Poznate maščobo, ki pomaga pri izgubi maščobe?

CLA olje.jpg

Glede prehrane imajo ljudje zelo različna mnenja, strinjajo se samo z uživanjem zelenjave, ostalo je prepuščeno debati.

Vendar je ena stvar, s katero se vsi strinjajo in to je, da je pomemben način, kako je hrana pridelana oziroma vzgojena. Kakovost vsake hrane, ki jo zaužijemo, je odvisna od tega, kako je gojena in vzrejena.

Insekticidi in herbicidi ter ostale škodljive kemikalije negativno vplivajo na hranilno vsebnost zelenjave in sadja. Isto velja za živino… vpliv okolja in hrane, ki jo živina zaužije, lahko prav tako spremeni vsebnost hranilnih snovi.

Za primer vzemimo piščanca. To je odlična izbira mesa za vsakogar, ki želi zaužiti beljakovine. Težava je v tem, da velika večina običajno vzrejenih piščancev vsebuje visoke količine omega 6 maščob in malo količino omega 3 maščob (če se spomnite smo že v preteklih člankih veliko govorili o vnetju, ter pomembnosti razmerja med omega 3 in omega 6). Piščanci, ki so vzrejeni na prostem in so se pasli po pašniku ter jedli prehrano, kot sta na primer trava in žuželke pa imajo precej nižjo vsebnost omega 6 maščob in višjo vsebnost omega 3 maščob.

To pa ni vse. Določena živina, ki je hranjena s »pravo prehrano«, lahko naravno proizvede spojine, ki spodbujao izgubo odvečne maščobe na telesu. Številne študije so pokazale, da uživanje takšne hrane, lahko vpliva na zmanjšanje maščob po telesu, brez drastičnih sprememb v življenjskem stilu.

Ena izmed takšnik snovi je CLA (konjugirana linolejna kislina)

Znanstveniki so proučevali CLA, z namenom, da bi odkrili pozitivne učinke na zdravje in do sedaj so bili rezultati več kot obetavni.

V nadaljevanju bom predstavil nekaj teh pozitivnih učinkov za zdravje:

  • CLA pomaga zmanjšati vnetje, ki prispeva k debelosti.
  • CLA preprečuje izgubo kostne mase zaradi staranja.
  • CLA preprečuje izgubo mišične mase zaradi staranja.
  • CLA pomaga pri nadzorovanju krvnega tlaka.
  • CLA pomaga zniževati raven sladkorja v krvi.
  • CLA zmanjšuje raven škodljivih lipoproteinov v krvi.
  • CLA zavira učinke, ki delujejo rakotvorno in tako zavira rast rakastih celic na dojki.

Veliko raziskav je še vedno narejenih na živalih, vendar različne študije na ljudeh potrjujejo, da CLA definitivno vpliva na izgubo telesne maščobe, s tem da preprečuje rast maščobnih celic.

Kaj je torej CLA?

CLA spada v skupino dobrih trans maščob, ki jo proizvedejo živali pašne reje. Na primer krave, ovce in koze. Večkrat sem poudaril, da so trans maščobe slabe in da se jih izogibajte, vendar je CLA popolnoma drugačna trans maščoba kakor tiste, ki nastanejo zaradi spremenjenih struktru maščob v umetnih okoljih.

Čeprav je CLA trans maščoba, je po kemični strukturi popolnoma drugačna, kot ostale trans maščobe.

Kje dobiti CLA?

Prebavni trakt živali, ki se pasejo na pašniku, vsebuje miljarde koristnih bakterij, ki pomagajo živalim prebaviti hrano in v tem procesu nastaja CLA. Tako da, CLA v naravnem stanju, najdemo v maščobah , mesu in mleku živali, ki se krmijo z zeleno travo. Večino mlečnih izdelkov pasterizirajo, da bi se uničile potencialno organizmu škodljive bakterije, vendar s tem tudi uničijo zdrave encime in močno znižujejo količino CLA v mleku.

Drugi dober vir CLA je iz mesa živali, ki je bila hranjena z zeleno travo. Na žalost je takšno meso težko dobiti, saj večino živali, zaradi slabih kmetijskih pogojev, krmijo s koruzo, ter jim vbrizgavajo antibiotike ter hormone. Celo krave, ki so vzrejene v boljših pogojih in ne prejemajo antibiotikov in hormonov, so prav tako krmljene s koruzo, predvsem zaradi ekonomskih in gospodarskih razlogov. Enako kot pri kokoših se dogaja pri govedu, svinjah in tudi ribah. Uživanje koruze pri naštetih živalih ( koruza vsebuje veliko omega 6 maščobnih kislin), ima za posledico, da tudi njihovo meso in mleko vsebuje veliko omega 6. Kaj to pomeni smo napisali zgoraj.

Torej, če le lahko, kupite meso živali, ki so se pasle na pašniku. Verjetno bo dražje, a veliko bolj zdravo za vas. Takšno meso bo namreč odličen vir CLA in omega 3 maščobnih kislin.

Če vam pitje surovega mleka ali uživaje mesa ne odgovarja, potem lahko dobite CLA kot prehranski dodatek. Kakovost CLA dodatkov se lahko bistveno razlikuje in ker je velik del prehranskih dodatkov kemično pridobljeno, bi bil pri nakupu le-teh zelo previden in pozoren.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

 

Morda te zanima tudi