Čakre

Kaj so čakre?

Beseda čakra pomeni v sanskrtu »vrtinec« ali »kolo« 

Čakre so psihoenergijska središča v etrskem telesu, nekakšni etrski organi. Psihoenergijska  središča so zato, ker glavne čakre sprejemajo določeno psihično energijo in jo spreminjajo v ustrezno vibracijo v etrskem telesu. Čakra je kot vrtinec, ki nas popelje v neko drugo dimenzijo, oziroma kvaliteto v etrskem telesu, ki jo potem možgani dešifrirajo kot misel ali čustvo ali občutek.

Kaj je etrsko telo?

Starodavni indijski in tibetanski zdravilci in modreci so s svojo jasnovidnostjo imeli sposobnost videti etrsko telo kot nekakšna večbarvno kopreno, mavrico ali čipko  stkano iz najfinejših materialov, ki se v čudovitih barvah preliva med seboj v svetlobne točke in žive črte imenovane nadiji.

etrsko telo

Kaj so nadiji?

Nadiji so etrski dvojniki živcev, ki bi jih naj bilo v našem telesu  okoli 72.000. Predstavljamo si jih lahko kot nekakšne kanale po katerih se pretaka in vrtinči naša osnovna življenjska energija, tako imenovana prana. Prano naše etrsko telo vsrka preko sonca in uživanja pretežno sveže vegetarijanske hrane, saj »živa« hrana vsebuje največ sončne prane. Etrsko telo prano vsrka in jo tudi oddaja oz. žarči v okolje, kot bioenergijo.

Trije osnovni etrski kanali oz. nadiji, ki potekajo ob hrbtenici so ida, pingala in sušumna.

čakre

Ida nadi je lunin kanal. To je kanal ženske energije in vlada parasimpatičnemu živčnemu sistemu ter desni polovici možganov. Prinaša hladno energijo, subjektivnost, pasivnost, intuitivnost in podzavest. Ida nadi se vzpenja od trtice navzgor, zaobide vse čakre ter konča v levi nosnici. Kadar imamo levo nosnico bolj prehodno, teče energija močneje po idi. Naša fizična energija je nizka, mentalna pa zelo visoka. Telo je pripravljeno za mentalne aktivnosti.

Pingala nadi je sončev kanal. To je kanal moške energije in vlada simpatičnemu živčnemu sistemu ter levi polovici možganov. Prinaša toplo energijo, objektivnost, aktivnost, vitalnost in logičnost. Pingala nadi se vzpenja od trtice navzgor, zaobide vse čakre ter konča v desni nosnici. Kadar imamo bolj prehodno desno nosnico teče energija po pingali. Telo je pripravljeno za fizične aktivnosti, mentalnih pa se izogibamo.

Sušumna nadi je osrednji nadi, ki poteka po hrbtenici. Ta nadi se aktivira, ko se ida in pingala uravnovesita. Prinaša nevtralnost, božansko modrost, zavest o enosti, zmernost in mir. Sušumna se vzpenja od trtice navzgor po hrbtenici vse do temenske čakre. Kadar imamo prehodni obe nosnici je aktivna sušumna. Telo je pripravljeno za duhovno prakso in meditacijo.

Koliko je čaker in kako delujejo?

Tam, kjer se ida in pingala križata s sušumno, nastanejo v etrskem telesu večja energijska kolesa imenovana čakre, oz. energetski centri. V celotnem telesu je nešteto čaker saj nastanejo ob vsakem vozlišču ali presečišču nadijev.

Pomembnih je sedem glavnih čaker, ki delujejo na treh nivojih, in sicer:

  • na telesni oz. fizični ravni,
  • na osebni ravni in
  • na duhovni ravni.

Delovanje čaker imenovanih tudi »ognjena kolesa« in navodila za njihov zagon, so bila opisana že v svetih indijskih spisih – Upanišadah pred približno 1500 leti pred našim štetjem. Zdravilci in jasnovidci so natančno opisali njihovo gibanje in vplivanje na telo in osebnost.

Glede na razvitost človeka so različne čakre pri različnih ljudeh različno razvite in dejavne. Čakre se razvijajo postopoma. Sprva delujejo šibko, ko pa človek duhovno in osebnostno zori, postanejo živahnejše in pogosto preveč ali premalo stimulirane. S tem, ko se učimo živeti čim bolj mirno, zbrano, odgovorno, nenasilno in neškodljivo, začnejo čakre delovati uglašeno in harmonično. Na ta način se približujemo končnemu cilju, ki nam prinaša srečo, zadovoljstvo in možnost samouresničenja.

Vsaka čakra ima svojo določeno simboliko. Čakram pripisujemo barvo, mantro, število cvetnih listov v upodobitvi z lotosom, ustrezno božanstvo, simbolno žival, glas, ustrezno čutno zaznavo in naravni pojav, planet, območje telesnega vpliva, duševne vidike in drugo.

❇️ DigestForce vsebuje kombinacijo encimov, ki pomagajo pri prebavi. Betain HCl deluje podobno kot klorovodikova kislina saj vsebuje tudi encime tebušne slinavke, ki pomagajo pri prebavi škroba, beljakovin in maščob.

❇️ Proflora je visoko koncentiran preparat skrbno izbranih sevov črevesju prijaznih bakterij, ki izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Iz izkušenj pri strankah izjemno pomagajo pri izgubi trebuha in nižanju vnetja v telesu.

❇️ NEXGEN PRO je odličen multivitamin, ki vsebuje vse nujno potrebne vitamine in minerale v aktivnih oblikah za optimalno delovanje organizma.

❇️ Edinstvena magnezijeva formula magnezija, vsebuje bisglicinat, ki je optimalen za absorpcijo. Kelati so veliko bolje absorbirajo kot poceni magnezijeve soli. Prav tako se bolje skladiščijo v telesnem tkivu. To je eden od najbolj pomembnih mineralov in igra pomembno vlogo pri sintezi beljakovin, zdravju srca in ožilja, imunskega sistema, urejanje krvnega sladkorja, in še veliko več.

Prva čakra –  korenska čakra (muladhara)

V njej bi naj bil sedež volje do življenja – leži na začetku hrbtenice ob trtici in ustreza živčnemu spletu, ki izhaja iz spodnjega dela hrbtnega mozga in nadledvičnim žlezam. Energija, ki jo usmerja, je povezana s preživetjem in ozemljitvijo, voljo in samozavestjo. S to čakro je povezano delovanje na zemeljskem nivoju, odnos z materjo, naravo, zemljo ipd.

Asane ki uravnavajo delovanje prve čakre so gora (tadasana), diamant (vajrasana), stol (utkatasana), otrok (balasana), pol sveča (viparita karani) in orel (garudasana).

prva-čakra

Ustreza ji rdeča barva, kamni rubin, granat ali jaspis in jedi rdeče barve (rdeča pesa, rdeče zelje, redkvica, ribez, češnje….).

Mantra LAM

Druga – spolna čakra (Swadisthana)

Leži tik nad genitalijami (nekaj prstov pod popkom) in je povezana s spolnimi žlezami, ki uravnavajo spolnost in spolno dejavnost. Tu so shranjeni prvi vtisi in stare čustvene in miselne podobe oz. vzorci. Ta čakra je povezana tudi z delovanjem, ustvarjanjem in učenjem. Kaže naš odnos do zemeljskih energij, do našega telesa in dojemanje njegovega delovanja in doživljanje spolnosti, čutnosti in življenjskih užitkov.

Asane ki uravnavajo delovanje druge čakre so drevo (vrikasana), bojevnik II (virabhadrasana II), stoječ predklon (uttanasana/padahstasana), klešče (pachimotanasana, metulj (baddha konasana), asane z izpadnim korakom, mačka (majari), golob (rajakapotasana, riba (matsyasana).

Njena barva je oranžna, kamni pa karneol, granat, rubelit (roza turmalin), zlati topaz in roževec. Od jedi je priporočljivo jesti vso zelenjavo in sadje oranžne barve (soja, korenje, buče, melone, marelice, mango, breskev…)

Mantra VAM

Tretja – trebušna čakra (manipura)

Leži v solarnem pleksusu (živčnem spletu, ki izhaja iz srednjega dela hrbtnega mozga) in je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava krvni sladkor in z jetri. Je mesto, kjer asimiliramo energijo  ki se pretaka skozi telo. Je žarišče vseh 72.000 nadijev, oz. energetskih centrov. Vpliva na naš odnos do moči.

Asane ki uravnavajo delovanje tretje čakre so luna (chandrasana), čolnič (navasana), bojevnik II (virabhadrasana II), deska (chaturanga), palica (dandasana), kobilica (salabhasana) strešica (adho mukha svanasana), kobra (bhujangasana).

Njena barva je sončno rumena, kamni pa citrin, tigrovo oko, rumeni kalcit, jantar, topaz. Ustrezajo ji jedi rumene barve, kot npr. buče, krompir, banane, limone, ananas, grenivke, hruške, semena…)

Mantra RAM.

Četrta – srčna čakra (anahata)

Leži za prsnico oz. grodnico in je na fizični ravni povezana s priželjcem, ki je pomemben dejavnik imunskega sistema. Vpliva na celice, kri in življenjsko moč. Je zelo pomembna čakra, saj leži na sredini in je prevodnik – posrednik med čakrami. Vpliva na čustvovanje, sprejemanje in dajanje ljubezni, ranljivost in potrebo po harmoniji.

Asane ki uravnavajo delovanje četrte čakre so vsi stoječi zakloni, bojevnik I (virabhadrasana I), trikotnik (trikonasana), polovični hrbt. zasuk (ardha matsyendrasana), polovični most (setu bandhasana), kamela (ustrasana), zajec (sasamgasana), golob (rajakapotasana, strešica (adha mukha svanasana) in vse pranajame.

Slika 4: triktonik (trikonasana)

Ustrezata ji zelena in rožnata barva in kamni teh barv, kot so roževec, lepidolit, rodonit, aventurin, akvamarin, peridot, smaragd in turmalin.

Če čutimo, da imamo težave, ki so povezane s srčno čakro, jejmo hrano, ki je zelene barve (jabolka, špinača, por, ohrovt, zelje, zelena solata) in si nadenimo oblačila v teh odtenkih.

Mantra YAM.

Peta – grlena čakra (vishudha)

Leži v spodnjem delu vratu in deluje na  žlezo ščitnico. Uravnava presnovo. Njena funkcija je komunikacija in je sedež izražanja. Vpliva na voljo, odločnost in izbiro, ustvarjalnost in dejavnost.

Asane ki uravnavajo delovanje pete čakre so sveča (sarvangasana), plug (halasana), riba (matsyasana), pol sveča (viparita karani), pol most (setu bandhasana), zajec (sasamgasana) Ujjayi pranajama.

Slika 5: Sveča (sarvangasana)

Ustreza ji modra (ali svetla, sinja in turkizna) barva in kamni turkiz, lapis, lazuli, sodalit, modri kremen, apatit, kalcedon, azurit. Ustreza ji hrana v teh odtenkih, recimo slive, črno grozdje, borovnice, črni ribez …)

Mantra HAM.

Šesta čakra – tretje oko (ajna)

Leži  v sredini čela in je povezana s hipofizo. Uravnava pa tudi delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem. Je centrala duše v budnem stanju in vpliva na način mišljenja, na intuicijo in videnje, prepoznavanje vzorcev, spomin in percepcijo.

Asane ki uravnavajo delovanje šeste čakre so otrok (balasana), sveča (sarvangasana), riba (matsyasana) ter kapalabhati dih, vse pranajame s kumbako .

Slika 6: riba (matsyasana)

Ustreza ji indigo modra barva in kamni sugelit, ametist, modri fluorit, smaragd. Od jedi vsa zelenjava in sadje  ter čaji: preslica, sivka, dobra misel ….

Mantra OM

Sedma čakra – temenska (sahasra)

Leži na vrhu glave, malo za temenom. Ustreza češariki, žlezi, ki uravnava spanje in budnost. Tu kanaliziramo energijo iz vesolja in prehajamo v stik s svojim višjim jazom. Predstavlja povezavo z vsem, kar je onstran omejene zavesti telesa in nam omogoča, da se izražamo na višjih duhovnih nivojih.

Asana,  ki uravnava delovanje sedme čakre je truplo (savasana).

Njena barva je vijolična in lila, kamni pa vsi, ki se priporočajo za dvig zavesti, stik z notranjim jazom in za čiščenje mentalnega telesa (kamena strela, turmalin, diamant, obsidijan, ametist, fluorit).

Hrana: dihanje (prana, ki jo z meditativnim dihanjem vsrkamo neposredno iz vesoljnega vira).

Mantra OM (AUM)

Jelka Ciglarič,

Morda te zanima tudi