Gibanje nazaj za boljšo hojo naprej

Gibanje nazaj

Gibanje je nujno potrebno zato, da naše telo nemoteno deluje. Nekoč so se gibali veliko več, mi pa gibanje danes pogosto povsem zapostavljamo.

Zasnovani smo tako, da se premikamo naprej. Nagibamo se k temu, kar si ogledujemo, s telesom in z mislimi. Hodimo tja, kamor smo obrnjeni in naše življenje gravitira k temu, na kar se osredotočamo, pa naj bo to dobro ali slabo.

Toda včasih je treba v življenju narediti korak nazaj. Ta nam lahko omogoči, da vidimo širšo sliko ali da rešimo težavo, tako da lahko potem neobremenjeno gremo naprej. Telesno pa lahko korak nazaj dejansko “prebudi” nekatere dele telesa in nam tako pomaga, da se lahko bolje gibamo naprej.

Gibanje nazaj

Čeprav smo zasnovani tako, da se premikamo naprej, to ne pomeni, da gibanje v druge smeri ni koristno. Pravzaprav je zelo dobra ideja, da se včasih premikamo tudi drugače. Gibanje nazaj je lahko res dobra za nas ter lahko olajša in izboljša gibanje naprej. Je še ena “ponastavitev” za živčni sistem. Možganom zagotavlja različne, dobre informacije in jim pomaga, da dobijo večji dostop do telesa. Tvojemu umu bi lahko celo pomagala bolje in hitreje reševati vsakodnevne težave.

“Kako je to mogoče?”, boš morda vprašal. To je odlično vprašanje! Pa poglejmo …

Gibanje nazaj poveča tvoje zavedanje telesa in mentalno osredotočenost

Hoja nazaj seveda ni običajni način hoje. Naprej lahko hodiš brez razmišljanja, toda za hojo nazaj moraš biti nekoliko bolj mentalno prisoten in osredotočen na to, kar počneš. Konec koncev nočeš, da bi se spotaknil, padel ali naletel na kakšno oviro. Ko hodiš nazaj, tvoji samoohranitveni »programi« povečajo tvojo situacijsko in telesno zavedanje.

Hoja nazaj pomaga ramenom priti v izteg

Ko hodiš nazaj, možgani samodejno obrnejo vse, da opravijo delo. Tako kot daš ramena naprej, ko hodiš naprej, lahko tvoji možgani zlahka dajo ramena nazaj, ko hodiš nazaj. To je ekstenzija ali izteg ramen. Izteg ramen med gibanjem ali tekom ohranja telo povezano in močno ter ohranja možgane zdrave. Hoja nazaj pomaga možganom “vklopiti” izteg v ramenih tako, da lahko možgani lažje premikajo ramena v izteg tudi pri hoji naprej. Ne pozabi, da bi morala biti hoja nazaj kontralateralno gibanje – nasprotni udi bi morali plesati skupaj.

Gibanje nazaj poveča tvojo mentalno osredotočenost ter sposobnost koncentracije in spomina

Ker lahko hoja nazaj izboljša zamah ramen, to izboljša komunikacijo v možganih med levo in desno poloblo. Boljša komunikacija med obema poloblama pomeni boljšo osredotočenost, boljše ohranjanje spomina in večjo sposobnost reševanja težav ter tudi boljšo čustveno regulacijo.

Hoja nazaj lahko »vklopi« tvoje zadnjične mišice in izboljša aktivacijo tvojega nožnega bicepsa

Tako kot hoja nazaj pomaga možganom premakniti ramena v izteg, jim lahko pomaga tudi najti izteg v bokih. Za nekatere bi to lahko pomenilo prebujanje “zaspanih” zadnjičnih mišic. To bi lahko osvobodilo tudi preveč zakrčene mišice kolkov. Pri hoji nazaj morajo možgani vklopiti nožne bicepse in zadnjico, da boke premaknejo v izteg. Hoja nazaj ti lahko tako “prebudi” zadnjo stran telesa in ti omogoči močnejši in učinkovitejši korak naprej.

Hoja nazaj je fantastičen način za krepitev kolena

Ko hodiš nazaj, se vloge mišic nog zamenjajo. Zdaj so sprednje stegenske mišice (kvadricepsi) tiste, ki poganjajo telo. To okrepi kvadriceps in muskulaturo okoli kolen ter zmanjša možnost poškodb. To je zato, ker se kvadricepsi upočasnjujejo ali ekscentrično krčijo, da prevzamejo obremenitev telesa, ko je noga postavljena na tla. Ko hodimo naprej, se kvadricepsi koncentrično krčijo, da iztegnejo koleno, ko pa hodimo nazaj, pa se ekscentrično krčijo, da absorbirajo telesno težo. Ekscentrične kontrakcije pa gradijo močne mišice.

S hojo nazaj se stopala obnovijo – še posebej, če si bos ali v minimalistični obutvi

Gibanje nazaj lahko spet oživi tvoja stopala. Ko hodiš nazaj, moraš pristati na prstih, na blazinicah stopala in se valjati do pete. Če storiš to nežno in z “mehkimi koleni”, je občutek neverjeten. Mehka kolena preprečujejo, da bi se kolena med potiskanjem popolnoma iztegnila in ohranjajo globlji upogib kolena. To ti omogoča popoln nadzor valjanja stopala od prstov do pete, kar mobilizira celotno stopalo in izboljša upogibanje gležnja.

Poizkusi gibanje nazaj in navdušen/-a boš

Hoja nazaj je neverjetna “ponastavitev”. Vklopi tvoje telo in um ter ti omogoči, da se bolje gibaš, hodiš in počutiš. Že samo fizične koristi so vredne, da poizkusiš. Aktivira lahko zadnjico in nožni biceps, osvobodi mišice kolkov, okrepi kvadricepse in kolena in obnovi gibljivost stopal in gležnjev. Izboljša pa tudi možganske povezave, kar lahko pomaga izostriti tvoje misli in čustva. Poišči varno mesto, kjer ni nevarnosti spotika, in se sprehodi nazaj. Ne pozabi, včasih moraš narediti korak ali dva nazaj, da lahko greš bolje naprej.

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS


Vir:
Anderson, Tim. Walk Backwards to Move Forward Better. Dostopno na: originalstrength.net