Kostanjev pire

kostanjev pire

 

Ste že kdaj poskusili kostanjev pire? Jaz sem ga prvič nekaj let nazaj in od takrat spada med moje najljubše jesenske sladice. Tako zelo dober in tako zelo enostaven za pripravo, največ kar pri pripravi potrebujete je čas. Kostanjev pire lahko kupite že pripravljen v trgovini a čisto vsi vnaprej pripravljeni vsebujejo preveč sladkorja, ki čisto uniči sam okus po kostanju. Kuhan kostanj je že sam po sebi dovolj sladek, tako da dodaten sladkor ni potreben.

Kostanj vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob, njegova glavna sestavina je škrob. Bogat je z vitamini skupine B in minerali, kot so kalcij, kalij, magnezij in fosfor. Kuhan ali pečen kostanj je hranljiv in okusen vmesni obrok. Zaradi blagega in sladkega okusa, ga imajo radi tudi otroci.

Sestavine:

  • 1kg kostanja
  • vanilija (strok ali ekstrakt)
  • smetana za stepanje
  • 90% čokolada

 Postopek priprave:

Kostanj kuhamo v pokriti posodi nekje med 45 in 60 minut. Še vročega splahnemo pod hladno vodo, zaradi lažjega lupljenja. Dalj časa kot boste kostanj pustili stati in hladiti, težje ga boste olupili. Samo lupljenje je najbolj zamuden del, zato je vsakršna pomoč dobrodošla. Kostanj olupite, ga stisnite skozi tlačilko za krompir (lahko si pomagate tudi s stiskalnikom za česen, a ker je ta precej manjši, vam bo več časa), dodajte nekaj kapljic vanilije oz, postrgajte pol vanilijevega stroka, narahlo premešajte in pire je pripravljen.

Že tako je sam po sebi noro dober, piko na i pa doda stepena sladka smetana in 90% čokolada, ki jo predhodno stopite. Še torte se skrijejo pred tem. To enostavno morate poskusiti.

Nekateri dodajo kapljico ruma v pire, veliko receptov vsebuje še mleko, vodo, sol in smetano a vse to je čisto nepotrebno. V tem primeru zagotovo drži, manj je več, razen pri okusu, ker dobite največ kar lahko.

Svojo hrano lahko vedno obogatite z vitamini in minerali, ki jih samo s hrano težko zaužijemo v zadostni količini. V hladnejših dneh, ki so pred nami je zadostna raven vitamina D ključna pri ohranjanju zdravja. Nexgen Pro vsebuje paleto različnih vitaminov in mineralov, ki so dostopni našemu organizmu zaradi aktivnih sestavin in pa omega 3 maščobne kisline, ki se nahajajo v dodatku ribjega olja. Vitamin D 2000 i.u. kar je zadostna količina za preprečevanje pomanjkanja se pravtako nahaja v Nexgen PRO. Smiselno k temu je še dodati 2000 i.u. na dan s kapsulami vitamina D za dosego optimalne ravni v krvi. Vse opisane izdelke lahko najdete pod spodnjo povezavo.

Dober tek,

Marjana Sikošek

Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.

Morda te zanima tudi