Jurčki v rižoti

Sezona gob je tukaj in najboljše so sveže in domače. Če se nanje spoznate, se odpravite na Pohorje in izkoristite dan za druženje s prijatelji, svež zrak in rekreacijo. Mogoče pa vas presenetijo prijatelji, tako kot mene s pošiljko jurčkov in na vas je le, da jih pripravite. Hiter in enostaven recept, okus pa je odličen.

Sestavine:

  • 2 večja in očiščena jurčka, cca. 500g
  • šalotka
  • por
  • korenček
  • dva stroka česna
  • 150 g riža
  • olivno olje
  • rezina suhega paradižnika
  • maslo
  • peteršilj
  • parmezan
  • sol
  • poper

Solata:

  • 100g motovilca
  • olivno olje
  • balzamični kis
  • sol

Priprava:

Predlagam, da si šalotko, por, korenček in jurčka narežete že pred začetkom kuhanja, saj tako zmanjšate možnost, da se vam kosilo med pripravo prismodi.

V večjo ponev nalijete približno 2 veliki žlici olivnega olja in na segretem prepražite večjo šalotko. Nato dodate na kolobarje narezan korenček še malo popražite in dodate na lističe narezana jurčka. Med praženjem in mešanjem solite in poprate po okusu. Dodate dva stroka česna (stisnite ju s s stiskačem česna, ne režite ju … okus bo čisto drugačen). Sedaj je na vrsti riž, ki ste ga predhodno namakali in umili v vodi. Riž pravtako malo prepražite in ne dodajte takoj tekočine, temveč žlico masla. Na majhne koščke narežite suh paradižnik in ga primešajte k rižu in gobicam. Tako bo okus rižote še boljši. Ko malce porumeni in se vam zazdi, da se počasi oprijemlje ponve, dolivajte tekočino in kuhajte nekje 20 minut. Odvisno od riža, tukaj priporočam riž za rižote. Zadnjih 5 minut pred koncem dodajte peteršilj in por narezan na kolobarje in pokrijte ponev. Para bo por zmehčala a ne bo prekuhan in ohranil bo svojo čudovito bravo in več vitaminov.  Postrezite še vroče in naribajte parmezan, ki se bo odlično ujel z rižem in jurčki.

*** Slastno rižoto po potrebi obogatite z dodatnimi vitamini, minerali in zdravimi maščobnimi kislinami.

Primerno za vegetarijance in tudi vse nas, ki imamo radi meso a kak brezmesni dan se prav prileže.

Vkolikor pa nikakor ne morete brez mesa dodjate gobicam perutnino, v tem primeru lahko rižoto  namesto z vodo zalivate tudi z jušno osnovo.

Porcija je primerna tudi za 4 ljudi kot predjed za dva malo bolj lačna, služi kot samostojno kosilo.

In ne pozabite na solato. Motovilec z balzamičnim kisom in rižota z jurčki, slastno. Poskusite in mi potem sporočite!

Dober tek

Marjana Sikošek

 

Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.

Morda te zanima tudi