Pomembna skrivnost za izgubo maščobe in oblikovanje telesa

oblikovanje_zadnjice.jpg

Razkisajte svoje telo za hitrejšo regeneracijo in preventivo pred možnim nastankom bolezni

Zakisanost telesa ali acidoza je stanje porušenega kislinsko bazičnega ravnovesja v telesu. Kislinsko bazično ravnovesje je najpogosteje porušeno, zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov. Kisli odpadki nenehno nastajajo pri presnovnih procesih v telesnih celicah.

Razkisamo se lahko z uravnavanjem stopnje pH svojega telesa. Razkisano telo lažje izloča strupe iz telesa in si hitreje opomore po intenzivnem treningu.

Zdrav pH telesa je ključnega pomena, v kolikor je pH telesa nizek, ste bolj zakisani, kar pomeni slabše delovanje encimov v telesu. Posledica slabšega delovanja encimov v vašem telesu pa ima negativen učinek na sintezo beljakovin in razstrupljanje telesa. Kislost telesa se meri s pH vrednostjo (Potential Hydrogen),  ki je merilo za stopnjo kislosti ali bazičnosti. Ph ima razpon od 0 do 14, pri vrednosti 7,0 rečemo da je pH nevtralen. Vse vrednosti pH, ki so pod 7,0 označujejo večjo kislost (acidnost), vse vrednosti, ki so nad 7,0 pa označujejo bazičnost. Za naše telo je dobro, da imamo pH bolj bazičen, saj izboljšuje delovanje naših protivnetnih mehanizmov.

Skrb zbuja spoznanje, da se z zakisanostjo ne soočajo samo starejši ljudje, temveč že mladostniki in celo mlajši otroci. Zakisanje telesa ali acidoza je osnova vseh bolezni. Razumeti moramo pomen uravnotežene bazičnosti telesa in vlogo bazičnosti telesa pri našem zdravju. Naše telo lahko dobro funkcionira le v pravilnem kislinsko bazičnem razmerju.

Znaki zakisanosti telesa

Tipični znaki zakisanosti telesa so kronična utrujenost, kronično pomanjkanje energije, slabo razpoloženje,nagnjenost k okužbam, živčna utrujenost, nemir, depresija, agresivnost, motnje pri spanju, zmanjšana sposobnost koncentracije, slab spomin, akne, izpadanje las, krhki nohti, mišični krči, nihanje krvnega pritiska in težave s ščitnico.

Mednarodna raziskava na področju športne prehrane je pokazala, da v kolikor pijemo vodo, ki vsebuje več mineralov in je bolj bazična*, kot drugače (s pH 10,0), se tudi pH v krvi in urinu dramatično zviša. Po enem tednu pitja vode s pH 10,0, se je večini testirancev pH krvi dvignil iz povprečno 6.23 na 7.07 pH. Ph urina se je dvignil iz povprečne vrednosti 7.52 na 7.69, poleg tega je bila tudi  hidracija telesa precej boljša.

Neka druga študija, ki so jo izvedli na kolesarjih je pokazala, da v kolikor kolesarji pijejo vodo, ki vsebuje bazične minerale,  izgubijo precej manj vode in so manj izpostavljeni dehidraciji, obenem pa hitreje okrevajo po napornih treningih. Študija ni testirala zmogljivosti in učinkovitosti, temveč zgolj hidracijo telesa, vendar ugotovitve kažejo, da boljši pH lahko poveča  tudi učinkovitost in zmogljivost, še posebej v vzdržljivostnih športih.

Če se vrnemo na prvo študijo, moram omeniti, da so jo izvedli pod minimalnimi pogoji. To pomeni, da testiranci niso spreminjali svoje prehrane, načina vadbe in dnevnih aktivnosti na nikakršen način. Edina stvar, ki je bila drugačna je, da so pili bolj bazično vodo. V raziskavi je sodelovala tudi druga testna ‘placebo’ skupina, ki je pila normalno vodo s pH okrog 7,0, vendar v njihovi krvi in urini ni prišlo do spremembe ravni pH.

*Najboljše rezultate v boju proti zakisanosti telesa boste dosegli s pitjem čiste in zdrave z bazičnimi minerali bogate alkalne ionizirane vode iz ionizatorja vode. Alkalna ionizirana voda iz ionizatorja vode vsebuje aktivni vodik. Aktivni vodik je močan antioksidant, ki v telesu nevtralizira škodljive proste radikale in s tem preprečuje degenerativne bolezni, zavira procese staranja in izboljšuje antioksidantni status telesa. Enostaven način za boj proti zakisanosti je tudi pitje vode s sveže iztisnjenim sokom BIO limon ali dodajanjem posebnega izredno koncentriranega dodatka iz sadja, zelenjave ter alg imenovanega Primal greens. Ta že z enim odmerkom nadomesti 4 obroke sadja in zelenjave v boju proti zakisanosti telesa.

Posledice zakisanosti telesa

Posledice zakisanja telesa so številne bolezenske težave, kot so diabetes, srčni napad, osteoporoza, revma, migrena,motnje v prekrvavitvi organov in tkiv, prebavne težave, alergije, zmanjšana sposobnost regeneracije celic. Tudi če preveč trenirate, lahko svoje telo zakisate, saj izločanje stresnega hormona kortizola zniža pH telesa. Tudi tipična ‘zahodna’ prehrana, ki  jo je velika večina prevzela in vsebuje veliko nezdravih maščob in rafinirane OH, znižuje pH telesa. Predelana hrana, prečiščen sladkor, koruza, gluten, alkohol in gazirane pijače, prav tako nižajo naš pH. Strategija s katero bomo dvignili svoj pH, vsebuje veliko zelene zelenjave in sadje, ki vsebuje visok delež antioksidantov. Tudi zeleni napitki iz sadja in zelenjave, pripomorejo k bolj bazičnemu pH. In kot je bilo omenjeno malce više, vsekakor zelo pomaga, če pijemo bolj bazično vodo.

Testiranci v raziskavi, so na dan spili več vode kot običajno, nekje vsaj 3 litre so precej hitreje dvignili svoj pH od tistih, ki so v povprečju spili okrog 2 litra na dan. Pri njih je trajalo celih sedem dni, do prvih opaznih sprememb v ravni pH, medtem ko je bila  izdatna razlika pri testirancih, ki so spili vsak dan okrog 3 litre vode, opazna že po treh dneh.

Tudi sami poskušajte spiti 3 litre vode vsak dan, ki ima višji pH. Vaše telo se bo bolje razstrupljalo,  imeli boste več energije, vaša regeneracija bo treningu bo hitrejša.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi