Projekt plaža se začne z odpravo napihnjenosti

napihnjenost in slaba prebava

Če se ne soočaš z napihnjenostjo trebuha, potem si res rojen/a pod srečno zvezdo. Večina se nas vsaj občasno sreča s to nadlogo. Pozimi jo z lahkoto skrijemo pod pulovre, poleti pa nimamo take sreče. Vročina nas prisili, da odvržemo čim več oblačil, toplo morje pa vabi v kopalke. Ti ob misli na sprehod po plaži ni prijetno, ker se spomniš na svoj pogosto napihnjen trebuh? Zdaj je še pravi čas, da urediš tudi to. 

Napihnjenost je običjano znak porušene črevesne flore. Zato je nujno, v kolikor se srečuješ z napihnjenostjo, svoj glavni fokus nameniš skrbi za uravnavanje in izboljšanje črevesne flore. Najprej iz zdravstvenih razlogov, nato pa še iz estetskih. Ko bolje izgledamo, nastopamo bolj samozavestno in smo na sploh bolj uspešni v komunikaciji, v osebnih in poslovnih odnosih. Tega pa si vsi želimo.  

Če se vrmeva na zdravstveni vidik. Najprej je potrebno zmanjšati stopnjo vnetja v telesu. Nižja stopnja vnetja v telesu pomeni manjše tveganje za nastanek vseh obolenj in boljše okolje za izgubo maščobe. Sam pri BIOSIGNATURE modulaciji z vsemi strankami najprej naredim prav ta korak (uravnavanje črevesne flore), ki je osnova za spektakularne spremembe v izgledu ter počutju.

Poznamo tri osnovne tipe črevesnih bakterij

Večina bakterij v prebavnem traktu je probiotikov, ki so dobre, prijazne bakterije.

Primer probiotikov sta Bifidobakterija spp. in Lactobacillus spp. Probiotiki živijo v harmoniji s prebavnim traktom, kjer mu med drugim pomagajo razgraditi in absorbirati hranila, spreminjati vitamine v obliko, primerno za absorbcijo in razstrupljati snovi v trebuhu. Proizvajajo tudi različne antibiotike, ki so učinkoviti zatiralec velikega števila škodljivih bakterij, vključno s streptokoki in stafilokoki. Uravnana flora je zelo pomembna pri boju z infekcijami, saj je to prva linije obrambe, ki jo poseduje naše telo.

Druga vrsta bakterij v našem prebavnem traktu so nevtralne bakterije, ki niti ne škodujejo niti ne pomagajo našemu telesu.

Tretja vrsta pa so neprijazne bakterije.

Te so škodljive in povzročitelji različnih bolezni. Primeri patogenih bakterij so Salmonella, Staphylococus, Listeria, itd. Bakterije, ki povzročajo kronična obolenja, so praviloma šibki organizmi. Najdemo jih v vsakem izmed nas in so v majhnem številu neškodljivi. V ugodnem okolju za razmnoževanje se eksponentno razmnožijo in tako ustvarijo idealne pogoje za nastanek bolezni.

Disbioza je najpogostejši razlog za tvojo napihnjenost

Disbioza je ena izmed najpogostejših osnovnih težav, ki vodijo k nastanku ostalih zdravstvenih težav. Pomeni porušeno ravnovesje med dobrimi in slabimi mikrobi v črevesju. Kot sem že napisal zgoraj, pri večini strank, ki se obrnejo name po pomoč pri preoblikovanju telesa, opazim določeno vrsto disbioze.

Da razložim disbiozo malo bolje… 

Število mikroorganizmov v našem črevesju je osupljivo. V vsakem gramu blata lahko živi tudi do 100 milijard mikrobnih celic. Največji del mikroflore v črevesju sestavljajo anaerobne bakterije (torej takšne bakterije, ki obstajajo brez prisotnosti kisika), takoj za njimi po številu so aerobne bakterije (bakterije, ki živijo v prisotnosti kisika), kvasovke in praživali. Te bakterije živijo na sluznici tankega in debelega črevesja ter v notranjosti debelega črevesa v simbiotičnem ali antigonističnem odnosu, kjer se hranijo s fermentiranimi ogljikovimi hidrati iz vlaken in enostavnih sladkorjev.

Ekosistem znotraj prebavil je zelo dinamičen. Venomer se spreminja in odgovarja na spremembe v okolju, znotraj gostitelja in v številu bakterij. Poznamo številne vzroke, ki vplivajo na prebavno mikrofloro.

Disbioza vpliva na prenaseljenost škodljivih organizmov v prebavilih

Disbioza tankega črevesja se kaže v fermentaciji (tj. napačna presnova ogljikovih hidratov; vretje), ki ima posledico napihnjenost, medtem ko se disbioza debelega črevesa kaže v gnitju napačno presnovljenih maščob in živalskih beljakovin, to pa rezultira navadno v obliki plinov. Obe obliki disbioze lahko privedeta do težav z zastrupitvijo metabolizma.

Prekomerna rast bakterij in kvasovk v zgornjem prebavnem traktu moti presnovo ogljikovih hidratov tudi z delnim uničenjem encimov trebušne slinavke in prebavnih encimov proteaze. Delno neprebavljeni ogljikovi hidrati vstopajo v tisti del prebavnega trakta, kamor ne bi smeli priti v takšni obliki. Posledično se z njimi hranijo bakterije in kvasovke, ki tako povzročijo vetrove. Takšna fermentacija se pokaže v občutljivosti trebuha, napihnjenosti in vetrovih. 

Nekateri stranski produkti presnove ogljikovih hidratov (etanol, D mlečna kislina) so sistematično absorbirani v telo. Etanol lahko povzroči zamegljenost in utrujenost kot presnovna zastrupitev z alkoholom v katerikoli obliki. Mlečna kislina pa zmanjša lokalno pH vrednost v celicah, kar vodi do motenj v celični presnovi in povišanja laktata v krvi. 

Povečanje laktata pomeni manj proizvedene energije v celici. Povišan laktat je dandanes tesno povezan z neravnovesjem kandide, anksioznimi motnjami in kronično utrujenostjo. Druge posledice fermentacije so še na primer: škoda na prebavni sluznici, povečana prebavna propustnost in napačna absorpcija snovi.

Tipično se disbioza kaže v pomanjkanju nujno potrebne prebavne flore, kar pa je seveda problem iz več razlogov. Primarno se ob pomanjkanju probiotikov ustvari odlično okolje za razmnoževanje nezaželenih bakterij. Sekundarno lahko neuravnovešena prebavna flora vodi do izčrpanja nujno potrebnih hranil. Zdrava prebavna ekologija ima zelo pomembno funkcijo v našem telesu, brez katere telo ne more normalno in učinkovito funkcionirati. 

Za tvojo napihnjenost obstaja rešitev

Pri težavah z neurejeno prebavo in posledično napihnjenostjo ti svetujem redno uživanje probiotikov v naravni obliki (kislo zelje, kefir, jogurt) in posebnih probiotikov PREMIUM PRO FLORA. Gre za ultimativno kombinacijo mikrobioloških organizmov za obnavljanje prebavnega trakta, ki hitro in učinkovito zmanjšajo vnetje ter napihnjenost trebuha.

Gre se za to, da ves čas dodajaš dobre organizme in s tem dodajaš svojemu telesu tiste, ki ti pomagajo in onemogočaš tiste slabe, ki ti škodujejo. Dvojno delovanje. Svoje probiotike si lahko naročiš spodaj.

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi