Zakaj te v resnici peče zgaga – HCL

Zakaj te v resnici peče zgaga - HCL 1

HCL … eno izmed najpomembnejših komponent našega življenja

Veliko izmed nas si želi imeti boljši spanec, več moči, večjo odpornosti in doseči čim boljši izgled telesa. Mnogo ljudi se sprašuje zakaj se vedno počutijo utrujeno in kako to, da napredek v rasti mišic in izgubi maščobe ni bolj viden, kljub trudu ki ga vlagajo v vadbo. Rešitev tega problema se skriva v zadostni količini kisline v želodcu, ki nam pomaga pri prebavi in absorbciji pomembnih beljakovin in ostalih hranil.

Moj nasvet za vas je, da si, preden vzamete naslednje dopolnilo ali pojeste hranljiv, biološko pridelan obrok, bogat z beljakovinami in antioksidanti, obvezno in skrajno priporočljivo, testirate želodčno kislino. Zakaj? V kolikor v vašem telesu ni dovolj želodčne kisline, ki bi razgradila hrano  ki jo zaužijete, so vsi vaši skrbno izbrani, nemalokrat tudi dragi dodatki, kot tudi skrb za hrano, neučinkoviti.

Želodčna kislina je prebavni sok, ki pomaga pri razgradnji večjih kosov hrane v manjše koščke. Želodčna kislina vsebuje klorovodikovo kislino (HCL),  kalijev klorid  in natrijev klorid, ki skupaj aktivirajo prebavne encime in imajo ključno vlogo pri razgradnji beljakovin in razčlenjevanju aminokislin.  Medtem ko  kalijev in natrijev klorid  ponavadi nista vprašljiva pri nastanku želodčne kisline, je HCL-klorovodikova kislina tista, ki jo  sami težko proizvedemo in nam je primanjkuje.

Želodčna kislina – HCL – opravlja pomembne funkcije v našem telesu

  • Absorbcija najmanj 8 ključnih hranil je odvisna od zadostne količine želodčne kisline: to so kalcij, vitamin B9, magnezij, cink, železo, vitamin C in betakaroten
  • Absorbcija vitamina A in E,antioksidanta ki zmanjšujeta tveganje za kronično vnetje in oksidacijski stres
  • Razgradnja beljakovin za sintezo tkiv in mišic
  • Aktivacija encimov, hormonov in nevrotransmiterjev (živčnih prenašalcev)
  • Preprečitev patogenim bakterijam pred vstopom v zgornji prebavni trakt, kjer bi lahko prišlo do infekcij in večjega tveganja za nastanek raka na želodcu.
  • Regulacija na Ph v celotnem prebavnem traktu in posledično na črevesno floro

Bolečine v želodcu niso normalen pojav

Danes se večini zdi, da so bolečine v želodcu že nekaj vsakdanjega in temu ne pripisujejo velike pomembnosti, vendar temu ni tako. Večina ljudi nima optimalne ravni želodčne kisline, ki je potrebna za pravilno prebavo, kar pomeni, da se hrana ne razgradi popolnoma in postane kisla, to pa vodi v številne bolezni in težave. Še bolj zanimivo je dejstvo, da pomanjkanje želodčne kisline in slabšo prebavo velikokrat pripišejo preveliki količini želodčne kisline, kar pa seveda ne drži. V kolikor se želodec ne izprazni pravilno, delno prebavljeni ogljikovi hidrati in beljakovine začnejo vreti in povzročijo neprijeten občutek v požiralniku, kot bi nas pekla zgaga, zato se nam zdi da je želodčne kisline še preveč.

Kdaj te peče zgaga?

Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki imajo klinično dokazano premalo želodčne kisline (hypochlorhydria), v ležečem položaju, veliko bolj peče zgaga, kot tiste z zadostno količino želodčne kisline. Več kot polovica izmed teh posameznikov vseeno jemlje zdravila, ki zavirajo nastanek želodčne kisline, saj imajo NAPAČNO diagnozo.

Napačna diagnoza in posledična uporaba zdravil za zaviranje želodčne kisline, predstavlja še večje tveganje za poslabšanje stanja in nastanka kronične okvare telesa z zlomi kosti in osteoporozo. Minerali se zaradi zdravil ne absorbirajo. Tveganje za zlome kosti je trikrat večje pri posameznikih ki imajo premalo želodčne kisline. Poleg tega pa je posameznik do stokrat bolj izpostavljen patogenim bakterijam kot je npr. E.coli, kot bi bil v primeru, da ima v želodcu zadostno količino želodčne kisline.

Dejavniki, zaradi katerega se količina želodčne kisline – HCL – vztrajno niža:

  • Starost – vsako leto se zmožnost želodca za proizvajanje HCL, zmanjša za 1 %, kar pomeni da imamo pri starosti 70 let, za cca sedemdeset odstotkov HCL-a manj, kot ob rojstvu.
  • Glede na študijo iz leta 1989 o razširjenosti hypochlorhydrie oz. pomanjkanja želodčne kisline, vsaj 37 % ljudi nad 60. letom starosti ne proizvede dovolj HCL – a. Vendar ta številka hudo podcenjuje težave s pomanjkanjem HCL-a, nekje do 98 % populacije ima težave s HCL.
  • Oksidacijski stres in vnetja, kot posledica slabe prehrane, kemičnih aditivov v hrani in izpostavljenost pesticidom, poškodujejo zmožnost proizvajanja HCL – a v telesu. To vodi k slabi prebavi in patogenim infekcijam, kar povečuje težave z spodnjim delom prebavnega trakta, obenem pa povečuje možnost nastanka raka.
  • Če podamo primer iz študije, so imele testne miši z manj želodčne kisline med 110 in 125 % več nevarnih bakterij v prebavnem traktu, kot tiste z normalno količino le-te.
  • Kakršenkoli stres, zmanjša kislost želodca. V kolikorimate povišan kortizol, bo temu primerno negativno odreagiral vaš želodec. Stres prisoten v današnjem modernem svetu, kjer smo izpostavljeni radiaciji, pomanjkanju spanja, slabi prehrani in oksidacijskemu stresu, ki nastane kot posledica aerobne vadbe na napravah, zmanjšuje sposobnost želodca da proizvede zadostno količino HCL.
  • Nepravilna uporaba zdravil je velik faktor. Najverjetneje ima več kot 50% ljudi, ki jemlje zdravila za zaviranje nastanka želodčne kisline, v resnici premalo želodčne kisline in jih sploh ne bi smeli jemati.

Bob Rakowski, privrženec naravne medicine meni da več kot 98% populacije nima zadostne količineHCL-a zaradi povišanega stresa, tako fizičnega kot psihičnega. Podobni rezultati se pojavljajo tudi med mladimi in najbolj perspektivnimi športniki.

Posredni simptomi, ki kažejo na pomanjkanje želodčne kisline se kažejo v izostanku rezultatov pri treningih, nezadovoljivi izgubi maščobe, kljub doslednemu programu, velikokrat pa vse to spremlja še nenehna utrujenost.

Simptomi neposredno povezani s pomanjkanjem HCL – a so naslednji:

  • Spahovanje, napihnjenost ali zgaga po jedi
  • Slaba prebava in zaprtje, ker hrana ni bila pravilno prebavljena
  • Spremembe na koži kot so akne
  • Hrapavost nohtov, ker se iz hrane ne absorbira dovolj hranil
  • Krči v nogah in stopalih, zaradi nezadostne absorbcije mineralov
  • Kronične poškodbe kot posledica pomanjkanja aminokislin in nezmožnosti obnavljanja tkiv
  • Alergije na hrano in astma
  • Žolčni kamni
  • Slabša miselna sposobnost, začetki demence
  • Nizka gostota mineralov v kosteh in osteoporoza

V kolikor imate ali pa tudi ne, kateregakoli izmed zgoraj naštetih simptomov, vam resnično priporočam, da napravite enostaven test želodčne kisline. Ne smemo pozabiti dejstva, da ne glede na to koliko pozornostidajemo pripravi in uživanju kakovostne hrane, ne moremo nadoknaditi primanjkljaja hranil, v kolikor nimamo zdravega črevesja in zadostne količine HCL-a.

Testiranje HCL – a

Da bi testirali vašo želodčno kislino potrebujete dopolnila v obliki HCL tablet. Tega testa NE izvajajte v kolikor imate razjedo na želodcu. V tem primeru se najprej posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predlagal primerno terapijo.

Priporočljive za testiranje HCL – a so 300 mg kapsule PREMIUM HCL – a, ki vsebujejo:

  • HCl (želodčna kislina, ki je naravno prisotna v našem prebavnem traktu)
  • pepsin (encim naravno prisoten v našem prebavnem traktu za razgradnjo beljakovin)
  • ekstrakt rumenega svišča (grenčica, ki spodbuja tvorbo naravnih prebavnih sokov v našem prebavnem traktu)
  • glutaminsko kislino (aminokislina, ki stimulira želodčno fazo prebave, naravno pristona v naši prehrani)

10 minut pred obrokom, ali nekje na sredi večjega obroka vzemite PREMIUM HCL. Odvisno od vsebnosti HCL v vaših kapsulah poskušajte najti optimalno dozo, ki vam bo odgovorjala. Lahko je med 300 in 900mg na posamezen dan. S količino ne pretiravajte. Večini je 300mg optimalna količina da jo zaužijete med obrokom ali celo za cel dan. Če imate na želodcu rano, razjedo ali če imate gastritis jemanje PREMIUM HCL ni priporočljivo!

Pod spodnjo povezavo sem dodal nekaj izdelkov, ki so ključni za optimizacijo prebave. Prvi med njimi je želodčna kislina o kateri govorim v članku (ULTRA HCL), drugi je PREMIUM PRO FLORA,  probiotik o katerem velikokrat govorim, saj je izvrsten za rekolonizacijo črevesja z dobrimi organizmi, boljšo prebavo in nižanje vnetja.

  • proflora

    Premium Pro Flora – z dvojnim mikrobiološkim delovanjem

    40,10
    Dodaj v košarico
  • Premium HCL

    Premium HCL optimizator želodčne kisline

    39,90
    Dodaj v košarico

❇️  PREMIUM HCL zagotavlja optimalno podporo za dobro delovanje prebavnega sistema. Poleg tega, PREMIUM HCL vsebuje proteolitični encim pepsin skupaj z grenkimi zelišči, ki dodatno optimizirajo razgradnjo hrane in delovanje prebave. Betain HCl je nujno potreben za absorbcijo vitamina B12 ter železa.

❇️  PREMIUM PRO FLORA  je visoko koncentiran preparat skrbno izbranih sevov prebavnemu traktu prijaznih bakterij, ki izboljšujejo prebavo, naseljujejo dobre in uničujejo slabe organizme, odpravljajo napihnjenost in krepijo imunski sistem. Iz izkušenj pri strankah izjemno pomagajo pri izgubi trebuha in nižanju vnetja v telesu.

Ko začnete uravnavati HCL, bi morali kaj kmalu opaziti spremembe: manj napihnjenosti in spahovanja, boljšo prebavo. Bolj kot se bo HCL uravnaval, boljši bodo tudi rezultati vadbe, še posebej ob optimalni prehrani. Sedaj bodo tudi ostali dodatki pripomogli k boljšim rezultatom, saj se bodo vsa pomembna hranila absorbirala in izkoristila.

Tudi vaš spanec se bo izboljšal, saj zadostna količina HCL poskrbi, da telo absorbira vse vitamine in minerale ki jih potrebuje, kar vpliva na naše hormone in nevrotransmiterje. Zaradi zadostne količine hranil, boste imeli več energije in boljšo prebavo, boljši spanec in večjo učinkovitost pri izgradnji telesa in izgubi maščobe. Boljša prebava in absorbcija hranil pospešuje sintezo beljakovin in rast mišic, obenem pa preprečuje negativne vplive ki vodijo k slabšemu zdravju in zavirajo izgubo maščobe.

Ključ do boljšega počutja, večjega izkoristka energije in boljših rezultatov je zadostna količina HCL-a. Da bi dosegli optimalno raven, pa moramo najprej ugotoviti kakšen je naš primanjkljaj in ga s pomočjo dodanega HCL-a

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  • Chang, A., Haggerty, T., et al. Effect of H. Pylori Infection on Symptoms of Gastroenteritis due to Enteropathogenic E. Coli in Adults. Digestive Disorder Sciences. 2011. 56(2), 457-464.
  • Saltzman, J., Kemp, J., et al. Effect of Hypochlorhydria due to Omeprazole Treatment of Atrophic Gastritis on Protein-Bound Vitamin B12 Absorption. Journal of the American College of Nutrition. 1994. 13(6), 584-591.
  • Kassarjian, Z., Russell, R. Hypochlorhydria: A Factor in Nutrition. Annual Reviews of Nutrition. 1989. 9, 271-285.
  • Sipponen, P., Harkonen, M. Hypochlorhydric Stomach: A Risk Condition for Calcium Malabsorption and Osteoporosis? Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2010. 45(2), 133-138.
  • Ciacci, C., Sabbatini, F., et al. H. Pylori Impairs Iron Absorption in Infected Individuals. Digestive Liver Disorders. 2004. 36(7), 455-460.
  • Kirchhoff, P. Socrates, T., et al. Zinc Salts Provide a Novel, Prolonged and Rapid Inhibition of Gastric Acid Secretion. American Journal of Gastroenterology. 2011. 106(1), 62-70.
  • Tennant, S., Hartland, E., et al. Influence of Gastric Acid on Susceptibility to Infection with Ingested Bacterial Pathogens. Infection and Immunity. 2008. 76(2), 639-645.
  • Pali-Scholl, I., Herzog, R., et al. Antacids and Dietary Supplements with an Influence on the Gastric pH Increase the Risk for Food Sensitization. Clinical and Experimental Allergy. July 2010. 40(7), 1091-1098.
  • Carmel, R. Prevalence of Undiagnosed Pernicious Anemia in the Elderly. Archives of Internal Medicine. 1996. 156(10), 1097-1100.
  • Myhill, Sarah. Hypochlorhydria—Lack of Stomach Acid—Can Cause Lots of Problems. Retrieved on 4 May 2012.  http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems
  • www.chrlspoliquin.com

Morda te zanima tudi