Mehanizem, ki kopiči maščobe na vašem trebuhu

mascoba na trebuhu.jpeg

Vsi poznamo “en in edini” vzrok nabiranja maščob in ta je prenajedanje ter premalo aktivnosti. Žal temu ni zmeraj tako. Določeni ljudje jedo premalo, se trudijo preveč in narobe, ter delajo sebi več škode kakor koristi. Če ste med njimi berite naprej in spoznajte skriti mehanizem, ki vam morda predstavlja težave…

Težave z delovanjem adrenalne (nadledvične) žleze in adrenalno izčrpanostjo so na splošno vedno bolj razširjene in pogoste v današnji moderni družbi. Tako zelo, da se vedno več ljudi, vsaj na neki točki v življenju spopada s to težavo, zaradi hitrega načina življenja na katerega smo skorajda že navajeni in ga kvečjemu le stopnjujemo. V pomoč nam žal niso pekarne in kava za zraven na vsakem vogalu, kaj šele energijski napitki in ostali instantni “energy boosterji”. Vse več ljudi se zateka k izdelkom, ki jim dajo energijo in moč kratkoročno, ne glede na posledice, ki jih takšni izdelki imajo na zdravje. Iz leta v leto leto ljudje uživajo tudi več sladkorja. Po nekaterih izračunih danes zaužijemo kar 25% več predelanega sladkorja, kot pred samo desetimi leti, kar je dovolj zgovoren podatek.

Preveč poredko v raznih člankih zasledim razlago, zakaj sta ti dve žlezi velikosti oreha na vrhu ledvic, tako zelo pomembni, ter kako ju obdržati v ravnovesju in zdravi. Prav tako pa kako pravočasno opaziti, da ste na dobri poti do adrenalne izčrpanosti, ki vam lahko življenje postavi na glavo in katero ne gre pozdraviti preko noči. Včasih lahko do izboljšanja ali vzpostavitve ponovnega ravnovesja mine celo nekaj let. Če ste že tako daleč, da vam zaradi adrenalne izčrpanosti izpadajo lasje in ne morete spati,  čez dan pa primanjkuje energije, je vaša adrenalna žleza že dodobra izčrpana. Na tej točki je lahko zbiranje energije in poguma, da bi stanje  popravili  strah zbujajoče, saj kaj takega ni mogoče s pomočjo čudežne tabletke in v kratkem času.

Zakaj je zdravje vaše adrenalne (nadledvične) žleze tako zelo pomembno?

Zdravje adrenalne žleze in ščitnice je neločljivo povezano. Če se pojavijo težave pri eni, se bodo prej kot slej pojavile težave tudi pri drugi žlezi in kasneje z veliko verjetnostjo še pri kateri. Se pa pogostokrat zgodi, da se težave z adrenalno žlezo navzven kažejo kot težave s ščitnico. Če sta adrenalni žlezi iz dneva v dan pod stresom, vaše telo brez zadostnega spanca, s preveč kofeina in sladkorja, hitrim načinom življenja polnega predelanih ogljikovih hidratov, prej kot slej nastanejo tudi težave tudi s ščitnico.

Zakaj to predstavlja težavo?

Težave s ščitnico se pogostokrat odražajo tudi s slabšim odzivanjem telesa na nihanje inzulina. Težave z odzivnostjo telesa na inzulin so resna težava, saj vplivajo na kakovost in trajanje življenja. Ščitnica je glavna žleza, ki uravnava hitrost in učinkovitost delovanja našega metabolizma. Če ne deluje kot bi morala, velikokrat prav to povzroča tudi težave z izgubo maščobnih oblog.

Ko se pojavijo težave s krvnim sladkorjem in inzulinom, to sproži domino efekt za vrsto težav oz. tveganj med katere sodijo v prvi vrsti srčno-žilne bolezni, možganska kap in sladkorna bolezen tipa II (Ta pa ima nadaljnji vpliv na kup težav z zdravjem). Zraven tega težave z regulacijo sladkorja povzročajo tudi težave iz estetskega vidika, ki so v primerjavi z zdravjem res manjše, a velikokrat pomembne. Mnogi si namreč želijo izgube maščobe in pridobitve mišične mase, pa je to žal zaradi zgoraj opisanih težav, onemogočeno. Resnično je pomembno, da težav z adrenalno žlezo ne ignorirate, dokler ne bo prepozno in pot nazaj ne bo tako lahka. Obenem boste z ignoriranjem zraven ene začetne težave imeli še cel kup drugih, ki so z delovanjem adrenalne žleze povezane.  Hormonsko ravnovesje človeka je zelo zapleteno in ena endokrina težava sproži še drugo in tako naprej. Za vaše telo in zdravje je ključnega pomena, da se izognete pretirani adrenalni izčrpanosti, saj ta za seboj potegne cel kup težav, ki terjajo veliko časa za izboljšanje.

6 manj znanih znakov adrenalne izčrpanosti, na katere je dobro biti pozoren

 • Ne morete več brez sončnih očal?

Ste eden izmed tistih, ki ne prenesejo dnevne svetlobe ali  malce močnejšega sonca, brez očal? Nošenje očal kot modni dodatek pozimi in poleti je ena stvar, v kolikor pa so vaše oči preobčutljive na naravno svetlobo, pa je to lahko  znak utrujenosti adrenalne žleze. Preobčutljivost oči na dnevno svetlobo je znak kroničnega neravnovesja natrija in kalija, ki preprečujejo pravilno krčenje in razširitev zenic, glede na moč svetlobe. En izmed načinov kako ojačati adrenalni žlezi, je da ste na dnevnemu soncu zunaj namenoma brez očal. Na ta način, bodo vaše oči dobile pravo mero neovirane dnevne svetlobe.

Zanimiv je tudi podatek, da se z izločitvijo predelanih sladkorjev in ogljikovih hidratov izboljša občutljivost oči na dnevno svetlobo. Lahko traja tudi do nekaj let, vendar je mogoče. Pri vožnji in nekaterih drugih primerih je seveda iz varnostnih razlogov bolje, da očala nosite, a ko se enkrat navadite da jih ne nosite vedno in povsod, se vam kaj kmalu zna zgoditi, da  jih boste pozabili tudi takrat, ko je zunaj tako močno sonce, da bi jih dejansko potrebovali.

 • Vdrta lica

Pretirano vdrta lica so lahko tudi znak adrenalne izčrpanosti. K temu veliko pripomore presežek sladkorja, kave in neuravnotežena prehrana. In to se večinoma zgodi relativno mladim ljudem. Mladost  žal ni nobena zaščita pred hormonskim neravnovesjem. V kolikor se vam zdi, da se vam lica čedalje bolj vdirajo, nemudoma spremenite prehrano. In raje kot po botoksu, kolagenu ipd. iz prehrane odstranite sladkor, kavo in predelane ogljikove hidrate. To pa ne pomeni, da iz prehrane popolnoma izločite ogljikove hidrate. OH so namreč zelo koristni predvsem v zdravi in nepredelani obliki. Odvisno od vaših ciljev in dnevnega urnika jih po planu vključite v prehranjevalni načrt. Največja napaka za slabše delovanje ščitnice je namreč kompletna in dolgotrajna izključitev OH iz vašega jedilnika.

 • Zgubane prste blazinice

Dobro si oglejte blazinice na svojih prstih. So lepe, okrogle ali je koža nekako nagubana, tako kot takrat, ko ste predolgo časa v vodi? Če so vaše blazinice lepe in okrogle je to dober znak za vaši adrenalni žlezi. Zareze oz. zgubane prstne blazinice pa lahko nakazujejo na pretiran v vašem življenju stres in izčrpani adrenalni žlezi. Tudi v tem primeru se stanje v nekaj mesecih precej izboljša, ko se odpoveste sladkorju in kavi ter zmanjšate vnos ogljikovih hidratov. Zakaj omejitev vnosa kave? Zato ker kava stimulira delovanje nadledvične žleze. In v kolikor je le ta izčrpana dodatno utrujanje pripomore le k še večji izčrpanosti..podobno kot če bi izčrpanega vola na njivi tepli in gnali da dela še in še. Naredil bo še nekaj korakov, potem pa se bo sesul.

 • Blede, suhe ustnice

Nekje sem prebral, da po 30. letu ženske ustnice izgubijo naravno rdečino in da bi morale po določenih letih vse ženske uporabljati rdečilo za ustnice. No s tem se nikakor ne strinjam. Ustnice brez barve, torej blede, bele ustnice niso znak staranja, ampak utrujenosti adrenalne žleze. Tudi v tem primeru, lahko sprememba prehrane kaj hitro vpliva na izboljšanje stanja. Barva kože odraža naše zdravje. Ne pozabite na vsaj 7 ur kakovostnega spanca.

 • Izguba dlak na spodnjem delu nog

Se vam na spodnjem delu meč redčijo dlake, oz. imate dele kože povsem brez dlak. To se večinoma dogaja pri moških. Tudi to bi lahko bil znak utrujenosti adrenalne žleze. Mladostniki v puberteti lahko imajo težave z deli kože na bradi, nogah ali rokah brez dlak, kar nakazuje na slabše delovanje adrenalne žleze.

 • Bolečine v križu in kolenih, ki niso posledica poškodb

Nezadostno delovanje adrenalne žleze se kaže tudi v bolečinah v mišicah. Bolečine v križu in kolenih brez kakršnega razloga, lahko kažejo na oslabljene mišice, ki podpirajo medenico. V primeru bolečine v spodnjem delu križa , kronični stres na adrenalni žlezi vodi v oslabljene mišice, ki podpirajo medenico, kar lahko povzroči tudi dislokacijo ali izpah kolka. Z drugimi besedami, bolečina v spodnjem delu križa, navadno nima kaj dosti veze s križem, pač pa nestabilnostjo-oslabelostjo mišic, ki podpirajo medenico.

Kako omiliti izčrpanost nadledvične žleze?

V kolikor sumite,  da se morda spopadate z adrenalno izčrpanostjo, je najbolje, da opravite teste s pomočjo katerih boste vedeli zagotovo.

V kolikor želite opraviti test ritma izločanja kortizola in DHEA, ki bo pokazal delovanje vaše nadledvične žleze, lahko to opravite preko Vitja.si. Test opravite iz sline. Vzorce oddate 4 x v enem dnevu po točno določenih navodilih, ki so priložena če se za test odločite. Test preko nas boste opravili v sodelovanju z laboratorijem Medicare d.o.o.

Različica 1 (4.točkovni test kortizola in DHEA brez razlage)
Različica 2 (4.točkovni test kortizola in DHEA z razlago)

Na željo, vam jih lahko tudi interpretiramo in se pogovorimo o popravljanju situacije v kolikor bo nezadovoljiva.

Težave s hormoni so težje obvladljive in spremenljive, zato je v večini primerov potrebna pomoč strokovnjaka, saj sami ne morete narediti dovolj. Lahko pa storite nekaj stvari, ki bodo zagotovo pripomogle k olajšanju utrujenosti in ne bodo izčrpanosti še poslabšale.

 • Pojdite v posteljo do 22.30 ure

Nasvet, ki se ga je vredno držati, kljub temu da je včasih zelo težko pustiti vse in iti v posteljo, ker nam zaradi pomanjkanja časa, večerne ure pomenijo veliko. Vaš sistem se  nekje med enajsto in eno uro ponoči, intenzivno regenerira. Če v tem času ne spite, vaše telo ne bo izločilo strupov, temveč bo vaš sistem dodatno obremenilo s strupi, ki se niso uspeli izločiti.

 • Izločite belo, predelano sol in jo nadomestite s himalajsko ali nerafinirano morsko soljo

Vaši adrenalni žlezi potrebujeta dobro sol. Himalajska in nerafinirana morska sol, bosta vsekakor dobro vplivali na delovanje žlez, saj jima bosta zagotovili zadosten vnos mikroelementov, ki jih potrebujeta za optimalno delovanje. Namig: zjutraj na tešče popijte kozarec limonade in polovico čajne žličke himalajske soli.

 • Izločite kavo in predelane sladkorje iz prehrane

Čisto enostaven nasvet, ki ga še lažje v današnjem modernem svetu ignorirate. Na dolgi rok, vam bo vsakodnevna raba kave in sladkorja, zagotovo povzročila težave z delovanjem hormonov. Kavo že tako povezujejo s težavami krvnega sladkorja in če temu dodate še hrano s preveč sladkorja, pot vodi samo še navzdol.

Saj ni tako zelo težko kavo nadomestiti z zelenim čajem in beli sladkor ali fruktozni sirup s kakšno bolj zdravo alternativo kot je med. Poskusite lahko že danes.

Optimalen status mikroelementov v telesu je izjemnega pomena za usklajeno delovanje procesov v telesu. Pri težavah z nadledvično žlezo je zmeraj koristno stremenje k temu, da se uravnovesi ritem kortizola. To z enostavnimi prijemi dosežemo tako, da vnos OH prilagodimo ➡️ začetek dneva manj in proti koncu dneva več OH. V popoldanskem času in zvečer dodajanje magnezija, nekje 10mg (elementarne oblike)/kg telesne teže ➡️ magnezij naj bo v obliki kelata.

 • Trening oz. dnevne aktivnosti prilagodite vašemu cilju

Zelo pomemben del urejanja težav z nadlevično žlezo predstavlja vaš trening. Danes v poplavi informacij včasih res več ne vemo kako bi se lotili izgube maščobe, izboljšanja telesne kompozicije, izboljšanja kondicije, itd…Žal se prav zaradi tega veliko ljudi odloči narobe. Z napačnim pristopom nedvomno naredimo več škode kot koristi. Zakaj?

Vadba je za telo stres. Pa ne majhen… Posledično se zaradi stresa v telesu (iz nadledvične žleze) prične povečano izločanje stresnega hormona kortizola, katerega funkcija je zmanjšanje vnetja, ki nastaja v telesu kot posledica intenzivne vadbe. Ker z napačnim treningom pretiravamo (navadno to izgleda tako, da treniramo brez repa in glave predolgo in prepogosto, ter dolgotrajno) nenehno višamo raven kortizola preko priporočljivih mej. S tem rušimo naravni ritem tega hormona in izčrpavamo nadledvično žlezo.

Kombinacija napačne prehrane, napačnega treninga in modernega načina življenja spremeni ritem kortizola tako, da je izguba maščobe onemogočena. Dolgoročno se ljudje s temi težavami vrtijo v večnem krogu nabiranja maščobnih oblog okoli trebuha in izgubi mišične mase v okončinah. Zapomnite si. Stradanje in pretirana vadba sta najbližja pot do adrenalne izčrpanosti.

Bistvo je torej, da k svojim ciljem pristopite ciljno in s točno dodelanim individualnim načrtom-strategijo, ki je podkrepljena z dejstvi, znanjem preiskavami in izkušnjami.

 • Zmanjšajte odvisnost do žitnih izdelkov na minimum

Zahodna prehrana je polna škroba in žitaric, davek za katere plačujeta adrenalni žlezi, kadar z uživanjem škroba in žitaric pretiravamo. Vaša prehrana naj večinoma vsebuje  meso, čim bolj organsko zelenjavo in sadje, oreščke, semena, jajca in polnomastne mlečne izdelke (najbolje živali pašne reje, v kolikor jih vaše telo dobro prenaša). Kaj hitro boste opazili razliko v počutju in energiji, vaš prebavni sistem si bo oddahnil, počutili se boste bolj vitalne, vaši adrenalni žlezi pa bosta na dobri poti k zdravemu in uravnovešenemu delovanju.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

 • Dr.  Bruce Rind MD, Lecture at Wise Traditions Conference 2004
 • Signs of Vitamin D Deficiency Most People Miss
 • How Bulletproof Coffee Shoots You in The Foot
 • Rethinking Fatigue: What your Adrenals are Really Telling You
 • Adrenal Fatigue: A National Epidemic

Morda te zanima tudi