Čokoladna torta z višnjami, (celiakija)

Torta za prave čokoholike, primerna tudi za tiste s celiakijo.

Sestavine:

Biskvit:

  • 120g čokolade za kuhanje (70% delež kakava)
  • 25g masla
  • 4 jajca
  • 40g sladkorja

 

Krema:

  • 200ml sladke smetane
  • 350g čokolade za kuhanje (70% delež kakava)
  • 250ml sladke smetane
  • 1 višnjev kompot

Priprava:

Čokolado raztopite na pari in ji dodate maslo. Rumenjake stepite s polovico sladkorja (20g) in beljake z drugo polovico sladkorja (20g). Peno iz rumenjakov pomešajte s peno iz beljakov in dodajte stopljeno čokolado z maslom. Vse narahlo mešajte z žlico, da ostane čimbolj penasto. Razporedite po okroglem pekaču premera 24cm, na katerega ste predhodno namestili peki papir. Biskvit in cela torta je precej rahla, zato vam res priporočam peki papir. V primeru, da boste pekač namazali samo z maslom, boste biskvit zelo težko dobili s spodnjega dela pekača v enem kosu. Pecite približno 20 minut na 180 stopinj celzija. Čas pečenja lahko varira nekaj minut, odvisno od pečice. Najlažje boste preverili, kdaj je biskvit pečen s pomočjo zobotrebca. Vkolikor se masa še oprijemlje zobotrebca, ko ga pičite v biskvit pecite dalje, drugače je biskvit nared.

Torto lahko obogatite na dva načina v kolikor seveda želite. Ali z beljakovinami, ali z vitamini, minerali in antioksidanti, ali z obojim. Enostavno v narejeno maso primešajte sirotkine beljakovine brez sladil in brez arom z okusom čokolade, ali pa dodajte Wellness greens, po želji. Tako bo vaša torta ne samo slastna, pač pa tudi hranljiva za mišice in telo.

V kozico vlijte 200ml sladke smetane in v njej počasi stopite čokolado. Dobro mešajte in pustite, da se malce ohladi. Stepite 250ml smetane v čvrst sneg in umešajte v ohlajeno čokoladno kremo.

Na biskvit dajte vse višnje iz kompota. Lahko dodate tudi nekaj žlic tekočine a raje ne pretiravajte, da ne bo biskvit preveč moker. Preko višenj razporedite čokoladno kremo.

Pustite v hladilniku, da se res dobro strdi, najbolje preko noči. Naslednji dan odstranite kalup in okrasite torto po okusu. Najlažje je s smetano in čokoladnimi ostružki, lahko pa domišljiji pustite prosto pot.

Enostavna priprava, odlična za prave čokoholike a ni presladka zaradi višenj.

Dober tek,

Marjana Sikošek

 

Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.

Morda te zanima tudi