Opis
PREMIUM HCL zagotavlja optimalno podporo za dobro delovanje prebavnega sistema Zraven želodčne kisline v naravni boliki, vsebuje še proteolitični encim pepsin skupaj z grenkimi zelišči, ki dodatno izboljšajo prebavo. Želodčna kislina – HCL, je nujno potreben element za absorbcijo vitamina B12 in železa. Želodčna kislina pomaga tudi z uničevanjem zaužitih bakterije in mikroorganizmov.
Način uporabe:
- 1 kapsula na obrok. Največji priporočen odmerek je 3/dan. V večini primerov zadošča 1/dan.
- 10 min pred ali med obrokom. Najbolje z najbolj obilnim in težko prebavljivim obrokom v dnevu.
HCL … eno izmed najpomembnejših dopolnil naše vsakodnevne prehrane
Veliko izmed nas si želi imeti boljši spanec, več moči, večjo odpornosti in doseči čim boljši izgled telesa. Mnogo ljudi se sprašuje zakaj se vedno počutijo utrujeno in kako to, da napredek v rasti mišic in izgubi maščobe ni bolj viden, kljub trudu ki ga vlagajo v vadbo. Rešitev tega problema se skriva v zadostni količini kisline v želodcu, ki nam pomaga pri prebavi in absorbciji pomembnih bejakovin in ostalih hranil.
Moj nasvet za vas je, da preden vzamete naslednje dopolnilo ali pojeste hranljiv, biološko pridelan obrok, bogat z beljakovinami in antioksidanti, si obvezno in skrajno priporočljivo, testirajte vašo želodčno kislino. Zakaj? V kolikor v vašem telesu ni dovolj želodčne kisline, ki bi razgradila hrano ki jo zaužijete, so vsi vaši skrbno izbrani, nemalokrat tudi dragi dodatki, kot tudi skrb za hrano, neučinkoviti.
Želodčna kislina je prebavni sok, ki pomaga pri razgradnji večjih kosov hrane v manjše koščke. Želodčna kislina vsebuje klorovodikovo kislino (HCL), kalijev klorid in natrijev klorid, ki skupaj aktivirajo prebavne encime in imajo ključno vlogo pri razgradnji beljakovin in razčlenjevanju aminokislin. Medtem ko kalijev in natrijev klorid ponavadi nista vprašljiva pri nastanku želodčne kisline, je HCL-klorovodikova kislina tista, ki jo sami težko proizvedemo in nam je primanjkuje.
Želodčna kislina opravlja pomembne funkcije v našem telesu
- Absorbcija najmanj 8 ključnih hranil je odvisna od zadostne količine želodčne kisline: to so kalcij, vitamin B9, magnezij, cink, železo, vitamin C in betakaroten
- Absorbcija vitamina A in E,antioksidanta ki zmanjšujeta tveganje za kronično vnetje in oksidacijski stres
- Razgradnja beljakovin za sintezo tkiv in mišic
- Aktivacija encimov, hormonov in nevrotransmiterjev (živčnih prenašalcev)
- Preprečitev patogenim bakterijam pred vstopom v zgornji prebavni trakt, kjer bi lahko prišlo do infekcij in večjega tveganja za nastanek raka na želodcu.
- Regulacija na Ph v celotnem prebavnem traktu in posledično na črevesno floro
Bolečine v želodcu niso normalen pojav
Danes se večini zdi, da so bolečine v želodcu že nekaj vsakdanjega in temu ne pripisujejo velike pomembnosti, vendar temu ni tako. Večina ljudi ima veliko premalo želodčne kisline, ki je potrebna za pravilno prebavo, kar pomeni, da se hrana ne razgradi popolnoma in postane kisla, to pa vodi v številne bolezni in težave.
Še bolj zanimivo je dejstvo, da pomanjkanje želodčne kisline in slabšo prebavo velikokrat pripišejo preveliki količini želodčne kisline, kar pa seveda ne drži. V kolikor se želodec ne izprazni pravilno, delno prebavljeni ogljikovi hidrati in beljakovine začnejo vreti in povzročijo neprijeten občutek v požiralniku, kot bi nas pekla zgaga, zato se nam zdi da je želodčne kisline še preveč.
Kdaj te peče zgaga?
Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki imajo klinično dokazano premalo želodčne kisline (hypochlorhydria), v ležečem položaju, veliko bolj peče zgaga, kot tiste z zadostno količino želodčne kisline. Več kot polovica izmed teh posameznikov vseeno jemlje zdravila, ki zavirajo nastanek želodčne ksiline. (Ti nevtralizirajo želodčno kislino in zmanjšajo kislost v želodcu in dvanajsterniku. Velikokrat jim je namreč NAPAČNO diagnosticirana prevelika količina želodčnega soka. Napačna diagnoza in posledična uporaba zdravilk za zaviranje želodčne kisline, predstavlja še večje tveganje za kronične okvare kot so zlomi in osteoporoza, saj se kalcij in magnezij, ter mnogi pomembni elementi, ne absorbirajo. Tveganje za zlome kosti je trikrat večje pri posameznikih ki imajo premalo HCL. Poleg tega pa je posameznik do stokrat bolj izpostavljen patogenim bakterijam kot je npr. E.coli, kot bi bil v primeru, da ima v želodcu zadostno količino želodčne kisline.
Dejavniki, zaradi katerega se količina želodčne kisline vztrajno niža:
- Starost – vsako leto se zmožnost želodca za proizvajanje HCL, zmanjša za 1. Pri starosti 70 let imamo tako za cca. sedemdeset odstotkov HCL-a manj, kot ob rojstvu.
- Glede na študijo iz leta 1989 o razširjenosti hypochlorhydrie oz. pomanjkanja želodčne kisline, vsaj 37 % ljudi nad 60. letom starosti ne proizvede dovolj HCL-a. Vendar ta številka hudo podcenjuje težave s pomanjkanjem HCL-a, nekje do 98 % populacije ima težave s HCL.
- Oksidacijski stres in vnetja, kot posledica slabe prehrane, kemičnih aditivov v hrani in izpostavljenost pesticidom, poškodujejo zmožnost proizvajanja HCL-a v telesu. To vodi k slabi prebavi in patogenim infekcijam, kar povečuje težave z spodnjim delom prebavnega trakta, obenem pa povečuje možnost nastanka raka.
- Če podamo primer iz študije, so imele testne miši z manj želodčne kisline med 110 in 125 % več nevarnih bakterij v prebavnem traktu, kot tiste z normalno količino le-te.
- Kakršenkoli stres, zmanjša kislost želodca. V kolikorimate povišan kortizol, bo temu primerno negativno odreagiral vaš želodec. Stres prisoten v današnjem modernem svetu, kjer smo izpostavljeni radiaciji, pomanjkanju spanja, slabi prehrani in oksidacijskemu stresu, ki nastane kot posledica aerobne vadbe na napravah, zmanjšuje sposobnost želodca da proizvede zadostno količino HCL.
- Nepravilna uporaba zdravil je velik faktor. Najverjetneje ima več kot 50% ljudi, ki jemlje zdravila za zaviranje nastanka želodčne kisline, v resnici premalo želodčne kisline in jih sploh ne bi smeli jemati.
Bob Rakowski, privrženec naravne medicine meni da več kot 98% populacije nima zadostne količineHCL-a zaradi povišanega stresa, tako fizičnega kot psihičnega. Podobni rezultati se pojavljajo tudi med mladimi in najbolj perspektivnimi športniki.
Posredni simptomi, ki kažejo na pomanjkanje želodčne kisline se kažejo v izostanku rezultatov pri treningih, nezadovoljivi izgubi maščobe, kljub doslednemu programu, velikokrat pa vse to spremlja še nenehna utrujenost.
Simptomi neposredno povezani z pomanjkanjem HCL-a so naslednji:
- Spahovanje, napihnjenost ali zgaga po jedi
- Slaba prebava in zaprtje, ker hrana ni bila pravilno prebavljena
- Spremembe na koži kot so akne
- Hrapavost nohtov, ker se iz hrane ne absorbira dovolj hranil
- Krči v nogah in stopalih, zaradi nezadostne absorbcije mineralov
- Kronične poškodbe kot posledica pomanjkanja aminokislin in nezmožnosti obnavljanja tkiv
- Alergije na hrano in astma
- Žolčni kamni
- Slabša miselna sposobnost, začetki demence
- Nizka gostota mineralov v kosteh in osteoporoza
V kolikor imate ali pa tudi ne, kateregakoli izmed zgoraj naštetih simptomov, vam resnično priporočam, da napravite enostaven test želodčne kisline. Ne smemo pozabiti dejstva, da ne glede na to koliko pozornosti dajemo pripravi in uživanju kakovostne hrane, ne moremo nadoknaditi primanjkljaja hranil, v kolikor nimamo zdravega črevesja in zadostne količine HCL-a.
Testiranje HCL-a
Da bi testirali lastno želodčno kislino potrebujemo dopolnila v obliki HCL-a.
Priporočljive za testiranje želodčne kisline so 300 mg kapsule PREMIUM HCL – a, ki vsebujejo:
- HCl (želodčna kislina, ki je naravno prisotna v našem prebavnem traktu)
- pepsin (encim naravno prisoten v našem prebavnem traktu za razgradnjo beljakovin)
- ekstrakt rumenega svišča (grenčica, ki spodbuja tvorbo naravnih prebavnih sokov v našem prebavnem traktu)
- glutaminsko kislino (aminokislina, ki stimulira želodčno fazo prebave, naravno pristona v naši prehrani)
10 minut pred obrokom, ali nekje na sredi večjega obroka vzemi 1 kapsulo PREMIUM HCL.
V kolikor ne občutiš ničesar in bo hrana enostavno lažje prebavljena veš, da je to to kar potrebuješ. Še posebej to velja za težje prebavljive obroke in tiste obroke, ki ti delajo težave.
Na daljši rok pa bo redno jemanje uredilo tudi stalno prisotne težave.
Če ti ustreza poskušaj najti svojo optimalno dozo skozi večdnevno testiranje. Lahko je med 300 in 900mg na posamezen dan. S količino ne pretiravati. Večini je 300mg optimalna količina da jo zaužijemo med obrokom ali celo za cel dan.
Tega testa NE izvajaj v kolikor imaš razjedo na želodcu. V tem primeru se najprej posvetuj z zdravnikom, ki bo predlagal primerno terapijo.
Priporočena dnevna količina
1 kapsula skupaj pred obrokom ali med jedjo (navadno ob glavnem obroku)
Sestavine:
1 kapsula vsebuje 770mg aktivnih sestavin
- 350 mg L-glutaminske kisline
- 300 mg betain HCL
- 100 mg pepsina
- 20 mg izvlečka rumenega svišča
Opozorilo:
Dnevne količine oz. Odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.Shranjevati nedosegljivo otrokom! Izdelek hraniti v suhem in hladnem prostoru in ne izpostavljati direktni sončni svetlobi in toploti. Uporabno najmanj do: označeno na etiketi embalaže.
Izdelka v primeru rane ali razjede na želodcu ni priporočljivo uporabljati.
V kolikor si želiš prebrati še več o želodčni kislini, zgagi in bolečinah v želodcu podrobnejši opis najdeš v članku TUKAJ.
Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke
Zelo zadovoljen z izdelkom, le cena bi lahko bila malce prizanejsljivejša 🙂
Zadeva res pomaga pri lazji presnovi oz prebavi hrane.