Opis
Omega 3 je esencialna maščobna kislina, pridobljena iz ribjega olja, ki je bogata z EPK (eikozapentaenoična kislina) in DHK (dokosaheksaenojska kislina). Ker ljudje sami ne moremo sintetizirati Omega 3 je priporočljivo, da jih v telo vnesemo preko prehrane ali prehranskih dopolnil.
Vrste omega 3 maščobnih kislin
Obstaja več vrst maščobnih kislin omega 3. Pravzaprav jih obstaja več kot 10 različnih vrst. Najbolj poznani, ki jih najdem predvsem pri ribah pa sta EPA in DHK.
- EPK je eikozapentaenojska kislina. Pogosto jo najdemo v mastnih ribah in nekaterih algah. EPK ima vlogo pri delovanju srca
- DHK ali dokozaheksaenojska kislino prav tako najdemo v mastnih ribah in nekaterih algah. DHK ima vlogo pri delovanju možganov in srca. Prav tako pomaga pri ohranjanju vida.
- ALA – alfa-linolejska kislina je rastlinska oblika omega 3, ki se pogosto najde v lanenem semenu, orehih, chia semenih semenih in rastlinskih oljih.
Zakaj je priporočljivo uživanje omega 3?
Omega 3 maščobne kisline so bistvena sestavina vseh celičnih membran v telesu. Naše telo jih potrebuje za pravilen in zdrav razvoj, zato jih moramo otrokom in sebi zagotoviti iz hrane. Vendar pa v našem okolju pojemo veliko premalo rib, predvsem tistih iz divjega trajnostnega ulova.
Pomembno pa je tudi pravo maščobno ravnovesje. Z uravnoteženo prehrano običajno pokrijemo potrebe po ALA maščobnih kislinah. S prehrano zaužijemo veliko preveč omega 6 in premalo omega 3.
Tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) navaja, da:
– imata EPK in DHK vlogo pri delovanju srca,
– ima DHK vlogo pri delovanju možganov,
– ima DHK vlogo pri ohranjanju vida.
*Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHK in EPK.
Maščobe so pommeben del uravnotežene prehrane, vendar je zaradi njihove visoke energijske vrednosti, skup vnos maščob smiselno omejiti oz. nadzorovati. Jih pa naše telo potrebuje, zato se jih nikakor ni dobro povsem izogibati. Seveda pa je pomembno, da izbiramo zdrave maščobe.
Prehransko dopolnilo je primerno za vse, ki želijo povečati svoj dnevni vnos omega 3 maščobnih kislin, še posebej vsem, ki je s hrano ne vnašajo dovolj. Omega 3, zlasti ribja olja, imajo značilen okus, ki ga mnogi opisujejo kot svež in rahlo morski.
Viri omega 3 maščobnih kislin
- Mastne ribe: Losos, skuša, sardine in tuna so bogat vir EPK in DHK.
- Rastlinska olja: Laneno olje, chia olje in konpljino olje so bogati z ALA.
- Oreščki in semena: Lanena semena, chia semena, orehi, lešniki so odlični rastlinski viri.
Ker jih naše telo ne more samo proizvesti, jih moramo v telo vnesti s hrano. Glavni viri omega 3 so globokomorske ribe, ribje olje in pripravki iz ribjega olja. Sem spadajo tudi chia in lanena semena, kokosovo olje in arašidovo maslo ter krilovo olje.
Priporočena uporaba
1 kapsulo zaužijemo ob obroku. Dnevno zaužijemo do 3 mehke kapsule.
Sestavine
Vsebina kapsule:
1000 mg ribjega olja, od tega 330 mg EPL in 220 mg DHK (220 % PDV*), 5 mg naravnega vitamina E (42 % PDV*). *PDV – priporočen dnevni odmerek
Ovojnica kapsule:
goveja želatina, sredstvo za ohranjanje vlage (glicerin), prečiščena voda.
Alergeni
Niso znani.
Opozorilo
Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Priporočene dnevne količine oz. Odmerka se ne sme prekoračiti. Shranjevati nedosegljivo otrokom!
Izdelek hraniti v suhem in hladnem prostoru in ne izpostavljati direktni sončni svetlobi in toploti.
Uporabno najmanj do: označeno na etiketi izdelka.
Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke
Super
Ok
0
še zapakirano
Ok