Ajdov kruh z orehi

Ajdov kruh z orehi je odlično nadomestilo navadnega kruha za vse, ki se želite izogniti negativnim učinkom uživanja navadnega kruha.

Beljakovine ajde imajo visoko biološko vrednost zaradi dobro uravnotežene aminokislinske sestave kljub relativno nizki prebavljivosti. Ekstrakti beljakovin ajde naj bi imeli koristen učinek na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, hipertenzija, hiperholesterolemija, ter bolezni srca in ožilja. Zaradi nizke vsebnosti prolamina (sestavine glutena) je ajdova moka primerna tuid za ljudi s celiakijo. Beljakovine ajde so bogate z lizinom. V primerjavi z ostalimi rastlinami ima ajda nižja razmerja med lizinom in argininom ter metioninom in glicinom. To naj bi vplivalo na boljši učinek pri nižanju holesterola. K učinkovitejšemu nižanju holesterola prispeva tudi nizka prebavljivost ajdinih beljakovin in sestavin, ki so podobni prehranskim vlakninam.

Sestavine:

  • 500g čiste ajdove moke
  • 1,5 žličke soli, 
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 200 – 250g jogurta (lahko izpustite, vendar v tem primeru dodajte več vode)
  • 150g orehov
  • 500ml vode

 

Postopek priprave:

Ajdovi moki dodamo sol, sodo bikarbono in grobo nasekljane orehe. Zmešamo, da se sestavine med seboj dobro premešajo. Dodamo jogurt in med počasnim mešanjem s kuhalnico prilivamo mlačno vodo (optimalna temperatura je 37°C). Mešamo 5 minut in po potrebi dodamo še vodo, da dobimo gosto tekoče testo. Nato vzamemo model, ga namastimo (jaz z maslom). V pekač vlijemo gosto testo. Kruh pečemo približno 45 – 50 minut na 180 °C. Prvih 10 minut pa v pečico damo še posodico z vodo, da ustvarimo paro, ki bo pripomogla k lepše obarvani skorjici. 

Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.

Morda te zanima tudi