Poznate skrite nevarnosti pogosto uporabljenh zdravil?

zdravila.jpg

V idealnem svetu bi bilo mogoče ohranjati naše zdravje in vitalnost na zelo preprost način… in sicer z upoštevanjem zdrave prehrane, redne vadbe in mirnim spancem.

Na žalost pa zahteve modernega sveta povzročajo doživljanje velikih količin stresa, ki povzročajo sistemsko motnjo in začetek razvoja različnih bolezni. Nekatere izmed bolj pogostih zdravstvenih motenj so motnje razpoloženja, prebavne motnje in kardiovaskularne bolezni.

Ko pride do zapletov, je standardni postopek tak, da se predpiše zdravilo na recept, ki naj bi lajšalo simptome, preprečevalo nadaljnji razvoj bolezni in na koncu pozdravilo bolezensko stanje.

Naslednji korak, ki je namenjen zdravljenju pacienta, je ta, da se razišče morebitne vzroke bolezni in se poišče končna rešitev. Vendar se pogosteje zgodi, da se pacienta pošlje domov z receptom v roki in nato do nadaljnjega uživa zdravila.

Sčasoma pride v igro zakon nepredvidenih posledic, kot kratkoročna rešitev izvirnega problema, tj. predpisovanja zdravil, in poskuša preprečiti nastanek dolgotrajnih vzrokov, tj. pomanjkanje hranilnih snovi.

Zdravila povzročajo pomanjkanje hranilnih snovi

Farmacevtska zdravila so generalno narejena iz kemičnih snovi, ki so za naše telo tujek in lahko povzročijo nezaželene stranske učinke, ter prispevajo k pomanjkanju hranilnih snovi. Ko skuša telo razstrupiti morebitne stranske produkte zdravil,  je lahko pomanjkanje hranilnih snovi rezultat zaviranja absorpcije hranil, velikih razlik biokemijskega sistema ali oslabljenega delovanja organov.

Pacienti so načeloma seznanjeni z možnimi stranskimi učinki uživanja zdravil s strani zdravnika ali farmacevta. Vendar so stranski učinki, kot je pomanjkanje hranilnih snovi, povzročenih z dolgotrajnim uživanjem zdravil velikokrat zanemarjeni, tako s strani zdravnikov, kot s strani farmacevtske industrije. Pojavi se pomembno vprašanje: » V kolikšni meri so stranski učinki zdravil dejansko simptomi pomanjkanja hranilnih snovi?«.

V nadaljevanju vam bom predstavil tri najbolj pogosta predpisana zdravila. Opisal bom kako vplivajo na hranilne snovi, kakšne pomanjkljivosti povzročajo in predstavil načine kako se jim izogniti.

Predpisana zdravila

1. Antidepresivi

Antidepresivi so namenjeni zdravljenju depresivnih motenj, anksioznosti, obsesivno-kompulzivnih motenj, motenj pozornosti, hiperaktivnosti, motenj hranjenja, motenj spanja in zdravljenju odvisnosti od  psihoaktivnih snovi (droge, alkohol,..). Najpogosteje predpisana vrsta antidepresiva so selekcijski zaviralci ponovnega privzema ali SSRI, poznamo jih pod različnimi imeni, kot so Prozac, Paxil, Zoloft in Laxapro.

Vpliv na hranilne snovi: zavira absorpcijo vitamina B2 (Riboflavin).

Ta vodotopen vitamin sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin v gorivo za telo. Prav tako pomaga pri proizvodnji celic imunskega sistema in skupaj z železom pomaga pri tvorbi rdečih krvnih celic. Vitamin B2 je ključnega pomena pri obnavljanju tkiva in delovanju vida.

Pomanjkanje vitamina B2: klasični simptom pomanjkanja vitamina B2 je vnetje sluznice v ustni votlini, ki povzroča razjede in razpoke v ustih. Prav tako se lahko pojavi preobčutljivost na svetlobo, ki se izraža kot pekoč in srbeč občutek v očesu. Koža lahko postane suha in se začne luščiti, prav tako se lahko pojavijo izpuščaji po različnih delih telesa.

Rešitev: lahko se s svojim osebnim zdravnikom pogovorite ali obstaja kakšen drug način zdravljenja simptomov depresije, kot pa dolgotrajna terapija z tableti. Lahko vam predlaga bolj naravno metodo zdravljenja z zelišči ali začimbami, kot so šentjanževka, 5-HTP, magnezij, ribje olje ali vitamin D.

Za zagotovitev ustrezne ravni vitamina B2 v telesu je najbolje v prehrano vključiti živila, ki so bogata z B2 vitaminom. Najdemo ga v mleku, siru, jogurtu, jetrih, ribah, jajcih, govedini, mandljih in gobah.

Prav tako zelo pomemben dejavnik pri uravnavanju težav z depresijo in nasploh z razpoloženjem, pa je, ureditev črevesne flore. V njej se namreč nahaj in tvori največji delež živčnih prenašalcev ali nevrotransmiterjem, ki so ključnega pomena pri našem razpoloženju.

Več o tem si lahko preberete v naslednjem članku:

2. Statini

Statini so skupina zdravila, ki pomagajo zniževati raven holesterola pri ljudeh, ki so izpostavljeni tveganju za nastanek kardiovaskularnih bolezni. V zadnjem času je bilo opravljenih veliko raziskav na temo povezave med ravnjo holesterola in razvojem kardiovaskularnih bolezni. Čeprav obstajajo pozitivni učinki statinov v začetnih fazah kardiovaskularnih bolezni, lahko ta učinek pripišemo protivnetnemu delovanju tega zdravila.

Statini so tako pogosto predpisani pacientom, starejšim od 40 let, tako da jih lahko konstantno najdemo med najboljšimi tremi prodajanimi farmacevtskimi zdravili vsako leto.

Vpliv na hranilne snovi: zmanjšanje vsebnosti koencima Q10 (CoQ10).

Koencim Q10 je vitaminu podobna snov, proizvedena v telesu, in je prisotna v vsaki celici, še posebej v energijsko intenzivnih celicah srca, jeter in možganov. Njegova glavna funkcija je, da deluje kot katalizator za presnovo. Zagotavlja potrebno energijo za nešteto telesnih funkcij.

Koencim Q 10 je tudi močan antioksidant, ki deluje v povezavi z vitaminoma C in E. Pomaga izničiti poškodbe celic, ki so nastale zaradi prostih radikalnih molekul. Prosti radikali so pogost razlog za pospešeno staranje, bolezni srca in raka.

Pomanjkanje koencima Q10: kot sem že omenil, ima koencim Q10 pomembno vlogo pri proizvodnji energije v mitohondrijih celic. Nizka vsebnost koencima Q10 je povezana s širokim spektrom različnih stanj, kot npr. aritmija, angina pektoris, kronična utrujenost, visok krvni tlak, bolečine v mišicah, izguba spomina, neurejena stopnja inzulina v krvi in bolezni dlesni.

Statini so učinkovito zdravilo za nižanje ravni holesterola, ampak imajo tudi vpliv na proizvodnjo koencima Q10 v telesu, saj imata holesterol in koencim Q10 enake biosintetične poti. V raziskavi so dokazali, da statini znižajo oz. uničijo kar 40 % koencima Q10 v našem telesu. Nekateri raziskovalci ugotavljajo, da se nekateri stranski učinki uživanja statina (kot so: bolečina v mišicah, zmanjšana fizična moč, izguba spomina, zmedenost in sladkorna bolezen tipa 2) pojavijo zaradi zaviranja in izčrpavanja koencima Q10 iz telesa.

Rešitev: če trenutno uživate statin zaradi visoke ravni holesterola, potem priporočam, da se pogovorite s svojim zdravnikom, saj vam lahko predlaga različne alternativne načine kontroliranja ravni holesterola. Dokazano je, da uživanje vitamina B3, rdečega riža in česna vpliva na raven holesterola, prav tako pa obstajajo tudi druge alternative kot npr. Bergamot ekstrakt.

Če prenehanje uživanje zdravila zaradi zdravstvenega stanja ni mogoče, potem se priporoča uživanje koencima Q10 kot dodatek, od 100 do 300 mg na dan. Raven koencima Q10 v vašem telesu lahko zvišate z uživanjem hrane, ki je bogata s to substanco, najdemo ga v organih (srce, ledvice), v tuni, lososu in sardinah.

3. Antacidi

Antacidi pomagajo omiliti simptome in znake gastroezofagealne (želodčne) refluksne bolezni (GERB), tako, da nevtralizirajo ali blokirajo nastanek klorovodikove kisline v želodcu. Ameriške raziskave nakazujejo, da ima 30 % ljudi simptome GERB-a, ki se kažejo kot bolečine v prsnem košu, zgaga, vneto grlo, napihnjenost, vetrovi, slabost in želodčne težave.

Zdravila, ki nevtralizirajo kislino, kot so Ultop, Nexium, Ranital, Rupurut itd…, so dostopna vsem z receptom ali celo brez in se jih predpisuje za težave s kislino ali refluksom.

Zdravila za blokiranje nastanka želodčne kisline vključujejo dva razreda zdravil, in sicer zaviralce receptorjev H2 in zaviralce protonske črpalke. Dokazali so, da zmanjšujeta nastanek želodčne kisline za kar 95 %, učinki pa se kažejo skozi cel dan.

Vpliv na hranilne snovi: zaviranje nastanka želodčne kisline lahko ovira absorpcijo mineralov, kalcija, železa in cinka. Še posebej problematična je absorpcija vitamina B12, saj se zmanjšuje že s samim staranjem osebe, redno uživanje antacidov pa stanje še samo poslabša.

Vitamin B12 je vodotopno hranilo, ki ima ključno vlogo pri nastajanju rdečih krvnih celic, pri pretvarjanju hrane v energijo in pomoči pri ohranjanju mielinske ovojnice okoli živcev. Novejše raziskave so dokazale, da če vitamin B12 skupaj z vitaminom B6 in folatom zaužijemo v zmernih količinah, je  raven homocisteina v krvi normalna. Povečane koncentracije homocisteina lahko predstavljajo povečano tveganje za srčni napad in nastanek krvnega strdka.

Pomanjkanje vitamina B12: vitamin B12 se lahko skladišči v jetrih, ledvicah in drugemu tkivu tudi do 5 let. Zaradi tega se pomanjkanje vitamina B12 težko odkrije. Pomanjkanje vitamina B12 ima različne simptome, in sicer utrujenost, depresija, izguba spomina, odrevenelost in mravljinčast občutek v okončinah (zaradi poškodb živčnega sistema), boleč in otečen jezik, mišična oslabelost, zmedenost, zvonjenje v ušesih, slabokrvnost in tudi nastanek demence, če je ne zdravimo.

Rešitev: glavni krivec za primanjkljaj vitamina B12 je slaba prebava, zato se priporoča temeljito raziskati, ali res trpite za simptomi gastroezofagealne  refluksne bolezni in ali so prisotni tudi kakšni drugi dejavniki. Nekatera stanja, ki lahko vplivajo na diagnosticiranje GERD-a, so hipoklorhidrija (pomanjkanje želodčne kisline) in okužba z bakterijo H. pylori (okužba prebavil).

Več o teževah s pomanjkanjem želodčne kisline, ki je velikokrat zamenjana s simptomi povišane kisline lahko preberete tukaj.

Najboljši naravni vir vitamina B12 je hrana živalskega izvora, kot npr. organi, sir, meso, ribe, jajce in ostrige. Če ste vegetarijanec ali vegan, je zelo pomembno, da v vaš jedilnik vključite dodatek vitamina B12 v obliki hydroxocobalamina ali  methylcobalamina v odmerku od 500 do 5000 mcg.

Navkljub trudu pa lahko pride obdobje, ko sta vaša telo in um zaradi sodobnega načina življenja premagana s strani stresa, in potrebujete zdravilo na recept. Vaš cilj mora  biti, da vedno najdete osnovni vzrok nastanka nekega simptoma, zato da lahko zmanjšate ali odpravite simptom sami, brez zdravil na recept.

Lahko se zavedate ne samo potencialnih stranskih učinkov, ampak tudi pomanjkanja hranilnih snovi, ki jih uživanje zdravil povzroča. Prav tako bodite pozorni na to, kako lahko čim bolj zmanjšate negativen vpliv hrane in dodatkov na vaše zdravje.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi