Opis
Za zdravo srce in možgane
Omega 3 je esencialna maščobna kislina, pridobljena iz ribjega olja.
Omega 3 je esencialna maščobna kislina, pridobljena iz ribjega olja, ki je bogata z EPA (eikozapentaenoična kislina) in DHA (dokosaheksaenojska kislina). Ker ljudje sami ne moremo sintetizirati Omega 3 je nujno, da jih v telo vnesemo preko prehranskih virov.
Vrste omega 3 maščobnih kislin
Obstaja več vrst maščobnih kislin omega 3. Pravzaprav jih obstaja več kot 10 različnih vrst.
Najbolj poznani, ki jih najdem predvsem pri ribah pa sta EPA in DHA. EPA je eikozapentaenojska kislina in DHA je dokozaheksaenojska kislina. Kot rečeno, obe izvirata iz živalskih virov, kot so losos, tuna, sardoni ali sardele in ribja olja.
Ena izmed pomembnejših je še ALA – alfa-linolejska kislina, ki pa izvira iz rastlinskih živil. ALA najdemo še v lanenih semenih, orehih in sončničnih semenih. In seveda tudi v oljih iz teh živil.
Zakaj je pomembno, da uživamo dovolj omega 3?
Omega 3 maščobne kisline so bistvena sestavina vseh celičnih membran v telesu. Naše telo jih potrebuje za pravilen in zdrav razvoj, zato jih moramo otrokom in sebi zagotoviti iz hrane. Vendar pa v našem okolju pojemo veliko premalo rib, predvsem tistih iz divjega trajnostnega ulova.
Pomembno pa je tudi pravo maščobno ravnovesje. Z uravnoteženo prehrano običajno pokrijemo potrebe po ALA maščobnih kislinah. S prehrano zaužijemo veliko preveč omega 6 in premalo omega 3. Zakaj je tako pomembno razmerje? Sočasno uživanje lahko povzroči neugodne učinke, saj te tekmujejo za iste encimske sisteme. To pa pomeni slabši medsebojni izkoristek.
Tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) navaja, da:
– imata EPK in DHK vlogo pri delovanju srca,
– ima DHK vlogo pri delovanju možganov,
– ima DHK vlogo pri ohranjanju vida.
*Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK in EPK.
Omega –3 maščobne kisline imajo številne naloge
- so gradbeni element membran
- omogočajo inter- in intracelično komunikacijo
- uravnavajo proizvodnjo inzulina in sodelujejo pri nastajanju drugih presnovnih hormonov, ki tvorijo prostaglandine, ki vplivajo na krvni tlak, vnetje, tonus gladkih mišic
- vplivajo na odziv celic na endokrine hormone, vključno z inzulinom in steroidne hormone iz nadledvičnih žlez
- poskrbijo, da postanejo tkiva čvrsta in prožna, sklepi gibljivi, koža in krvne žile pa elastične.
- Ribje olje je najbogatejši vir DHA in EPA maščobnih kislin.
Maščobe so nujne za optimalno delovanje našega telesa. Seveda pa je pomembno, da izbiramo zdrave maščobe. Maščobe potrebujemo:
– ker nam zagotavljajo energijo,
– gradijo zdrave celice,
– so sestavni del možganov,
– so nujne za absorbcijo vitaminov,
– iz njih nastajajo hormoni,
– varujejo notranje organe,
– ohranjajo napeto in zdravo kožo.
Kdo naj uživa prehransko dopolnilo?
EPA in DHA sta pomembni v vseh življenjskih obdobjih:
- EPA in DHA sta v nosečnosti pomembni za razvoj otroka in zdravo nosečnost. EPA zmanjšuje nastanek visokega krvnega pritiska, povezanega z nosečnostjo in posledično komplikacij kot je preklampsija in zavrta rast otroka. DHA je odgovorna za razvoj možganov in dobrega vida otroka v času nosečnosti in v 1. letu razvoja.
- DHA izboljša kognitivne fukcije pri otroku. Otroci imajo boljši spomin in se lažje učijo. EPA zmanjšuje vnetja v telesu in zmanjša možnost razvoja astme pri otroku.
- Pri odraslih pa sta EPA in DHA pomembni za ohranjanje dobrega vida in zdravja možganov ter srčno-žilnega sistema.
Prehransko dopolnilo priporočam vsem, ki želijo povečati svoj dnevni vnos omega 3 maščobnih kislin, še posebej vsem, ki je s hrano ne vnašajo dovolj.
Simptomi pomanjkanja
Simptomi, ki so povezani s pomanjkanjem omega 3 maščobnih kislin:
– akne
– bolezni srca in ožilja,
– hitrejše staranje,
– visok krvni tlak,
– luskavica,
– rak prostate,
– shizofrenija,
– duševne bolezni,
– lupus,
– motnje vida …
Viri omega 3 maščobnih kislin
Ker jih naše telo ne more samo proizvesti, jih moramo v telo vnesti s hrano. Glavni viri omega 3 so globokomorske ribe, ribje olje in pripravki iz ribjega olja. Sem spadajo tudi chia in lanena semena, kokosovo olje in arašidovo maslo ter krilovo olje.
Priporočena uporaba
1 kapsulo zaužijemo ob obroku. Dnevno zaužijemo do 3 mehke kapsule.
Sestavine
Vsebina kapsule:
1000 mg ribjega olja, od tega 330 mg EPA in 220 mg DHA (220 % PDV*), 5 mg naravnega vitamina E (42 % PDV*). *PDV – priporočen dnevni odmerek
Ovojnica kapsule:
goveja želatina, sredstvo za ohranjanje vlage (glicerin), prečiščena voda.
Alergeni
Niso znani.
Opozorilo
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. Odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom!
Izdelek hraniti v suhem in hladnem prostoru in ne izpostavljati direktni sončni svetlobi in toploti.
Uporabno najmanj do: označeno na etiketi izdelka.
Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke