza poskušaj najti svojo optimalno dozo skozi večdnevno testiranje. Lahko je med 300 in 900mg na posamezen dan. S količino ne pretiravatiVečini je 300mg optimalna količina da jo zaužijemo med obrokom ali celo za cel dan.

Tega testa NE izvajaj v kolikor imaš razjedo na želodcu. V tem primeru se najprej posvetuj z zdravnikom, ki bo predlagal primerno terapijo.

❇️  PREMIUM HCL zagotavlja optimalno podporo za dobro delovanje prebavnega sistema. Poleg tega, PREMIUM HCL vsebuje proteolitični encim pepsin skupaj z grenkimi zelišči, ki dodatno optimizirajo razgradnjo hrane in delovanje prebave. Betain HCl je nujno potreben za absorbcijo vitamina B12 ter železa.

Ko začneš uravnavati HCL, bi moral/a kaj kmalu opaziti spremembe: manj napihnjenosti in spahovanja, boljšo prebavo, trajno odpravo zgage ali refluksa. Bolj kot se bo želodčna kislina uravnavala, boljši bodo tudi rezultati na zdravju in vitalnosti, še posebej ob optimalni prehrani. Sedaj bodo tudi ostali dodatki pripomogli k boljšim rezultatom, saj se bodo vsa pomembna hranila absorbirala in izkoristila.

Tudi spanec se bo izboljšal, saj zadostna količina želodčne kisline poskrbi, da telo absorbira vse vitamine in minerale ki jih potrebuje, kar vpliva na hormone in nevrotransmiterje. Zaradi zadostne količine hranil, bo telo imelo več energije in boljšo prebavo, boljši spanec in večjo učinkovitost pri izgradnji telesa in izgubi maščobe. Boljša prebava in absorbcija hranil pospešuje sintezo beljakovin in rast mišic, obenem pa preprečuje negativne vplive ki vodijo k slabšemu zdravju in zavirajo izgubo maščobe. Tudi zgaga in refluks v kolikor jo imate bo izginila v večini primerov.

Ključ do boljšega počutja, večjega izkoristka energije in boljših rezultatov je zadostna količina želodčne kisline. Da bi dosegli optimalno raven, pa moramo najprej ugotoviti kakšen je naš primanjkljaj in ga s pomočjo dodanega HCL-a uravnati.

Želodčna kislina in beljakovine pri športnikih

Moj nasvet zate je, da si, preden vzameš naslednje dopolnilo ali pojesš hranljiv, biološko pridelan obrok, bogat z beljakovinami in antioksidanti, obvezno in skrajno priporočljivo, testiraš želodčno kislino. V kolikor v telesu ni dovolj želodčne kisline, ki bi razgradila hrano,  vsi skrbno izbrani, nemalokrat tudi dragi dodatki,ne bodo učinkoviti.

Želodčna kislina je prebavni sok, ki pomaga pri razgradnji večjih kosov hrane v manjše koščke. Želodčna kislina vsebuje klorovodikovo kislino (HCL),  kalijev klorid  in natrijev klorid, ki skupaj aktivirajo prebavne encime in imajo ključno vlogo pri razgradnji beljakovin in razčlenjevanju aminokislin.  Medtem ko  kalijev in natrijev klorid  ponavadi nista vprašljiva pri nastanku želodčne kisline, je HCL-klorovodikova kislina tista, ki jo  sami težko proizvedemo in nam je primanjkuje. Torej pri vseh, ki uživate večje količine beljakovin – ne pozabiti na optimizacija želodčne kisline.

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  • Chang, A., Haggerty, T., et al. Effect of H. Pylori Infection on Symptoms of Gastroenteritis due to Enteropathogenic E. Coli in Adults. Digestive Disorder Sciences. 2011. 56(2), 457-464.
  • Saltzman, J., Kemp, J., et al. Effect of Hypochlorhydria due to Omeprazole Treatment of Atrophic Gastritis on Protein-Bound Vitamin B12 Absorption. Journal of the American College of Nutrition. 1994. 13(6), 584-591.
  • Kassarjian, Z., Russell, R. Hypochlorhydria: A Factor in Nutrition. Annual Reviews of Nutrition. 1989. 9, 271-285.
  • Sipponen, P., Harkonen, M. Hypochlorhydric Stomach: A Risk Condition for Calcium Malabsorption and Osteoporosis? Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2010. 45(2), 133-138.
  • Ciacci, C., Sabbatini, F., et al. H. Pylori Impairs Iron Absorption in Infected Individuals. Digestive Liver Disorders. 2004. 36(7), 455-460.
  • Kirchhoff, P. Socrates, T., et al. Zinc Salts Provide a Novel, Prolonged and Rapid Inhibition of Gastric Acid Secretion. American Journal of Gastroenterology. 2011. 106(1), 62-70.
  • Tennant, S., Hartland, E., et al. Influence of Gastric Acid on Susceptibility to Infection with Ingested Bacterial Pathogens. Infection and Immunity. 2008. 76(2), 639-645.
  • Pali-Scholl, I., Herzog, R., et al. Antacids and Dietary Supplements with an Influence on the Gastric pH Increase the Risk for Food Sensitization. Clinical and Experimental Allergy. July 2010. 40(7), 1091-1098.
  • Carmel, R. Prevalence of Undiagnosed Pernicious Anemia in the Elderly. Archives of Internal Medicine. 1996. 156(10), 1097-1100.
  • Myhill, Sarah. Hypochlorhydria—Lack of Stomach Acid—Can Cause Lots of Problems. Retrieved on 4 May 2012.  http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems
  • www.chrlspoliquin.com

Morda te zanima tudi