DETOX – kaj sploh je in kako se ga lotiti?

jetra detox razstrupljanje

Kaj je pravzaprav detox?

Detox ali detoksifikacija ali razstrupljanje je proces, pri katerem se iz našega telesa izločajo strupene ali toksične snovi.

Na zastrupljanje telesa vpliva veliko dejavnikov: nepravilna prehrana, nezdrav način življenja, premalo gibanja, preveč alkohola in drugih škodljivih substanc, okolje, zemlja, voda …

Kaj so toksične snovi?

Toksini so strupene snovi, ki spremenijo potek kemičnih reakcij v telesu, kar moti normalno delovanje celic ali celo povzroči celično smrt. Ker te snovi negativno vplivajo na delovanje našega telesa, se morajo izločiti. Na nek način motijo normalno delovanje celic, kar vodi v slabše počutje ali celo v razvoj bolezni. 

Strupi v telesu

Se znajdejo iz 2 virov:

  1. V telo vstopajo iz okolja.
  2. V telesu nastajajo kot odpadni produkt presnovnih procesov.

Kaj pomeni, da vstopajo v telo iz okolja? Ali veš, da se na svetu vsako leto proizvede okoli 100 tisoč različnih vrst kemikalij? Veliko teh strupov vnašamo v telo s hrano in pijačo, zrakom ki ga vdihavamo, nanašanjem krem in dišav na kožo, ipd.

To najbrž že veš …

Jesti samo ekološko hrano, uporabljati osnovna nepredelana živila in pripravljati hrano v lastni režiji večkrat na dan je iluzija. V današnjem tempu življenja je to pravzaprav misija nemogoče.

Toksinom se ne moreš izogniti. So v zraku, ki ga dihaš. So v vodi, ki jo piješ. So v zemlji, iz katere zraste vsa zelenjava. So v živalih, ki so v želji po čim hitrejši rasti, polne hormonov in zdravil.

Zato se ne obremenjuj s tem preveč, da ne zbudiš še stresnih hormonov.

Dobra novica je, da se telo zna razstrupljati samo. In tudi se – vsak dan sproti! Vedno. 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Razstrupljanje ni dogodek, ki bi ga lahko časovno ali prostovoljno določili. Ni pa nujno, da razstrupljanje deluje kot bi moralo!

Mi mu moramo pri tem samo malo pomagati.

Uravnotežena prehrana pri detoxu


Tvoja popolna čistilna “naprava” za detox

Tvoje telo je res super “naprava”. Pomisli, kako je narava dodelala vsako podrobnost. Vsak organ dela kot urica, tudi ko spiš. Telo ima svojo obrambno stražo, svojo vojsko, svoje proizvodne delavce in vzdrževalce, vodje in podizvajalce, tudi svoj način komunikacije.

Mene to fascinira znova in znova.

jetra detox

Da se vrneva k razstrupljanju. Tudi pri tem procesu je že vse nastavljeno. Razstrupljamo se namreč vsak dan sproti. Telo ne želi kopičiti toksinov v sebi, ker jih zazna kot sovražnika. Lahko pa jih kopiči in temu se moramo izogniti. V bistvu za razstrupljanje skrbi cela vrsta organov: jetra, ledvice, koža, črevesje, pljuča in pa tudi limfni sistem.


A kot vsaka stvar, ima tudi telo svoje omejitve. Do neke mere uspe samo izločati toksine, ko pa je teh preveč, se začno kopičiti v telesu. 

Kako vedeti, kdaj je strupov preveč?

Preveč nakopičenih strupov v telesu se kaže kot:

Utrujenost, izčrpanost, detox

👉 pomanjkanje energije,
👉 nemir ali slab spanec,
👉 slab imunski sistem,
👉 kopičenje maščobe (okoli organov, stegen, bokov, zadnjice, celulit),
👉 napihnjenost,
👉 splošno slabo počutje,
👉nisi več zbran/-a.

Zakaj detox diete NE delujejo?

Predvsem zato, ker je proces razstrupljanja izjemno kompleksen proces, ki nenehno poteka in ker za njegovo delovanje potrebujemo OGROMNO različnih elementov.

​​Njegovo podrobnejše delovanje ti razložim v tem članku.

​​Zdaj tudi veš, zakaj se ob tem vprašanju najbrž vsem proizvajalcem in prodajalcem čudežnih čajev za čiščenje jeter dvignejo lasje, a dejstvo je, da z občasnim čiščenjem telesa ne naredimo veliko za svoje boljše počutje.

Ja, izgubiš kak kilogram, kar pa sploh ni bistveno. Navadno se to zgodi na račun nizkega vnosa kalorij, ob katerem svoje telo postaviš v šok. Ga vržeš iz ravnovesja. Po dieti pa uživaš vse kot prej. In spet šok! Iz enega ekstrema v drugega.

Predstavljaj si, koliko lažje je tvojemu telesu, če mu vsakodnevno pomagaš, da se čisti toksinov. Pa to ne pomeni, da moraš temu vsak dan nameniti veliko pozornosti. V poglavjih o razstrupljanju ti bom pokazal prav to, kako lahko na enostavni način podpreš svoje telo pri vsakodnevnem razstrupljevanju.

Najprej spoznaj jetra

Ko slišimo besedo detox, največkrat pomislimo na jetra. So izjemno pomemben del procesa razstrupljanja, saj v njih poteka velik del procesa razstrupljanja.

Pa jih na hitro spoznajmo od blizu …

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele tako se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. Jetra so tudi največja žleza v človeškem telesu, težka približno 1,5 kilograma. Razen tega, da je tih, je ta organ edini v telesu, ki ima sposobnost regeneracije oziroma samoobnavljanja. Pri tem je moč jeter pravzaprav neverjetna; če so posamični deli jeter po kakšni bolezni uničeni, si lahko jetra popolnoma opomorejo in to brez posledic.

Proces razstrupljanja poteka v 3 fazah. Te faze so oksidacija, konjugacija in izločanje. Oksidacija in konjugacija, oba procesa potekata v jetrih. Podrobneje kako in zakaj, pa razložim v tem članku.

Žal pa se detox izdelki na trgu osredotočajo zgolj na razstrupljanje in zamaščenost jeter. Zapostavljajo pa druge, zelo pomembne aspekte razstrupljanja, kot so izločanje toksičnih oblik hormonov, BPA-ja, težkih kovin in strupov, ki jih vdihujemo. Tako je kot plod dvoletnega razvoja nastal izdelek DETOX COMPLEX, ki zajema celoten proces razstrupljanja, ki poteka v tvojem telesu ves čas.

Več o izdelku, si lahko prebereš tukaj:

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS