Kaj sploh je “DETOX”?

jetra detox razstrupljanje

Detoksifikacija (krajše detox) ali razstrupljanje je proces, pri katerem se iz našega telesa izločajo strupene ali toksične snovi.

Kaj so te snovi?

To so snovi, ki vplivajo negativno na delovanje našega telesa in se morajo izločiti. Na nek način motijo normalno delovanje celic, kar vodi v slabše počutje ali celo v razvoj bolezni. 

Strupi v telesu se znajdejo iz dveh virov: 

  1. V telo vstopajo iz okolja.
  2. V telesu nastajajo kot odpadni produkt presnovnih procesov.

Kaj pomeni, da vstopajo v telo izokolja? Pomeni, da jih vnašamo v telo s hrano in pijačo, zrakom ki ga vdihavamo, nanašanjem krem in dišav na kožo, ipd.

To najbrž že veš…

Jesti samo ekološko hrano, uporabljati osnovna nepredelana živila in pripravljati hrano v lastni režiji večkrat na dan je iluzija. V današnjem tempu življenja je to pravzaprav misija nemogoče.

Toksinom se ne moreš izogniti. So v zraku, ki ga dihaš. So v vodi, ki jo piješ. So v zemlji, iz katere zraste vsa zelenjava. So v živalih, ki so v želji po čim hitrejši rasti, polne hormonov in zdravil.

Zato se ne obremenjuj s tem preveč, da ne zbudiš še stresnih hormonov.

Dobra novica je, da se telo zna razstrupljati samo. In tudi se – vsak dan sproti! Vedno. 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Razstrupljanje ni dogodek, ki bi ga lahko časovno ali prostovoljno določili. Ampak ni nujno, da deluje kot bi moralo!

Mi mu moramo pri tem samo malo pomagati.

Tvoja popolna čistilna “naprava”

Tvoje telo je res super “naprava”. Pomisli, kako je narava dodelala vsako podrobnost. Vsak organ dela kot urica, tudi, ko spiš. Telo ima svojo obrambno stražo, svojo vojsko, svoje proizvodne delavce in vzdrževalce, vodje in podizvajalce, tudi svoj način komunikacije.

Mene to fascinira znova in znova.

Da se vrneva k razstrupljanju. Tudi pri tem procesu je že vse nastavljeno – razstrupljamo se namreč vsak dan, sproti. Telo ne želi kopičiti toksinov v sebi, ker jih zaznava kot sovražnika – lahko pa jih kopiči in temu se moramo izogniti. V bistvu za razstrupljanje skrbi cela vrsta organov: jetra, ledvice, koža, črevesje, pljuča in pa tudi limfni sistem.

A kot vsaka stvar, ima tudi telo svoje omejitve. Do neke mere uspe samo izločati toksine, ko pa je teh preveč, se začno kopičiti v telesu. 

Kako vedeti, kdaj je strupov-toksinov, preveč? 

Preveč nakopičenih strrupov v telesu lahko čutiš pomanjkanje energije, nemir ali slab spanec, ko hitro ali prepogosto zboliš, ko se na določenih-specifičnih delih telesa začne kopičiti maščoba (okoli organov, stegna boki, zadnjica, celulit), ko čutiš napihnjenost in se na splošno počutiš slabo. Ko nisi več zbran/a.

Zakaj detox diete NE delujejo?

Predvsem zato, ker je proces razstrupljanja izjemno kompleksen proces, ki nenehno poteka in ker za njegovo delovanje potrebujemo OGROMNO različnih elementov.

​​Njegovo podrobnejše delovanje ti bom razložil v naslednjem članku.

​​Zdaj tudi veš, zakaj se ob tem vprašanju najbrž vsem proizvajalcem in prodajalcem čudežnih čajev za čiščenje jeter dvignejo lasje, a dejstvo je, da z občasnim čiščenjem telesa ne naredimo veliko za svoje boljše počutje.

Ja, izgubiš kak kilogram, kar pa sploh ni bistveno. Navadno se to zgodi na račun nizkega vnosa kalorij, ob katerem svoje telo postaviš v šok. Ga vržeš iz ravnovesja. Po dieti pa uživaš vse kot prej. In spet šok! Iz enega ekstrema v drugega.

Predstavljaj si, koliko lažje je tvojemu telesu, če mu vsakodnevno pomagaš, da se čisti toksinov. Pa to ne pomeni, da moraš temu vsak dan nameniti veliko pozornosti. V pooglavjih o razstrupljanju ti bom pokazal prav to, kako lahko na enostavni način podpreš svoje telo pri vsakodnevnem razstrupljevanju.

Prvo spoznaj jetra

Ko slišimo besedo detox, največkrat pomislimo na jetra. So izjemno pomemben del procesa razstrupljanja, saj v njih poteka velik del procesa razstrupljanja.

Pa jih na hitro spoznajmo od blizu…

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele tako se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. Jetra so tudi največja žleza v človeškem telesu, težka približno 1,5 kilograma. Razen tega, da je tih, je ta organ edini v telesu, ki ima sposobnost regeneracije, oziroma samoobnavljanja. Pri tem je moč jeter pravzaprav neverjetna; če so posamični deli jeter po kakšni bolezni popolnoma uničeni, si lahko jetra popolnoma opomorejo in to brez posledic.

Proces razstrupljanja poteka v 3 fazah. Oksidacija, konjugacija in izločanje. Oksidacija in konjugacija, ob procesa, potekata v jetrih. Podrobneje kako in zakaj, pa v naslednjem članku.

Žal pa se detox izdelki na trgu osredotočajo zgolj na raztstrupljanje in zamaščenost jeter. Zapostavljajo pa druge, zelo pomembne aspekte razstrupljanja, kot so izločanje toksičnih oblik hormonov, BPA-ja, težkih kovin, strupov ki jih vdihujemo. Zato je kot plod dvoletnega razvoja nastal izdelek DETOX COMPLEX, ki zajema celoten proces razstrupljanja, ki poteka v tvojem telesu ves čas.

Več o izdelku, si lahko prebereš tukaj:

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS