Poznamo rumena oz. zlato ter rjava lanena semena. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6. To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji. Laneno seme je znano po visoki vsebnosti prehranskih vlaknin. Vsebujejo tudi lignane ali lignanote, visoko kakovostne beljakoivne in vitamine B1, B2,C in E ter karotene, železo, cink. Laneno olje je zato idealno za vse, ki ne jedo rib oz. prehranskih dodatkov z maščobami omega 3, ki so večinoma narejeni iz ribjega olja, saj je glede omega 3 maščobnih kislin popolnoma enakovredno uživanju rib. Za kritje potreb po maščobah omega 3 dnevno zadostuje 2–6 gramov lanenega semena na osebo. Semen naj ne bi segrevali, saj s tem dragocene maščobne kisline pretvorimo v nasičene.