Zdravilno vrednost, ki jo imata lanena semena in laneno olje so poznali že v antični Grčiji. Priporočali so ga za različne zdravstvene težave. Na območju današnje Slovenije so pokrajino svoj čas krasila polja z modrimi cvetovi. Lan spada med eno najstarejših kulturnih rastlin na svetu (Linum usitatissimum).
Poznamo rumena oz. zlato ter rjava lanena semena. Imajo rahel okus po oreščkih in vsebuje približno 40 % maščob (laneno olje), od tega okoli 50 % nenasičene maščobne kisline omega 3 in približno 17 % omega 6. To je najvišja koncentracija nenasičene alfalinolenske kisline (Omega 3) med vsemi znanimi rastlinskimi olji. Laneno seme je znano po visoki vsebnosti prehranskih vlaknin, ki so izvrstan podpora prebavi. Vsebujejo tudi lignane ali lignanote, visoko kakovostne beljakoivne in vitamine B1, B2,C in E ter karotene, železo, cink. Laneno olje je zato idealno za vse, ki ne jedo rib oz. prehranskih dodatkov z maščobami omega 3, ki so večinoma narejeni iz ribjega olja, saj je glede omega 3 maščobnih kislin popolnoma enakovredno uživanju rib. Za kritje potreb po maščobah omega 3 dnevno zadostuje 2–6 gramov lanenega semena na osebo. Semen naj ne bi segrevali, saj s tem dragocene maščobne kisline pretvorimo v nasičene.
Najbolje je laneno seme namočiti v tekočino, saj se obda s sluzasto ovojnico.Zato je laneno seme priporočljivo uživati z veliko tekočine. Dodate jih lahko tudi v jogurt, skuto, smoothije, kosmiče, lahko pa ga dodate tudi v testo za kruh. Najboljše ga je uživati zjutraj.
Sestavine: 100% laneno seme iz ekološke pridelave Poreklo: Evropska unija EKO – izdelek iz ekološke pridelave – pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Paket vlaknin: Ekološko pridelan psilium ali indijski trpotec 200g
Indijski trpotec je izvrsten vir prehranskih vlaknin in se pogosto opisuje kot “čistilec črevesja”, poleg tega pa deluje tudi kot naravno sredstvo za izgubo odvečne telesne teže.
- pomaga pri izgubi telesne teže
- bogat vir prehranskih vlaknin
- spodbuja naravno gibanje črevesja
- odlična pomoč pri kontroli sladkorjev v krvi
- veganski izdelek
Rastlina raste samoniklo v Iranu in Indiji, tam in v sosednjih državah jo tudi gojijo. Enako učinkovit je Indijski trpotec (P. Indica), ki je doma tudi pri nas na peščenih tleh v okolici Celja, gojijo pa ga predvsem v Franciji.
Uporaba: 1-2 čajni žlici dodajte v vodo in popijte par minut pred obrokom. Lahko ga tudi predhodno namočite in potem vmešate v napitke, kosmiče, jogurt. Uporabi se lahko večkrat na dan.
Več o vlakninah in Psiliumu na posnetku:
Indijski trpotec ali psilium blagodejno vpliva na prebavo, saj je izvrsten vir prehranskih vlaknin in se pogosto opisuje kot “čistilec črevesja”, deluje pa tudi odlično kot naravno sredstvo za izgubo teže.
- Psilium odlično deluje skupaj s Premium Pro Floro, ki je edinstvena mešanica mikrobioloških kultur z dvojnim delovanjem. V paketu Psilium dobiš GRATIS.
[product id=’25117′]
Uživanje psiliuma oz.indijskega trpotca znižuje raven holesterola in maščob v krvi.
Sestavine: 100% ekološko pridelan indijski trpotec oz. psilium-luščine.
Poreklo: Indija
EKO – izdelek iz ekološke pridelave – pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Kako psilium opravi svojo čarovnijo?
Psilium ali psiliumu podobne vlaknine upočasnijo prebavo, kar upočasni absorbcijo glukoze in to je dobro. Upočasni tudi absorbcijo nekaterih hranil, kar jim dovoljuje, da potujejo dlje v tanko črevo, kjer jih običajno ne najdemo, kar povzroči kaskado dogodkov. Zniža se izločanje glukagona, kar upočasni proizvodnjo sladkorja v jetrih. Proizvodnja inzulina je povečana, apetit je znižan, rast celic, ki proizvajajo inzulin, je hitrejša, občutljivost na inzulin se poveča, LDL (ali “slabi”) holesterol se zniža in celo praznjenje želodca je upočasnjeno. Nekateri vlakninski dodatki “ozdravijo” zaprtje s tem, da delujejo kot stimulanti ali dražitelji sluznice debelega črevesja, ter tako povzročijo, da debelo črevo izloči dehidrirano blato. Psilium pa se, zaradi svojih lastnosti oblikovanja gela in odpornosti do fermentiranja, upira dehidraciji, ter tako deluje kot “normalizator” blata, z mehčanjem trdega, konstipiranega blata, ali z dodajanjem čvrstosti tekočemu ali ohlapnemu blatu. Nasprotno pa lahko drugi dodatki z vlakninami (na primer dekstrin), ki so pogosto reklamirani za njihove odvajalne koristi, v resnici poslabšajo težave. Celo nekatere vlaknine, ki oblikujejo gel, kot so naprimer ovsena in ječmenska vlakna, pri fermentaciji izgubijo to sposobnost oblikovanja gela, kar pomeni, da niso uporabne kot normalizatorji blata. Po pregledu vseh razpoložljivih dokazov so strokovnjaki zaključili, da je psilium edini vlakninski dodatek, ki se ga splača priporočati ter jemati, vsaj za kronično zaprtje. Obstaja pa veliko dodatnih raziskav, ki podpirajo uporabo psiliuma tudi za zniževanje holesterola, povzročanje sitosti, povečanje inzulinske občutljivosti, zniževanje krvnega pritiska, za pomoč imunskemu sistemu, zniževanju kroničnega vnetja in zmanjšanju telesne teže.