7 pasti low carb diete

low carb dieta

Zmanjšanje ogljikovih hidratov v načinu prehranjevanja večini pomaga pri izgubi odvečne telesne teže in izgubi maščobe. Vrsta študij, ki je proučevala posledice zmanjšanja ogljikovih hidratov v prehrani je prišla do naslednjih zaključkov…

V kolikor omejite vnos ogljikovih hidratov:

 • Je verjetnost, da izgubite odvečno telesno maščobo večja, kot pri dietah z nizko vsebnostjo maščob in omejenim številom kalorij
 • Vaš krvni pritisk se občutno zniža
 • Vaš krvni sladkor se prav tako zniža, simptomi sladkorne bolezni pa se precej izboljšajo, sploh v primerjavi z  dietami, ki vsebujejo malo ali nič maščob
 • Dober holesterol HDL, se poviša
 • Trigliceridi se v primerjavi z dietami z malo maščobe, precej bolj znižajo

Morate pa seveda pri načinu prehranjevanja z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov, biti pozorni na sledeče:

Kadar svojo prehrano prialgodite tako, da znižate vnos ogljikovih hidratov za več kot 5-7 dni, brez kakšnega dne premora, to lahko vodi k nemalo težav povezanimi z delovanjem vašega metabolnega sistema.

Najpogostejše posledice predolgo trajajočemu izogibanju ogljikovim hidratom

 1. Znižane ravni ščitničnih hormonov, ki so ključnega pomena za naše počutje, raven energije in tudi izgubo maščob (nezadostno pretvarjanje T4 v T3)
 2. Zmanjšanja proizvodnja testosterona, ki igra ključno vlogo pri porabi maščob in občutljivosti celic na inzulin.
 3. Oslabljeno delovanje imunskega sistema
 4. Počasnejši metabolizem in adrenalna izčrpanost
 5. Atrofija mišične mase
 6. Počasnejša poraba maščobe
 7. Odpornost na leptin (hormon, ki igra zelo pomenbno vlogo pri uravnavanju apetita in izgube maščobe)

Gre za stvari, ki se jim načeloma želite izogniti v velikem loku, saj ne pripomorejo k dosegu vaših ciljev. Vsak izmed teh negativnih učinkov se ob pretiranem treniranju (4-5x napačnega treninga na teden ali še celo več) lahko le še poveča, s čimer si naredite še večjo škodo. Čeprav je prehrana z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov odlična pri izgubi odvečne maščobe, morate tako kot pri vsaki stvari k njej pristopiti preudarno, sistematsko in tako, da je za vas in vaše telo najbolj optimalno.

Kratek nasvet:

Vsakih nekaj dni je pametno prekiniti zmanjšan vnos ogljikovih hidratov in si jih tisti dan privoščiti v presežku. Govorimo seveda o dobri izbiri ogljikovih hidratov. Potem ko vsakih nekaj dni prekinete minimalen vnos ogljikovih hidratov in tisti dan vnos ogljikovih hidratov povečate,  na ta način precej zmanjšate verjetnost vseh zgoraj naštetih negativnim učinkov.

Strateško povečanje vnosa ogljikovih hidratov lahko namreč:

 • Izboljša delovanje ščitničnih hormonov (povečana pretvroba T4 v T3)
 • Poveča tvorbo testosterona
 • Izboljša delovanje vašega imunskega sistema
 • Pospeši delovanje metabolizma in pripomore k boljšemu stanju nadledvične žleze
 • Poveča pridobitev puste mišične mase
 • Pripomore pri hitrejši porabi maščob
 • Izboljša odzivnost leptina, tako da se poveča raven hormona, ki pospešuje porabo maščobe

Tudi kadar želite izgubiti maščobo, to še ne pomeni, da se morate odpovedati vsemu in se popolnoma odreči ogljikovim hidratom. Dieta z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov in premor vsakih nekaj dni, ko si lahko privoščite nekaj več ogljikovh hidratov, vam omogoča uživanje v le-teh, brez negativnega učinka na vašo dieto in odmika od zastavljenih ciljev.

Vsekakor pa je to le enostaven in posplošen način preprečevanja negativnih učinkov zlorabe sicer odličnega pristopa za izgubo maščobe. Moje priporočilo je individualen pristop k reševanju težav posameznika. Sam imam najraje pristop s katerim resnično individualno odvisno od posameznika rešimo zadeve s pomočjo meritev BIOSIGNATURE, krvnih testov, ter posameznikovih navad.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

 

Morda te zanima tudi