Razstrupljanje v 10 dneh ne obstaja

čiščenje jeter

Čiščenje telesa

Razstrupljanje telesa je proces, ki, kakor sem povedal na posnetku, poteka 24 ur na dan, vsak dan in ni proces, ki ga lahko časovno omejimo. Kaj šele, da bi ga rešili s tem, da 10 dni vsak dan popijemo sok iz sadja in zelenjave, po možnosti vnaprej pripravljen in 10x predelan.

S kopičenjem strupov so povezana zamaščena jetra, kopičenje maščob na stegnih, bokih in zadnjici, razvoj hormonsko odvisnih bolezni in druge težave. Čiščenje telesa je naraven proces, zatakne pa se ko se strupi ne izločijo iz telesa in se ponovno reabsorbirajo. Takrat se začnejo težave.

V osnovi proces razstrupljanja poteka v treh fazah, ki jih bomo podrobneje obdelali v naslednjem članku. Več o teh fazah ti povem tudi na posnetku. Velik del procesa razstrupljanja poteka v jetrih in zato je prav, da spoznamo nekaj podatkov o tem čudovitem organu. Obenem bomo spoznali tudi nekaj resnic in zmot o tem kako dejansko pomagati telesu, da bolje razstruplja.

3 faze razstrupljanja. Prvi dve potekata v jetrih

Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele nato se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. Jetra so tudi največja žleza v človeškem telesu, težka približno 1,5 kilograma. Razen tega, da je tih, je ta organ edini v telesu, ki ima sposobnost regeneracije, oziroma samoobnavljanja. Pri tem je moč jeter pravzaprav neverjetna; celo če so posamični deli jeter, po kakšni bolezni popolnoma uničeni, si lahko jetra popolnoma opomorejo in to brez posledic.

Kakor sem omenil 1. in2. faza čiščenja potekata v jetrih. Zadeva je precej komplicirana. Sočasno poteka ogromno procesov, ki za svoje delovanje potrebujejo encime, mikroelemente in aminokisline.

Nikakor ne moremo ustvariti “čiščenja V 10 DNEH” s tem, da popijemo samo čudežni sok in tega se moramo zavedati. Res pa je, da lahko s kakovostnimi zelenjavnimi napitki, dodamo veliko nujno potrebnih mikroelementov potrebnih za učinkovito razstrupljanje. Potem pa moramo samo še to podajšati na neskončno raven, se redno ukvarjati s športom, hoditi v savno, jesti pestro prehrano z dovolj beljakovin in ostaih mikroelementov in se izogibati strupom. Poskrbeti moramo za svoje odnose, spanec in še bi lahko našteval. Se razumeva? 🙂

Razgradnja hranil je naslednja funkcija jeter

Vse kar spijemo in pojemo, vdahmeno ali se po drugi poti znajde v našem telesu, se razgradi v manjše, raznolike substance, ki našemu telesu pomagajo ali škodijo. In ena izmed primarnih nalog jeter je razgradnja teh snovi v primerne oblike. Ali za uporabo, ali za izločanje.

Naloga jeter pri razstrupljanju

Večje število funkcij, ki so značilna za jetra, izvajajo celice, imenovane hepatociti, ki so odgovorne za edinstveno nalogo in to je regeneracija tkiva. Naša jetra opravljajo tri pomembne naloge: razgradnja, skladiščenje in razstrupljanje.

V naših jetrih se nahaja polno jetrnih celic, ki jih deli prazen prostor. Skupaj s temi prostorčki, ustvarjajo sito, skozi katero teče kri.  In naloga ‘sita’ v jetrih je, da ugotavlja in izloča strupene snovi iz našega krvnega obtoka. Ti tako imenovani strupi lahko v naše telo in jetra vstopajo v različnih oblikah in na različne načine… ali nastajajo v telesu, ali pa v telo vstopajo iz okolja (od nedovoljenih substanc, drog, alkohola, kemikalij in mikroorganizmov…).

Kaj slabša sposobnost delovanja jeter?

Najbolj pogost odgovor na to vprašanje bi bil: alkohol, alkohol  in še enkrat alkohol. Kar seveda drži,  prevelika količina alkohola naenkrat ali skozi daljše časovno obdobje, lahko precej uniči naša jetra, pa vendar ni alkohol edina stvar, na katero morate paziti.

Veliko težav pri pravilnem delovanju jeter povzročajo tudi drugi faktorji, na primer bolezni kot sta hepatitis in rak ali celo genetska predispozicija k težavam z jetri. Toksini in ostale strupene snovi  pa ob preveliki preobremenjenosti naših jeter, stanje le dodatno poslabšajo.

Zunanji dejavniki, ki uničujejo naša jetra

Ena izmed glavnih bolezni jeter je hepatitis-vnetje jeter, ki ga primarno povzročajo virusi, lahko pa se pojavi tudi kot avtoimuna reakcija na določene strupe.

  • Hepatitis A je najbolj pogosta oblika, saj se prenaša s hrano. Tako se nekdo lahko okuži, že če je užival hrano, ki ni bila pripravljena po določenih higienskih standardih.
  • Hepatitis B in C se prenašata preko spolnih odnosov, z uporabo istega pribora pri uživanju droge ali preko  tetoviranja. (hepatitis C, večkrat prehaja v kronično vnetje, ki povzroča cirozo jeter).

Genetska predispozicija

Nekaj bolezni jeter lahko žal podedujemo preko genetskega zapisa naših staršev. To sta npr. Gilbertov sindrom (povečana vrednost barvila bilirubin v krvi) in hemokromatoza (kopičenje železa v jetrih).

Nepravilno razstrupljanje telesa

Če so naša jetra preobremenjena s strupi, bodisi iz okolja, bodisi iz presnovnih procesov, na določeni točki, ne opravljajo razstrupljanja tako kot bi morala. To privede do kopičenja nevarnih snovi v telesu in smisla pojma “čiščenje jeter”. Veliko strupov je topnih v maščobi, kar pomeni, da najdejo pot do maščobnih oblog v telesu, kjer se lahko zasidrajo za nekaj let ali celo življenje. Vendar se ti strupi ne pritrdijo samo na vaš trebuh ali zadnjico, ampak tudi na organe, ki jih obdaja več maščobe. To so jetra, možgani in nadledvični žlezi.

Pomembno dejstvo o razstrupljanju je, da je čiščenje telesa zelo kompleksen proces, ki zahetva ogromno mikroelementov, ki podpirajo različne faze razstrupljanja. Omejevalne diete, ki vključujejo na primer samo zelene napitke in podobno, niso učinkovite, so celo škodljive. Za učinkovito čiščenje telesa potrebujemo predvsem uravnoteženo hrano, dovolj tekočine in vse potrebne mikro in makro elemente – od aminokilsin do vitaminov skupine B, flavonoidov, itd…

Posledice neučinkovitega razstrupljanja

Neučinkovito izločanje strupov lahko povzroči cirozo jeter,  hormonska neravnovesja in težave pri delovanju možganov, kar pa se lahko odraža s težavami kot na primer: z neplodnostjo, utrujenostjo, bolečinami v prsih, zgodnjo menopavzo pri ženskah, nepravilnim delovanje nadledvične žleze, da sploh ne omenjam večje izpostavljenosti obolenju za rakom in večinoma najbolj moteče: kopičenja maščobe na stegnih, bokih in zadnjici.

Nekaj nasvetov za “čiščenje jeter”, ter obenem lažjo izgubo maščobe

Jetra imajo, kot smo povedali, pomembno vlogo pri presnovi in tudi pri zaščiti pred nevarnimi strupi, ki jih prinaša vsakodnevno življenje. Poglej video:

V kolikor bodo jetra delovala dobro, se bomo počutili dobro, polni energije in zdravja, v kolikor bodo delovala slabo, morda le zaradi preobremenjenosti kot posledice vsakodnevnega življenja, pa bo počutje zelo slabo.

Pomoč pri razstrupljanju je smiselna če se zavedaš kako poteka

Zato vsakodnevno upoštevaj te preproste nasvete, bodi ljubezniv/a do svojih jeter in jim pomagaj očistiti strupe.

  • Nasvet: Izogibaj se alkoholu

Bili bi presenečeni , če bi vedeli kako tudi zmerno pitje alkohola škoduje jetrom. Enostavno, vsakič, ko pijemo alkohol zastrupljamo svoja jetra, tudi če pijemo rdeče vino.

  • Nasvet: izogibaj se vsem NSAID (nesteroidnim antirevmatikom)

Vsi nesteroidnini antirevmatiki  bodo zelo škodovali jetrom. Brezbrižna uporaba teh zdravil za lajšanje bolečin je slaba rešitev. Zraven tega, da škodujejo jetrom, zelo škodujejo tudi integriteti črevesja, ki je center imunskega sistema. Prav tako lahko jetra prizadenejo tudi nekatera zelišča in enostransko in pomankljivo oblikovane “razstrupljevalne diete”.

  • Nasvet: Uživaj alkalno hrano, ne pozabi na beljakovine

S pitjem vode v katero stisneš sok limone in uživanjem zelene zelenjave, ki vsebuje žveplo, kot so: brokoli, zelje, ohrovt, cvetača, pomagaš jetrom, da bodo bolje delovala. Dobro deluje tudi jajčni rumenjak, ki oskrbi telo s holinom. Holin pomaga pri presnovi maščobe v jetrih in pri hujšanju. Za učinkovito razstrupljanje in čiščenje jeter je zelo pomemben tudi zadosten vnos kakovostnih beljakovin. Najboljši vir, oz. vir, ki ga naše telo najlažje izkoristi so beljakovine živalskega izvora. Odlično dopolnilo visoke kakovosti in hkrati visoke biološke vrednosti je sirotka, še bolj primerne je kolagen.

  • Nasvet: Uživaj prehranska dopolnila s pegastim badljem, alfa lipoično kislino in NAC (N-acetyl cisteinom), ter naravnimi ekstrakti, ki spodbujajo samoobnovo jeter.

Razstrupljanje telesa je nujno

Vsa omenjena prehranska dopolnila izboljšajo delovanje jeter – razstrupljanje in zmanjšajo oksidativni stres predvsem preko mehanizma višanja ravni človeku najpomembnejšega antioksidanta glutationa ter zelo pozitivno vplivajo na čiščenje jeter. To niso čudežna zdravila in ne delujejo v kratkem roku.

Pegasti badelj v kombinaciji z alfa lipoično kislino in NAC pospešujejo čiščenje jeter in ščitijo jetra pred poškodbami z višanjem ravni glutationa in izboljšanjem občutljivosti celic na inzulin. Pegasti badelj je zelo dobro znano sredstvo za jačanje jeter, ki deluje protivnetno. Alfa lipoična kislina je univerzalen antioksidant, topen v vodi in maščobi, ki kakor pegasti badelj viša raven glutationa. Zelo dobro učinkujeta v paru. Po številnih raziskavah, bi naj sinergijsko (alfa lipoična kislina + pegasti badelj) dvignila raven glutationa celo do 20%. NAC je največkrat manjkajoč prekurzor za izgradnjo glutationa.

Vse zgoraj opisane sestavine sem s tem namenom združil v izjemen produkt, DETOX COMPLEX, ki je namenjen predvsem nekaj časa trajajoči podpori 2. faze razstrupljanja, ki poteka v jetrih. Vabim te, da si prebereš več o njem v kolikor te ta tema zanima. Detox complex odlično pospešuje čiščenje jeter kot kontinuiran proces razstrupljanja.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi