Zdravje se začne z zdravim črevesjem

zdravo telo

Zdravje = zdravo črevesje?
Ali je črevesje res povezano z našim zdravjem? Lahko stanje črevesja vpliva na naše razpoloženje? 

Ste že prebrali ali slišali, da znanstveniki govorijo o črevesju kot o naših drugih možganih? Zveni malo čudno, a obstaja razlog za to. Naše črevesje je prav tako pomembno kot možgani, saj vsebuje neskončno število živčnih povezav, živih organizmov … V naši črevesni flori se proizvaja veliko število živčnih prenašalcev, ki močno vplivajo na zdravje, razpoloženje in počutje. Naše črevesje je odgovorno za veliko več kot je za prebavo. 

In, zakaj črevesju pravijo drugi možgani? Ker bakterije v našem črevesju vplivajo na možgane in obratno, možgani vplivajo na črevesno mikrobioto. 

Kolagen za zdravo crevesje

Ali veste, da …

– ima naše črevesje več živčnih celic kot celotna hrbtenjača?

– predstavlja črevesje 75 % našega imunskega sistema?

– vsebuje preko 400 vrst mikrobov in 100 trilijonov bakterij več, kakor je naših preostalih celic v telesu?

Zdravje se začne v črevesju

Dr. Metchnikoff, znan mikrobiolog iz zgodnjih let 20. stoletja, je najbolj poznan po svojih raziskavah s področju imunskega sistema. Skozi različne raziskave je dognal, da večino bolezni in staranje povzročajo škodljive bakterije v črevesju. Morda je njegova teorija nekoliko pretirana, smo skozi njegova dela spoznali, da ima črevesje večji pomen za zdravje kot so to mislili predniki. 

Glavna naloga prebavil in presnove je zagotoviti celicam dovolj hranil za celične procese in s tem tudi energijo, ki je za to potrebna. Za dobro absorbcijo hranil v največji meri potrebujemo zdravo črevesje. Njegovo stanje pa v veliki meri vpliva na naše zdravje in splošno počutje. Kot sem že omenil zgoraj, se v črevesni sluznici nahaja okoli 70 % celic našega imunskega sistema. Zelo pomembno je, da je v črevesju dovolj črevesnih bakterij, ki preprečujejo razrast patogenih mikoorganizmov, ki povzročajo vnetja v telesu in avtoimuna obolenja. 

Črevesje – imunski sistem – razpoloženje

Črevesje ima v našem telesu prav posebno nalogo. Absorbira hranila iz zaužite hrane in preprečuje vdor strupov v naš sistem. Manj znana vloga črevesja pa je, da vpliva na odpornost, saj se večji delež imunskega sistema nahaja v njem. Porušeno ravnovesje v črevesju se tako negativno odraža tako na počutju kot zdravju. Neravnovesje v črevesju se odraža tako s hormonskim neravnovesjem kot tudi avotimunimi boleznimi, od težav s ščitnico, sladkorne bolezni do kronične utrujenosti. Slabo delovanje črevesja pa tudi vpliva na slabo delovanje možganov. 

Kaj torej zastruplja naše črevesje in vpliva na naše zdravje?

Na naše telo in neposredno na naše črevesje vpliva veliko dejavnikov. Dandanes smo obkroženi z različnimi strupi, tako iz okolja, voda, težkimi kovinami v hrani, hormonskimi motilci v plastiki, kemičnimi snovmi v kozmetiki in čistilih … Vse to prehaja v naše telo in ruši optimalno in raznovrstno razmerje dobrih bakterij v naši črevesni flori.

Tablete, zdravje

Ne pozabimo še na vsa zdravila, ki jih zaužijemo in stres, ki ga doživljamo dnevno. Pri vsem tem ima zelo pomembno vlogo tudi hrana. Ljudje s porušeno črevesno floro velikokrat pojedo veliko mastne in težko prebavljive hrane. 

Zmanjšano število dobrih bakterij v črevesju lahko povzroči težave z zdravjem.

Dobre bakterije, raznolika in zdrava črevesna flora (mikrobiota) je v črevesju ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Mikrobiota vpliva na naš imunski sistem in presnovo. Ko se število dobrih bakterij zmanjša, je veliko bolj verjetno, da bomo zboleli. Veliko študij je pokazalo, da število slabih bakterij, ki se prekomerno razrastejo zaradi slabih vplivov (slaba prehrana in sedeč način življenja) neposredno vpliva na razvoj številnih avtoimunih bolezni, debelosti, depresij , pogostih infekcij, vnetih ušes in še česa. Pogosto je porušena črevesna flora eden izmed GLAVNIH vzrokov nabiranja maščobe, vnetja v telesu in depresije.

Torej, če se želite izogniti zdravstvenim težavam, je pomembno, da ohranite pravo ravnovesje dobrih bakterij v črevesju. Prepogosto imajo ljudje to ravnovesje porušeno zaradi nezdrave prehrane. 

Povezave iz posnetka:

Ključni nasveti za vaše zdravje

Uživanje predelane hrane, pogosta uporaba različnih zdravil, veliko sladkorja in živil, ki nam povzročajo težave, oslabijo črevesno steno in ta postane bolj propustna. Ko je vaša črevesna stena preveč propustna, pušča velike beljakovinske molekule, viruse, bakterije in razne toksine v krvni obtok. Te beljakovinske molekule, kakor vse ostalo našteto telo obravnava kot tujek in napade z imunskim sistemom. To je poznano kot obramba telesa. Kasneje ta nepotrebna preobremenjenost imuskega sistema privede do številnih težav. Sprva so to le nadležno nabiranje maščob in slabo počutje, kasneje pa lahko prav to vodi do resnejših zdravstvenih težav kot so npr. avtoimunske bolezni in nerazložljiva zdravstvena stanja, ki uničujejo posameznike. Iz tega razloga (in ostalih) je ustrezno ravnovesje črevesnih bakterij bistvenega pomena za vaše zdravje.

Prehrana

Hrana za zdravje

Meso in mlečni izdelki, močno predelana hrana, hrana z veliko sladkorji in umetnimi dodatki močno uničujejo črevesno mikrofloro ter slabi delovanje imunskega sistema ter vseh organov. Uživajte protivnetno hrano, ki pa je za vsakega človeka drugačna. Najdite živila, ki vam povzročajo intoleranco in jo izločite iz vaše prehrane. 

Zamenjajte procesirano in konzervirano hrano za sveže doma pripravljene obroke. Nepredelana in prava hrana vas bo napolnila z energijo, nam daje moč in zdravje. Uživajte veliko vlaknin, kot so kvinoja, čičerika, ječmen, ovseni kosmiči, mandlji, lešniki, kodrolistni ohrovt, maline, robide, ajda, leča, indijski trpotec …

Kaj čim več jesti?

V svojo prehrano vključite veliko zdravih maščob. To so kokosova maščoba, avokado, oljčno olje, olive, lanena semena, mandlji …

Sadje je najbolje, da zaužijete zjutraj in zmerno, saj vsebujejo precej sladkorja, poleg vseh vitaminov in mineralov. Privoščite si jagodičevje, ananas, banano, citruse, hruško, kaki …

Temna čokolada je iz visokega deleža kakava, ki je dragocen vir antioksidantov in polifenolov, ki vplivajo na hormon sreče – seratonin. Temna čokolada, tista z vsaj 80 % deležem kakava nam pomaga obvladati željo po sladkem, kakav pa blagodejno deluje na črevesje in celo telo. 

S kašami in žiti ne pretiravajte, privoščite si proseno, ajdovo ali kvinojo. Izogibajte se belemu industrijskemu kruhu.

Stročnice obvezno namakajte pred kuhanje, saj se tako razgradi fitinska kislina, ki v črevesju onemogoča absorbcijo mineralov. 

Fermentirana hrana je naravni probiotik. Ne pozabite dodati veliko temno zelene zelenjave, kot so blitva, špinača, koprive, ohrovt …). Vse skupaj pa začinite s svežimi ali sušenimi zelišči. 

Podprite telo s kakovostnimi probiotiki

Samo s pravilno prehrano svojega črevesja ne moremo dobro in zdravo nahraniti, zato je dodajanje probiotikov v obliki prehranskih dopolnil skoraj nujno. Priporočam, da naredite kuro s Premium Profloro z dvojnim mikrobiološkim delovanjem.  Proflora uničuje slabe patogene organizme v prebavnem traktu, ter naseljuje dobre. Posledično hitro in učinkovito pripomore k optimizaciji prebave. Vsebuje kar 31 milijard živih organizmov najvišje kakovosti. Visoka koncetracija specifičnih sevov pa vpliva na takojšnje delovanje. 

Vadba poveča bakterijsko raznolikost

trening v naravi

  Do nedavnega, je bilo izboljšanje vaše prehrane edini način za       spodbujanje rasti dobrih črevesnih bakterij. Nedavna študija pa je pokazala, da tudi vadba pozitivno vpliva na povečanje raznolikosti črevesnih bakterij. 

Ena izmed raziskav je proučevala 40 poklicnih igralcev ragbija med pripravami za novo sezono. V tem času so igralci sledili strogi dieti, da bi bili v dobri kondiciji za novo sezono. Obstajali sta dve kontrolni skupini. Prva kontrolna skupina, so bili ljudje z relativno visokim indeksom telesne teže, ki se ne ukvarjajo s športom. V drugi kontrolni skupini, pa ljudje z nižjim indeksom telesne teže, ki se prav tako niso ukvarjali z športom. Po starosti se člani skupin niso razlikovali.

Izsledki raziskave …

Skozi raziskavo je bilo ugotovljeno, da imajo športniki večjo bakterijsko raznolikost v primerjavi s kontrolnima skupinama. Največjo raznovrstnost so imeli športniki, nato člani kontrolne skupine z nižjim telesnim indeksom in nato člani skupine z višjim telesnim indeksom.

Poleg tega je bilo ugotovljeno, da so imeli športniki večje število dobrih bakterij določene vrste, ki vas zaščitijo pred metaboličnimi motnjami in debelostjo.

V tej raziskavi so udeleženci izpolnili vprašalnik o zgodovini prehranjevanja v preteklih štirih tednih. Na podlagi teh so ugotovili, da so športniki jedli bolj raznoliko hrano, kot člani obeh kontrolnih skupin.  Velik del prehrane športnikov je bil sestavljen iz različnih beljakovin, ki so predstavljale 22% delež njihovega celotnega vnosa kalorij. Pri obeh kontrolnih skupinah je vnos beljakovin predstavljal 15-16% delež celotnega vnosa kalorij. Športniki so jedli več sadja in zelenjave v času obrokov in manj prigrizkov čez dan v primerjavi s kontrolnima skupinama.

Telesna vadba in prehrana sta obe pomembni.

Ta študija kaže, da ima vadba pomembno vlogo pri ohranjanju ravnovesja dobrih črevesnih bakterij v črevesju. Čeprav je pravilna prehrana še vedno ključnega pomena za spodbujanje zdrave črevesne flore, ne smete zanemariti pozitivnega učinka vadbe.

Če želite doseči optimalno črevesno floro, sledite zdravi uravnoteženi prehrani in ne zanemarjajte telovadbe. Ostanite vitki. Osredotočite se na uživanje naravnih probiotikov kot so npr. fermentirani mlečni izdelki, fermentirana zelenjava in dodatkov različnih probiotičnih kultur.

Kot navaja članek, je imeti zdravo črevesno floro ključ do optimalnega zdravja. Najboljši način, da to dosežete je zdrava prehrana in dovolj telesne aktivnosti. 

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Viri:

Bjorntrop, P., Rosmond, R., “Neuroendocrine abnormalities in visceral obesity,” Int J Obes relat Metab Disord, 24(S2) (june 2000): 80-5S.

Engmark S. Ecological control of the gastrointestinal tract: the roleof probiotic flora. Gut 1998;42: 2–7.

Harmsen HJ, Wildeboer-Veloo AC, Raangs GC, et al. Analysis of intestinal flora development in breast-fed and formula-fed infants by using molecular identification and detection methods. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2000; 30: 61–67.

Gut flora in health and disease; Review, Francisco Guarner, Juan-R MalageladaJames B. LaValle, R.Ph., C.C.N., N.D. with Stacy Lundin Yale, R.N., B.S.N. 9 Keys to optimal Health Cracking the metabolic code.

Morda te zanima tudi