Opis
- Vsebuje našemu prebavnemu traktu naravno prisotne sestavine: proteolitični encim pepsin za aktivacijo prebave beljakovin, betain HCL – nujno potreben za razgradnjo hrane in uravnavanje kislosti okolja črevesne flore in grenčice.
Premium HCL optimizator želodčne kisline zagotavlja optimalno podporo za dobro delovanje prebavnega sistema. Zraven želodčne kisline v naravni obliki, vsebuje še proteolitični encim pepsin skupaj z grenkimi zelišči, ki dodatno izboljšajo prebavo in pomagajo pri zgagi. Želodčna kislina – HCL, je med drugim tudi nujno potreben element za absorbcijo vitamina B12 in železa. Obenem vpliva na absorbcijo številnih mikroelementov in aktivacijo prebavnih encimov.
Način uporabe:
- 1 kapsula hcl-a na obrok. Največji priporočen odmerek je 3/dan. V večini primerov zadošča 1/dan.
- 10 min pred ali med obrokom. Najbolje z najbolj obilnim in težko prebavljivim obrokom v dnevu.
HCL optimizator želodčne kisline… eno izmed najpomembnejših dopolnil naše vsakodnevne prehrane
Zadostna količina kisline v želodcu. Ta nam namreč pomaga pri prebavi in absorbciji pomembnih beljakovin in ostalih hranil.
Moj nasvet za vas je, da preden vzamete naslednje dopolnilo ali pojeste hranljiv, biološko pridelan obrok, bogat z beljakovinami in antioksidanti, si obvezno in skrajno priporočljivo, testirajte vašo želodčno kislino.
Zakaj?
V kolikor v vašem telesu ni dovolj želodčne kisline, ki bi razgradila hrano ki jo zaužijete, so vsi vaši skrbno izbrani, nemalokrat tudi dragi dodatki, kot tudi skrb za hrano, neučinkoviti.
Želodčna kislina je prebavni sok, ki pomaga pri razgradnji večjih kosov hrane v manjše koščke. Želodčna kislina vsebuje klorovodikovo kislino (HCL), kalijev klorid in natrijev klorid, ki skupaj aktivirajo prebavne encime in imajo ključno vlogo pri razgradnji beljakovin in razčlenjevanju aminokislin. Medtem, ko kalijev in natrijev klorid po navadi nista vprašljiva pri nastanku želodčne kisline, je HCL-klorovodikova kislina tista, ki jo sami težko proizvedemo in nam je primanjkuje.
Želodčna kislina opravlja pomembne funkcije v našem telesu
- Absorbcija najmanj 8 ključnih hranil je odvisna od zadostne količine želodčne kisline: to so kalcij, vitamin B9, magnezij, cink, železo, vitamin C in betakaroten
- Absorbcija vitamina A in E, antioksidanta ki zmanjšujeta tveganje za kronično vnetje in oksidacijski stres
- Razgradnja beljakovin za sintezo tkiv in mišic
- Aktivacija encimov, hormonov in nevrotransmiterjev (živčnih prenašalcev)
- Regulacija na Ph v celotnem prebavnem traktu in posledično na črevesno floro
Bolečine v želodcu niso normalen pojav
Danes se večini zdi, da so bolečine v želodcu že nekaj vsakdanjega in temu ne pripisujejo velike pomembnosti, vendar temu ni tako. Večina ljudi ima veliko premalo želodčne kisline, ki je potrebna za pravilno prebavo, kar pomeni, da se hrana ne razgradi popolnoma in postane kisla, to pa vodi v številne bolezni in težave. Še bolj zanimivo je dejstvo, da pomanjkanje želodčne kisline in slabšo prebavo velikokrat pripišejo preveliki količini želodčne kisline, kar pa seveda ne drži. V kolikor se želodec ne izprazni pravilno, delno prebavljeni ogljikovi hidrati in beljakovine začnejo vreti. Rezultat je neprijeten občutek v požiralniku, kot bi nas pekla zgaga, zato se nam zdi da je želodčne kisline še preveč.

Kdaj te peče zgaga?
Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki imajo klinično dokazano premalo želodčne kisline (hypochlorhydria), v ležečem položaju, veliko bolj peče zgaga, kot tiste z zadostno količino želodčne kisline. Več kot polovica izmed teh posameznikov vseeno jemlje zdravila, ki zavirajo nastanek želodčne kisline. (Ta nevtralizirajo želodčno kislino in zmanjšajo kislost v želodcu in dvanajsterniku). V večini primerov je namreč NAPAČNO diagnosticirana prevelika količina želodčnega soka.
Dejavniki, zaradi katerega se količina želodčne kisline vztrajno niža:
- Starost – vsako leto se zmožnost želodca za proizvajanje HCL, zmanjša za 1 %. Pri starosti 70 let imamo tako za cca. sedemdeset odstotkov HCL-a manj, kot ob rojstvu. Glede na študijo iz leta 1989 o razširjenosti hypochlorhydrie oz. pomanjkanja želodčne kisline, vsaj 37 % ljudi nad 60. letom starosti ne proizvede dovolj HCL-a. Vendar ta številka hudo podcenjuje težave s pomanjkanjem HCL-a, nekje do 98 % populacije ima težave s HCL.
- Oksidacijski stres in vnetja, kot posledica slabe prehrane, kemičnih aditivov v hrani in izpostavljenost pesticidom, poškodujejo zmožnost proizvajanja HCL-a v telesu.
- Kakršenkoli stres, zmanjša kislost želodca. V kolikor imate povišan kortizol, bo temu primerno negativno odreagiral vaš želodec. Stres prisoten v današnjem modernem svetu, kjer smo izpostavljeni radiaciji, pomanjkanju spanja, slabi prehrani in oksidacijskemu stresu, zmanjšuje sposobnost želodca da proizvede zadostno količino HCL.
Bob Rakowski, privrženec naravne medicine meni da več kot 98% populacije nima zadostne količine HCL-a zaradi povišanega stresa, tako fizičnega kot psihičnega. Podobni rezultati se pojavljajo tudi med mladimi in najbolj perspektivnimi športniki.
V kolikor imate ali pa tudi ne, kateregakoli izmed zgoraj naštetih simptomov, vam resnično priporočam, da napravite enostaven test želodčne kisline. Ne smemo pozabiti dejstva, da ne glede na to koliko pozornosti dajemo pripravi in uživanju kakovostne hrane, ne moremo nadoknaditi primanjkljaja hranil, v kolikor nimamo zdravega črevesja in zadostne količine HCL-a.
Testiranje HCL-a
Da bi testirali lastno želodčno kislino potrebujemo dopolnila v obliki HCL-a.
Priporočljive za testiranje želodčne kisline so 300 mg kapsule PREMIUM HCL – a, ki vsebujejo:
- HCl (želodčna kislina, ki je naravno prisotna v našem prebavnem traktu)
- pepsin (encim naravno prisoten v našem prebavnem traktu za razgradnjo beljakovin)
- ekstrakt rumenega svišča (grenčica, ki spodbuja tvorbo naravnih prebavnih sokov v našem prebavnem traktu)
- glutaminsko kislino (aminokislina, ki stimulira želodčno fazo prebave, naravno pristona v naši prehrani)
10 minut pred obrokom, ali nekje na sredi večjega obroka vzemi 1 kapsulo PREMIUM HCL.
V kolikor ne občutiš ničesar in bo hrana enostavno lažje prebavljena veš, da je to to kar potrebuješ. Še posebej to velja za težje prebavljive obroke in tiste obroke, ki ti delajo težave.
Na daljši rok pa bo redno jemanje uredilo tudi stalno prisotne težave.
Če ti ustreza poskušaj najti svojo optimalno dozo skozi večdnevno testiranje. Lahko je med 300 in 900mg na posamezen dan. S količino ne pretiravati. Večini je 300mg optimalna količina da jo zaužijemo med obrokom ali celo za cel dan.
Tega testa NE izvajaj v kolikor imaš razjedo na želodcu. V tem primeru se najprej posvetuj z zdravnikom, ki bo predlagal primerno terapijo.
Priporočena dnevna količina
1 kapsula skupaj pred obrokom ali med jedjo (navadno ob glavnem obroku)
Sestavine:
1 kapsula vsebuje 770mg aktivnih sestavin:
- 350 mg L-glutaminske kisline
- 300 mg betain HCL
- 100 mg pepsina
- 20 mg izvlečka rumenega svišča
Opozorilo:
Dnevne količine oz. Odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.Shranjevati nedosegljivo otrokom! Izdelek hraniti v suhem in hladnem prostoru in ne izpostavljati direktni sončni svetlobi in toploti. Uporabno najmanj do: označeno na etiketi embalaže.
Izdelka v primeru rane ali razjede na želodcu ni priporočljivo uporabljati.
V kolikor si želiš prebrati še več o želodčni kislini, zgagi in bolečinah v želodcu podrobnejši opis najdeš v članku TUKAJ.
Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke
Najboljši izdelek kar sem jih kadarkoli našel za uravnavanje kisline.