Reflex L-Karnitin 100 kapsul

24,90

L-karnitin ima ključno vlogo pri transportu maščobnih kislin v celice pri produkciji ATP in energije. Pomembno je, da telesu zagotovimo zadostno količino l-karnitina, da lahko za porabo energije uporablja maščobo. L-karnitin je znanstveno potrjen kot dodatek, ki pomaga pri vzdržljivosti, zmanjšani mišični utrujenosti in izboljšani regeneraciji.

Ta izdelek trenutno ni na zalogi in ni na voljo.

Opis

L-karnitin ima ključno vlogo pri transportu maščobnih kislin v celice pri produkciji ATP in energije. Pomembno je, da telesu zagotovimo zadostno količino l-karnitina, da lahko za porabo energije uporablja maščobo. L-karnitin je znanstveno potrjen kot dodatek, ki pomaga pri vzdržljivosti, zmanjšani mišični utrujenosti in izboljšani regeneraciji.

Ključne prednosti:

1. Vzdržljivost – Znanstvene raziskave potrjujejo, da povečuje VO2 max, ki pomeni količino kisika, ki ga telo porablja med športno vadbo. To je bilo dokazano pri uporabi v različnih športnih disciplinah, kot je maraton, kolesarstvo in veslanje.

2.  Manjša mišična utrujenost – Med naporno fizično vadbo pride do izločanja amoniaka v mišičnem tkivu, ki pomeni mišično utrujenost. L-karnitin to izločanje preprečuje, zato je zelo uporaben pri dolgotrajnih vzdržljivostnih naporih.

3. Regeneracija – Dejstvo je, da naporna fizična vadba deluje na telo zelo stresno, kar lahko občutimo več dni po vadbi. Študije so pokazale, da uporaba l-karnitina močno pospeši regeneracijo po končani aktivnosti.

Kaj je karnitin?

Karnitin je beljakovina, ki je ključna za presnovo maščob. Prvič je bil odkrit leta 1905, njegovo vlogo pa smo pričenjali razumeti šele 50 let kasneje. Poznamo dve obliki karnitina (stereo-izomera): L karnitin in D-karnitin, oba z enako kemično formulo in strukturo, vendar pa so molekule ene oblike zrcalna slika druge. Le L-carnitin ima aktivno biološko vlogo v presnovnem procesu, D-karnitin pa nima učinka.

Vloga karnitina pri presnovi

Karnitin je potreben za prenos dolgoverižnih maščobnih kislin (v obliki prostega karnitina oz.t.i. »free carnitine«) v mitohondrij, kjer se te pretvorijo v energijo (ATP). Maščoba sama namreč ne more predreti membrane mitohondrija in pri tem je karnitin ključen. Vsaka molekula maščobe lahko preide skozi membrano mitohondrija tako, da se veže z molekulo karnitina. Pri tem je karnitin pomemben tudi za razgradnjo strupenih in škodljivih snovi v mitohondriju.

Viri karnitina

Najboljši vir karnitina je meso (mišično tkivo), zlasti rdeče meso (govedina in ovčetina) ribe, mlečni izdelki, jajca, torej v živalskih proizvodih, vsebuje pa ga tudi pekovski kvas, oreški. Zelenjava in sadje ter žitarice so revni s karnitinom, izjema je avokado in nekateri fermentirani sojini proizvodi. Ni pa dokazano s študijami, da bi vegetarijanci trpeli za pomanjkanjem karnitina.

Izdelava Reflex Nutrition izdelkov poteka v lastni proizvodni enoti v Veliki Britaniji. Proizvodnja ustreza najvišjim standardom (npr. ISO9001) izdelave športne prehrane in prehranskih dodatkov. Izdelki so v procesu proizvodnje redno testirani in analizirani glede neoporečnosti in sestave. Prostore proizvodnje in celotne organizacije napaja Ecotricity, ki uporablja izključno obnovljive vire za dobavo električne energije.

L-karnitin in hujšanje

L-karnitin pomaga pri transportu maščobnih kislin v mitohondrije kjer se porabijo za energijo. Prav zaradi tega je tako učinkovit kadar govorimo o hujšanju. S hrano žal ne moremo zaužiti takšne količine, da bi lahko vzpodbudili proces porabe energije iz maščob.

Samo za primer naj omenimo, da vsebuje 120 g govejega mesa med 56 – 162 mg L-karnitina. 1 dcl mleka pa samo 8 mg.

Za želen efekt porabe energije iz telesne maščobe moramo vnesti 500-2000 mg L-karnitina pred telesno aktivnostjo. Prav zaradi tega ga je potrebno dodajati s pomočjo prehranskih dopolnil.

Večja vzdržljivost

Ker ima L-karnitin osrednjo vlogo pri proizvodnji energije, mnogi športniki izkoriščajo to prednost za povečanje vzdržljivosti in izboljšanje zmogljivosti pri specifičnem športu.

Prav zaradi tega je L-karnitin zelo koristen pri vzdržljivostnih športih. Veliko športnikov pa L-karnitin uporablja predvsem zaradi tega, ker je odlično hranilo za srčno mišico.

Preprečuje mikropoškodbe na mišičnih vlaknih

Poleg tega, da L-karnitin zelo učinkovito pomaga pri hujšanju in omogoča dvigniti nivo vzdržljivosti je zaslužen tudi zato, da preprečuje poškodbe na mišičnih vlaknih.

V letu 2014 je bila v azijskem časopisu za športno medicino objavljena raziskava iz leta 2014, ki je preučevala 21 športnikov. Pred atletskim testom so eni skupini dva tedna redno vsak dan dodajali dnevni odmerek L-karnitina, drugi skupini pa placebo. Ugotovili so, da ima skupina tistih, ki so jemali L-karnitin nižji nivo določenih markerjev, ki kažejo na poškodbe mišic.

Izboljšuje delovanje možganov

L-karnitin ni samo dober za vaše telo, ampak tudi za vaš um. Raziskave kažejo, da lahko pozitivno vplivajo na možgansko funkcijo in kognitivne sposobnosti.

Uravnava krvni sladkor

Raziskave so prav tako ugotovile, da L-karnitin učinkovito pomaga pri uravnavanju inzulina. Inzulin je hormon, ki je odgovoren za trasport sladkorja iz krvnega obtoka v celice, kjer se uporabi kot gorivo. Prevelika količina inzulina lahko privede do rezistence na inzulin, kar zmanjšuje njegovo učinkovitost in povzroči visok krvni sladkor.

Uporaba:

Vzemite eno do tri kapsule dnevno po vsakem obroku ali tri kapsule pred športno aktivnostjo.

Pakiranje:

100kapsul

Znamka

Reflex

Blagovna znamka Relfex je blagovna znamka s poreklom iz EU. Natančneje iz Velike Britanije. Je eden izmed najbolj inovativnih proizvajalcev prehranskih dopolnil na svetu. Njihovi izdelki ustrezajo najstrožjim standardom ISO9001, Informed sport in Halal.Moja zgodba (Vitja SIkošek) z njimi je sledeča: Pred približno 10.leti sem zase iskal beljhakovinski napitek, ki je pašne reje in brez umetnih dodatkov. Tako sem naletel na Reflex. Od tega trenutka naprej smo začeli sodelovanje. Nad njihovimi izdleki sem bil navdušem, sem pa želel biti še prepričan o tem kar piše na njih. Zato sem se odličil narediti nekaj analiz na lastno pest v laboratoriju v SLO in obenem obiskati proizvodnjo v UK.Rezultati so bili več kot odlični. Ker zmeraj želim, da za tem, kar ponujamo lahko stojim in dam besedo, Reflex že 10.let ostaja z naborom vseh svojih izdelkov v naši spletni trgovini.

Prehrambene informacije

Mnenja strank