Korenje za izgubo maščobe in preventivo

korenje

Korenje je zelo okusna zelenjava, ki je nam je na voljo skozi vse leto. Poleg tega, da je okusen, pa je tudi zelo zdrav. Odlikuje ga visoka hranilna vrednost. 

100 gramov presnega korenja vsebuje:

 • 30 kilokalorij
 • 0,3 grama maščob
 • 0,6 grama beljakovin
 • 7,9 grama ogljikovih hidratov
 • 2,4 grama dietnih vlaknin
 • 8,115 miligrama karotenov
 • 6 miligrama vitamina C
 • 0,6 miligrama vitamina E

Vsebuje tudi veliko telesu prijaznih snovi, med katere lahko štejemo kalij, magnezij, kalcij, fosfor, mangan, železo, jod, vitamini A, E, F, H, B1, B2, B3, B5, B6, C in drugi.

Njegovo značilno oranžno barvo prispevajo karoteni. Nekoč so mislili, da telesu koristijo le s tem, da se pretvorijo v vitamin A, vendar danes vemo, da živila, bogata s karotenoidi, na več načinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.

Korenje

Kitajski epidemiologi so, potem ko so pregledali 10 epidemioloških raziskav, našli osupljivo korelacijo med uživanjem korenja in pojavnostjo raka na prostati. Odkrili so, da bolj pogosto kot moški uživajo korenje, manj verjetno bodo zboleli za rakom na prostati. Odkrili so celo nekaj konkretnih številk: za vsakih 10 gramov korenja vsak dan, so moški zmanjšali možnost za razvoj raka na prostati za 5 odstotkov.

To pomeni, da če bi moški uživali vsaj 50 gramov korenja na dan (to je en povprečno velik koren), so njihove možnosti, da zbolijo za rakom na prostati razpolovljene. Raziskovalci domnevajo, da je to povezano z visoko količino karotenoidov, borcev proti raku, ki jih najdemo v korenju.

Je korenje antioksidant?

V bistvu so karotenoidi v korenju antioksidanti. Danes poznamo že več kot 500 karotenoidov. Korenje ima veliko vsebnost alfa in beta karotena ter luteina. Poleg teh pa še druge antioksidante kot so hidroksicinaminska kislina (kofeinska, kumarinska, ferulinska), antocianidine (cianidini, malvidini) in vitamin C.

Sodobne raziskave pa so pokazale tudi vsebnost poliacetilenov, kot sta flkarinol in falkarindiol, ki lahko imata protirakavo delovanje in preprečujeta rast rakavih celic debelega črevesja. Raziskave so tudi pokazale, da imajo ljudje, ki jedo več živil, bogatih s karotenoidi, manjše tveganja za bolezni srca, možgansko kap in nekatere vrste raka.

Korenje za zaščito pred rakom

Vsi raki so strašljivi, a rak na prostati je še posebej neprijeten za moške, saj vpliva na moškosti. Rak na prostati pogosto vodi do operacije, kar lahko vodi do inkontinence in erektilne disfunkcije. Zdravniki se lahko odločijo zdraviti raka na prostati tudi s terapijo “androgenske deprivacije”, ki kemično kastrira moškega. Vodi pa lahko tudi do smrti, še posebej, če ni odkrit in zdravljen dovolj zgodaj. A, kot sem napisal že na začetku, lahko možnost za razvoj raka, z rednim uživanjem korenja, zmanjšamo.

O kakšnih količinah govorimo?

To je zelo vznemirljiva informacija, vendar moramo pri uživanja biti tudi pozorni. Na primer, uživanje 100 gramov namesto 50 g korenja ne garantira nujno, da nikoli ne boš dobil raka na prostati. In uživanje 200 gramov na dan ti ne nudi dvojne zaščite. Velikokrat ljudje nekaj preberemo in na koncu pretiravamo s prehranskimi nasveti. Ne smeš pozabiti, da govorimo le o verjetnosti. Uživanje korenja naj bo skladno z ugotovitvami strokovnjakov, zato ne pretiravaj.

Le en korenček na dan (50 g) ti nudi precejšnjo zaščito proti raku prostate in zmanjša njegovo pojavljanje za polovico. A morda to ni dovolj, da bi začel vsak dan jesti korenje.

Presno ali kuhano?

korenje_sok

Korenje lahko pripravljamo na različne načine: kuhamo, dušimo, popečemo na maslu ali olju, pražimo z mesom, ga dodamo k juham, pripravimo pecivo, smutije ali sokove.

V nasprotju z večino druge zelenjave je korenje bolj hranljivo kuhano kot presno. S toplotno obdelavo namreč razbijemo celične stene in sprostimo »ujeti« beta-karoten. Presno korenje ima žilave celične stene, tako da je telo sposobno v vitamin A spremeniti manj kot četrtino beta-karotena, ki ga vsebuje. 

Kaj korenje dela tako posebno?

Kot sem že zapisal zgoraj, so raziskovalci v povezavi korenja in raka na prostati domnevali, da ima pozitivni učinek velika količina karotenoidov. Čeprav tudi do drži, se znanstveniki danes osredotočajo na predvsem na dva maščobna alkohola, ki ju najdemo korenju in drugih gomoljnicah. To sta falkarinol in falkarindiol. Danski znanstveniki so odkrili, da obe spojini blokirata maščobne celice, da ne absorbirajo več maščobe. Hkrati pa tudi mišične celice absorbirajo več glukoze.

Tako kot zdravilo proti diabetesu, imenovano roziglitazon, ti dve rastlinski kemikaliji kažeta značilnosti za povečanje občutljivosti na inzulin, kar lahko, v povezavi s pravilno prehrano in telesno vadbo, vodi do povečanja mišične mase in zmanjšanja telesne maščobe.

Maščobna alkohola v boju proti raku na črevesju

Izgleda pa, da se ta dva maščobna alkohola, ki ju najdemo v korenju, borita tudi proti raku na črevesju. Raziskava na podganah iz leta 2017 je ugotovila, da falkarinol in falkarindiol znatno zmanjša število polipov in tumorjev v podganah, ki so bile hranjene z velikimi količinami karcinogenov. Še bolj prepričljiva pa je raziskava iz leta 2020, ki je zajela 57.053 Dancev in jih spremljala od sredine 90-tih let prejšnjega stoletja do leta 2016. Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki so pojedli dva do štiri korenčke na dan, manj verjetno, da bi razvili rak na črevesju, kot pri tistih, ki so uživali manj korenja.

Korenje ima, poleg omenjenih pozitivnih učinkov, še veliko drugih:

 • vpliva na zdravje oči in kože,
 • je odlično za tvojo prebavo,
 • blagodejno deluje na tvoje srce,
 • znižuje raven holesterola v krvi,
 •  ima nizek glikemični indeks in je zato primerno za diabetike.

Kako ti to lahko koristi?

Se po vsem prebranem še vedno sprašuješ, ali in zakaj je korenje zdravo? Ne sprašuj se, pojej 1 korenček na dan! Vsak dan! Omenil sem, da je korenje potrebno zaužiti surovo. Lahko tudi korenčkov sok, ki si ga pripraviš sam doma in se ne zanašaš na kakovost trgovinskih sokov. Naj dodam, da pastinak, še ena zdrava gomoljnica, vsebuje še več teh dveh maščobnih alkoholov kakor korenje. Vendar pa ga zelo težko zaužijemo surovega. Večinoma ima okus kot mešanica korenja, krompirja in prepotene nogavice. Morda se raje držiš korenja! 🙂

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Viri:
Luoma, TC. Tip: Eat One a Day to Lose Fat and Prevent Cancer. Dostopno na: t-nation.com.
Luoma, TC. Tip: The Best Food to Eat for Prostate Health. Dostopno na: t-nation.com.

Morda te zanima tudi