Sladka skušnjava? Krivec za obročke okoli pasu…

mascoba na trebuhu.jpeg

V kolikor želite poskrbeti za svoje zdravje, počutje in izgled je omejitev vnosa sladkorja v vaše telo, ena izmed prvih stvari, ki jih morate narediti! Sladkor sodi med največje krivce za epidemijo debelosti v svetu, predvsem zaradi učinka, ki ga ima sam sladkor na nihanje inzulina (hormon, ki sodeluje pri skladiščenju maščobe o katerem velikorat govorim) in nihanje krvnega sladkorja

Sladkor pripomore tudi k povišanju vnetju v telesu in prehitremu staranju organizma, kar se odraža na zdravstvenih težavah, kot so srčne bolezni, rak in neravnovesje metabolizma.

Da sladkor ni najboljša izbira za vas, verjetno že veste. Verjetno pa ne veste, da je največji razlog zakaj v povprečju ljudje dnevno zaužijejo vse do 22 čajnih žličk sladkorja, pravzaprav pomanjkanje informacij o vsebnosti sladkorja v hrani, ki jo vsakodnevno uživajo. Sladkor je pravzaprav povsod, pa se tega včasih sploh ne zavedamo. Verjetno boste presenečeni, ko boste izvedeli koliko sladkorja vsebuje povsem običajna hrana, ki jo jeste vsak dan in ji vsebnosti sladkorja sploh ne bi pripisali.

Poglejmo seznam tako imenovane zdrave hrane, ki vsebuje ogromno sladkorja:

  • Izdelki z manj maščobe: v 90-ih je postala popularna dieta z manj maščobami in od takrat dalje je na policah trgovin vedno več izdelkov, ki vsebujejo manj maščob. Težava pri hrani, ki vsebuje manj maščob je, da ni več tako zelo dobra in okusna, zato proizvajalci “popravijo” okus tako, da dodajo v to hrano več sladkorja. Lahko ste skorajda prepričani, da so izdelki označeni z manj maščob precej bolj “obogateni” s sladkorjem in posledično škodljivi. Za vas in vaše zdravje je vedno bolje, da izberete naravne sestavine z večjo vsebnostjo maščob, kot da posegate po izdelkih z manj maščobami.
  • Hrana, ki je največkrat predstavljena kot idealen zajtrk: saj poznate rek, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, žal pa se v tv-oglasih pojavlja hrana, ki je polna sladkorja in priporočena kot odlična izbira za začetek dneva. Navadno so to kosmiči, čudežni krekerji, instant ovsena kaša in razni rogljički ter štručke ali kakšen sladek namaz. Tudi kosmiči z oznako “zdravi” ali “fit” so velikokrat polni dodanega sladkorja. Pustite kosmiče in si raje privoščite cela jajca in zelenjavo. Kadar pa nimate dovolj časa in se vam mudi, si zelo hitro pripravite beljakovinski napitek iz sirotke, kokosovega mleka, jagodičevja in kokosove maščobe ter lanenih semen.*** Dobra alternativa za obogatitev obroka z beljakovinami je Reflex Instant whey PRO. Testirano z vsebnostjo 80% + beljakovin iz sirotke pašne reje iz EU.
  •  Kečap in paradižnikova omaka: kečap je prisoten skorajda v vsakem gospodinjstvu, saj predstavlja dodatek, ki se ga lahko doda mnogim jedem za izboljšanje okusa. Žal je večina kečapov in paradižnikovih omak polnih sladkorja. V jedilni žlici kečapa se nahaja čajna žlička sladkorja. Kdo izmed vas pa poje samo eno žlico kečapa? Navadno je teh žlic v obroku kar nekaj, kar pomeni, kar nekaj žličk sladkorja. Kot alternativo kečapu, lahko raje uporabite gorčico ali kečap sladkan s stevio, morda različico z manj sladkorja.
  • Solatni prelivi: solata je odličen vir zelenjave in dodatek glavnim jedem. Vedno več pa je vnaprej pripravljenih solatnih prelivov, ki vsebujejo velike količine sladkorja. Zato se ne čudite, če boste redno uživali solato in vnaprej pripravljene polivke, kilogrami pa ne bodo šli nikamor. Največkrat se v takšnih prelivih pojavlja kakšno sladilo ali fruktozno-glukozni sirup ter slabe oblike maščob. Še vedno je najbolje, da si preliv pripravite sami doma. Kis, olje in sol so vedno dobra izbira, lahko pa uporabite tudi avokado in sveža ali posušena zelišča. Pri kupovanju pripravljenih prelivov, vedno podrobno preberite oznako.
  • Umetne arome, ki se uporabljajo kot začimbe za meso: razne marinade in kupljene omake so zelo priljubljene kot dodatek za izboljšanje okusa mesa, žal pa jih večina vsebuje veliko skritega sladkorja. Največkrat je glavna sestavina teh omak in marinad glukozno-fruktozni sirup. Zato pustite tisto “barbecue” omako iz trgovine in raje meso pripravite s pomočjo sezonskih zelišč ali marinad, ki jih pripravite sami doma.
  • Žitne ploščice: hiter prigrizek, kadar ste na poti ali se vam mudi, prodajajo pa jih povsod. In čeprav ste prepričani, da so zdrava izbira, vsebujejo veliko preveč sladkorja. Pazljivi morate biti tudi pri nekaterih beljakovinskih čokoladic z žitaricami, saj lahko tudi te vsebujejo več sladkorja za izboljšanje okusa. Bodite pozorni na sestavine kot so trsni sladkor, rjavi sladkor, agavin sirup, med … vse je sladkor v prikriti obliki. Raje preskočite žitne ploščice in si privoščite sveže sadje in žlico kokosovega ali mandljevega masla.*** Dobra alternativa ploščicam je R-BAR. Edina, ki je brez umetnih arom, barvil in sladil. Iz sirotke in veliko vlakninami. Sam jo dovolim jesti tudi svojim otrokom.
  •  Jogurt: izdelek, ki sodi v sam vrh zdravih stvari, velikokrat pa vsebuje sestavine, ki v jogurtu nimajo kaj iskati. Določene vrste jogurta vsebujejo več sladkorja kot porcija sladoleda. Raje kot po sadnem jogurtu, posezite po navadnem jogurtu v katerega si lahko sami dodate sveže sadje in jagodičevje. Prav tako uporabljajte jogurte, ki so čim bolj naravni brez dodanih hormonov, antibiotikov in so polnomastni. Izogibajte se tistih z manj maščob.
  •  Kavni napitki: kavice in raznorazni napitki za s seboj lahko vsebuejejo več sladkorja kot če bi si privoščili krof. Sladkana kava takoj zjutraj na tešče, bo vaš krvni sladkor poslala v višave, kar se bo kasneje čez dan kazalo v zmanjšanju energije. Če že pijete kavo, si jo pripravite sami ali pa naročite črno, brez dodatkov in sladkorja. Seveda je okus črne kave brez sladkorja precej drugačen od tiste s sladkorjem, polne dodatkov, zato izbirajte kvalitetno kavo. Vanjo si lahko dodate še žličko kokosove maščobe.*** Dobra alternativa kavi v kolikor želite obenem zaužiti več kakovostnih beljakovin iz sirotke je Reflex Protein coffe.
  • Vnaprej pripravljeni sendviči: tako kot vse fast food hrane, se izogibajte tudi vnaprej pripravljenih sendvičev. Kadar nimate časa in morate nekaj pojesti, se vam zdi že pripravljen sendvič z raznoraznimi omakami odlična izbira a največkrat temu ni tako. Sicer ni nobene potrebe a tudi v te sendviče proizvajalci dodajajo dodatke, ki vsebujejo ogromno sladkorja. Izberite raje solate z mesom in navaden preliv, kot sta olje in kis.

Bolj kot je izdelek oz. hrana predelana, večja verjetnost je, da vsebuje veliko sladkorja. Vedno se seveda ne da izogniti predelani hrani, takrat pač pozorno preberite oznake in  sestavine in izberite različico z manj sladkorja in manj različnimi dodatki. Tej težavi se najlažje izognete tako, da jeste hrano v svoji naravni, prvotni obliki. In najlažje se izognete skritemu sladkorju tako, da se izognete predelani hrani. To je edini način, da ste lahko prepričani kaj vnašate v svoje telo. Nasvete, kako se izogniti sladki skušnjavi preberite tukaj. 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi