Odvečna maščoba, ki ne gre stran? Preverite svojo kozmetiko!

Kozmetika in izguba mascobe.jpg

Ali sploh vemo kaj se nahaja v kozmetiki, ki jo vsakodnevno uporabljamo?

Koliko žensk porabi ogromno časa in denarja zato da bi bila všeč sebi  in drugim? Dandanes je skoraj težko najti žensko, ki ne uporablja ličil ali kakršnihkoli drugih tako imenovanih lepotnih pripomočkov. Koliko žensk vsak mesec komaj čaka, da si kupi novo krasno rdečo šminko in maskaro, ki poveča trepalnice za trikrat, zraven dobiš pa še gratis senčilo. Moški velikokrat ne razumejo kako lahko navadna šminka, pri ženskah izvabi takšno veselje in radost. Zakaj pa ne, če se potem počutijo bolje,  lepše in samozavestnejše. Vsi si želimo ugajati in malce pomoči vsekakor ne škodi. Vendar tako kot pazimo, da je hrana ki jo zaužijemo čim bolj kakovostna, če se le da bio izvora in posegamo po kvalitetnih dodatkih, bi absolutno morali več pozornosti posvetiti izdelkom ki jih damo na svojo kožo.

Žal večinoma kupujemo stvari, ki so nam privlačne na pogled ali pa ker so nas v nakup prepričale reklame. Naravnost osupljiva pa je resnica, ko izvemo da  se v najljubši maskari nahaja svinec, v svetlečem odtenku bleščila za ustnice pa živo srebro.  Če se ličila ali kreme ne uporabljate vsakodnevno, pa zagotovo vsak dan uporabljate deodorante, ki so onesnaženi  s parabeni. Parabeni so skupina kemikalij, ki se v velikih količinah uporabljajo kot konzervansi v kozmetični in farmacevtski industriji. Najdemo jih v šamponih, vlažilnih kremah, gelih za britje, čistilnih gelih, zobnih pastah …

Veliki večini izmed nas je videz porjavele kože, dosti lepši pa tudi na pogled bolj zdrav, kot bleda bela koža, kot jo imamo pozimi. Zato se jih veliko poslužuje solarijev in raznoraznih samoporjavitvenih krem in sprejev, ki bi naj bili manj škodljivi. Svetujem vam, da krepko premislite preden se naslednjič odločite za katero koli izmed teh  možnosti.  Dihydroxyacetone-DHA je sestavina, ki se nahaja v samoporjavitvenih izdelkih, ki skupaj z izpostavljenostjo na soncu zvišuje število prostih radikalov v koži, kar vodi do razvoja AGE-odpadnih produktov. Možnost za nastanek raka na koži se s tem povečuje, prav tako tudi proces staranja kože. Potencialno še bolj nevarno pa je vdihovanje DHA, saj vodi v poslabšanje obstoječih alergij, astme, prav tako pa zavira proizvodnjo vitamina D, ki ga pozimi že tako naše telo samo ne proizvede dovolj. Vitamin D nas varuje pred prostimi radikali in poškodbami DNK s strani UV žarčenja in zviša zmožnost absorbcije kalcija  v organizem.

Verjetno niste vedeli da so parabene, ki se nahajajo kot kemični konzervansi v večini šamponov, deodorantov, losijonov za telo, krem, pudrov in drugih ličil, odkrili v rakavih obolenjih prsi. V študiji v reviji  Uporabna toksikologija iz leta 2004, so spregovorili o zmožnosti parabenov v posnemanju estrogena, ženskega  spolnega hormona (kadar je nivo le tega previsok, se zviša možnost nastanka raka).  Obstaja pa tudi močna povezava med higieno naših  pazduh in raka na prsih. Parabeni reagirajo kot xenoestrogeni (hormon, ki posnema estrogen), ti pa uravnavajo receptor estrogena-SERM v določenih celicah v telesu. Enako to počne nevaren Bisphenol A v plastenkah, ki zaradi svoje kemične strukture deluje estrogensko – posnema ženski hormon estrogen in zato povzroča motnje v hormonskem sistemu in je razlog zakaj se je plastiki pametno izogibati.

Nikakor ne morete izgubiti odvečne maščobe

Izgubili ste sicer nekaj odvečnih kilogramov, vendar se maščoba na trebuhu in zadnji strani stegen še vedno vztrajno nabira? Obstaja velika verjetnost da je krivec za to  čezmerna  količina xenoestrogena in v kolikor ne boste ukrepali in zmanjšali svoje izpostavljenosti toksinom iz okolja, obenem pa svoje telo očistili od pretirane količine xenoestrogenov  in ostalih okoljskih strupov, vam do vidnega izboljšanja in rezultatov ki si jih želite, ne bo pomagala samo vadba in pravilna prehrana.

Svinec v šminki, živo srebro v maskari in arzen v črtalu za oči,  vse to dobite v znani in precej dragi in bolje prodajani kozmetični znamki.  Če spremljate sestavine v kupljenih kozmetičnih izdelkih, verjetno še niste odkrili v njih težkih kovin, kot so svinec in arzen, vendar pa so omenjene kovine  ko je leta 2011 nevladna organizacija v Kanadi objavila raziskavo v kateri je bilo med osmimi potencialno nevarnimi kovinami, v kar 49. izdelkih najdenih sedem le-teh. Vsi pregledani izdelki so vsebovali  vsaj dve potencialno nevarni kovini : arzen, kadmij, svinec, živo srebro, nikelj, berilij, talij in selen.  V maskarah,šminkah, pudrih in ostalih kozmetičnih sredstvih so tako v 96% našli svinec, v 20% arzen in v 51% kadmij. V vseh izdelkih je bil prisoten nikelj, berilij v 90%, talij v 61% in selen v 14% vseh testiranih izdelkih.  V nekaterih bleščilih za ustnice so našli več kot desetkrat več svinca kot je dovoljeno. Najbolj zaskrbljujoče in neprimerno pa je dejstvo, da nikjer na nobenem izdelku niso omenjene težke kovine kot sestavine. Zato je težko tudi vedeti ali si vsakič ko si namažemo oči in ustnice, poleg lepega izgleda kot zastonj dodatek, vnašamo svinec v svoje telo. In verjemite da bo nekega dne naše telo terjalo davek za to.

Žal je naš svet vedno bolj onesnažen z različnimi nevarnimi snovmi, toksini v kozmetiki so le vrh ledene gore. Tega izpostavljanja se moramo nujno zavedati, saj lahko le tako zmanjšamo vnos nevarnih snovi v svoje telo. Nekateri lahko živijo desetletja ob nenehni izpostavljenosti živemu srebru, pa ne bo nič narobe, spet pri drugih bodo simptomi vidni po nekaj dneh ali mesecih. Veliko jih ima kot posledico razne kronične bolezni,  pa ne bodo vedeli da krivdo za to nosijo nevarni strupi, ki so jim morda vsakodnevno izpostavljeni, zdravniki pa večinoma  ne namenijo dosti pozornosti iskanju pravih vzrokov.  Večinoma iščejo vzroke za vidne simptome, mnogokrat pa pravega vzroka zaradi premalo testov ne odkrijejo in tako z določenimi zdravili izpostavljenost toksinom le še povečujejo in se na ta način spopadajo  z sekundarnimi posledicami izpostavljenosti toksinom kot  je debelost, maščobne obloge na jetrih in diabetes.

Kaj lahko sami storimo?

  • Lahko se damo testirati, da vidimo koliko težkih kovin je prisotnih v našem telesu.
  • Lahko opravite meritev z metodo BIOSIGNATURE, ki bo pokazala najbolj problematična področja in njihove vzroke.
  • Zmanjšajte izpostavljenost toksinom iz okolja, svojo staro kozmetiko raje zamenjajte z naravnoi, ki ne vsebuje škodljivih substanc in ki ni testirana na živalih, v kolikor uporabljate plastične izdelke, glejte da bodo le-ti BPA-free. Izogibajte se jemanju nepotrebnih računov na blagajnah, saj vsebujejo pravtako velike količine BPA.
  • Skušajte živeti tako, da svojemu telesu omogočite razstrupljanje neizbežnih toksinov, kar pomeni da svojemu telesu privoščite dovolj hranil, ki omogočajo naravno razstrupljanje telesa za optimalno delovanje in razstrupljanje podprite z ustreznimi dodatki.
  • Vsekakor se ni potrebno odpovedati stvarem, zaradi katerih se počutite bolje, lahko pa jih nadomestite s takšnimi, ki ne bodo škodile vašemu telesu, zato da boste lahko brez slabe vesti uživali v neusahljivem viru kozmetičnih izdelkov. Ni pomembno samo kaj damo vase, temveč tudi nase, le tako smo lahko lepi tako zunaj kot znotraj.
Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Viri:

  • Canadian cancer society

Morda te zanima tudi