Ključne tehnike za izgubo maščobe na trebuhu

Kako se znebiti trebuha1.jpg

Kortizol je hormon, ki ga proizvajata nadledvični žlezi, še posebej kadar smo izpostavljeni stresu. Raven kortizola v našem telesu se spreminja skozi ves dan. Najvišjo raven kortizola bi morali imeti zjutraj, tako tudi lažje vstanemo z več energije, nato pa  postopoma skozi ves dan raven kortizola upada vse do večera, zato da lažje zaspimo. V dobi jamskega človeka, je telo proizvajalo kortizol za spopadanje s stresorji v vsakodnevnem življenju, ko je moral  človek loviti ali bežati pred drugimi plenilci. Stresne situacije, ki smo jim priča danes pa so sistematične, trajajo dalj časa, največkrat gre za ponavljajoče se vzorce. Zjutraj vstanete, nahranite otroke, jih peljete v šolo, greste v službo,  zamudite zaradi prometne konice,potem je tukaj še delo, roki za oddajo projektov, domače naloge, vožnja otrok na nogomet, ure plesa itd.

Že ob sami misli na vse te stvari, postanete živčni ?

Naše telo ni narejeno tako, da bi se lahko dalj časa upiralo izpostavljenosti prevelikemu stresu in previsoki količini kortizola v telesu.  Kronično povišan kortizol lahko sproži vrsto negativnih učinkov. Nekateri izmed teh so: povišana proizvodnja inzulina, povišan katabolizem, zmanjšana funkcija proizvodnje rastnega hormona, oslabljen imunski sistem, višji riziko za hipertenzijo, osteoporozo in diabetes tipa II. Poleg vseh teh naštetih je še en učinek, ki je še posebej pomemben za tiste, ki se radi rekreirajo in preživijo dosti časa na fitnesu; to pa je povečan delež maščobe na področju trebuha. Stresu se je včasih nemogoče izogniti, vendar obstajajo načini kako preprečiti, da bi negativno vplival na nalaganje maščobe na predelu, kjer si to najmanj želite.

Pet nasvetov, kako kljub stresnim situacijam in povišanemu kortizolu, ohraniti vaše trebušne mišice napete in brez odvečne maščobe.

  • Prvi korak je da poskušamo zmanjšati proizvodnjo kortizola. Poleg tega da se stresu izogibamo kolikor je le mogoče, moramo biti pozorni tudi pri vadbi, in sicer da vadba ne traja predolgo. Vsakokrat ko je naša intenzivna vadba daljša od 60. minut,  razmerje med testo ster onom in kortizolom postane za naše telo neugodno. Najbolje je da naša vadba traja nekje med 45 in 60 minut. Poleg tega  aerobna vadba, najbolj zviša nivo kortizola, zato z njo ni dobro pretiravati. V kolikor želimo kontrolirati količino kortizola, ki ga telo proizvede moramo izbrati pravilno razmerje med trajanjem in intenzivnostjo vadbe.
  • Zelo pomemben faktor za znižanje kortizola je tudi dober in dovolj dolg spanec. Poskrbite da greste v posteljo dovolj zgodaj in da je prostor v katerem spite zatemnjen (v kolikor imate rolete, jih spustite) pa tudi bolj hladen od ostalih prostorov. Dober spanec imate, če zaspite hitro in se do jutra ne zbujate (sem sodi tudi hoja na stranišče ponoči). Na srečo obstaja tudi veliko dodatkov kot so Serenity 2.0, Uber Mag, Yin Builder Holy Basil Supreme in Licorice Root Supreme, ki bodo v kolikor jh vzamete pred spanjem resnično sprostili vaše telo in zmanjšali vaš nivo kortizola.
  • Drugi korak je da zmanjšate produkcijo kortizola, ki nastane kot posledica po končani vadbi. Najlažje to dosežete tako, da po vadbi spijete post-workout  beljakovinski napitek, ki vsebuje whey proteine, glutamin, glicin in enostavne ogljikove hidrate. Tistim, ki imajo višji odstotek telesne maščobe odsvetujem ogljikove hidrate po vadbi, namesto tega raje  svojemu napitku dodajte, proteine, glutamin, glicin in magnezijev glicinat ali pa phosphaytidyl serine.
  • Naslednji korak je doseči, da vaše telo bolje izloča kortizol iz telesa. Za vsakogar, ki ima povišano in neenakomerno raven kortizola, so zdrava jetra ključnega pomena. Jetra so organ, ki pomaga pri čiščenju stranskih produktov, ki nastanejo ob proizvajanju hormonov. Morda bi bilo dobro da bi najprej začeli s protokolom za čiščenje ledvic. Zelo enostaven in učinkovit dodatek, ki vam pri tem pomaga je P1P2 Balance, ki se uporablja po vadbi. Prav tako bi se morali izogibati uživanju alkohola v prekomernih količinah.
  • In še najbolj pomembna strategija za zmanjševanje kortizola je, da dosežete, da vaš prebavni trakt deluje optimalno. Zdravo črevesje naredi čudeže, kar se tiče celotnega stanja in zdravja vašega telesa. Ne smemo pozabiti da več kot 80% zmožnosti in obrambe našega imunskega sistema izvira iz našega črevesja.

Bolj zdravo je naše črevesje, bolj zdravo je naše telo

Zelo pomemben dodatek, ki ohranja zdravje našega črevesja je glutamin. Dober začetek, je že če dodate svojemu beljakovinskemu napitku po treningu 10 g glutamina, v kolikor pa boste vzeli 10 gramov glutamina zjutraj in še 10 gramov zvečer, bo razlika na dolgi rok, več kot očitna. Še enkrat je dobro opozoriti, da se je zelo priporočljivo izogibati alkoholu, saj se vaše črevesja tako še lažje obnavlja. Zelo dobro je  da se izogibamo tudi uživanju pšenice in ostalih izdelkov, ki vsebujejo gluten.

Vaša osnovna prehrana naj vsebuje visokokvalitetne beljakovine, zelenjavo, zdrave maščobe in nekaj sadja. To mora biti prioriteta v kolikor si želite optimalno zdravje in sestavo, ter izgled telesa.

Kot ste lahko prebrali, obstaja kar nekaj načinov kako nadzorovati stresni hormon kortizol. Vsekakor uporabite te strategije, če želite izgubiti maščobo na telesu in vam je Biosignature modulacija pokazala da imate povišano raven kortizola. Kortizol ni enostaven hormon za nadziranje, vendar boste  ob pravilnih prijemih čez čas zasledili rezultate. V kolikor niste prepričani o ravni kortizola v  vašem telesu, se posvetujte s trenerjem, ki izvaja Biosignature modulacijo.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi