Delovanje jeter 2.del

Jetra.jpg

1. del članka o jetrih

In kako jetra zaznajo telesu škodljive snovi?

S pomočjo posebno zvezdastih celic, imenovanih Kupfferjeve celice, ki uničijo in odstranijo strupene snovi. Kupfferjeve celice, deaktivirajo toksine tako, da strupene snovi spreminjajo v manj strupene snovi, ali pa jih razporedijo tako, da jih naše telo lažje izloči skozi žolč ali urin. Druga možnost, je dejansko pokazatelj, kako jetra na prebrisan način, raje kot da se s strupenimi snovmi spopadejo, le-te paralizirajo in ovijejo v vodotopno snov, ki jo potem lažje izločimo iz telesa, skozi urin. S tem jetra razbremenijo katerega izmed vitalnih organov, ki bi drugače prevzeli to nalogo.

Kaj je nevarno za naša jetra?

Najbolj pogost odgovor na to vprašanje bi bil: alkohol, alkohol  in še enkrat alkohol. Kar seveda drži,  prevelika količina alkohola naenkrat ali skozi daljše časovno obdobje, lahko precej uniči naša jetra, pa vendar ni alkohol edina stvar, na katero morate paziti.

Veliko težav pri pravilnem delovanju jeter, povzročajo zunanji dejavniki kot sta npr. hepatitis in rak. Lahko, da ste genetsko bolj izpostavljeni kakšni bolezni ali težavam z jetri, ker ste to podedovali po katerem izmed staršev. Toksini in ostale strupene snovi iz okolja pa ob preveliki preobremenjenosti naših jeter, stanje le dodatno poslabšajo.

Zunanji dejavniki, ki uničujejo naša jetra

Ena izmed glavnih bolezni jeter je hepatitis-vnetje jeter, ki ga primarno povzročajo virusi, lahko pa se pojavi tudi kot avtoimuna reakcija na določene strupe.

  • Hepatitis A je najbolj pogosta oblika, saj se prenaša s hrano. Tako se nekdo lahko okuži, že če je užival hrano, ki ni bila pripravljena po določenih higienskih standardih.
  • Hepatitis B in C se prenašata preko spolnih odnosov, z uporabo istega pribora pri uživanju droge ali preko  tetoviranja. (hepatitis C, večkrat prehaja v kronično vnetje, ki povzroča cirozo jeter).

Naša genetska predispozicija

Nekaj bolezni jeter lahko žal podedujemo preko genetskega zapisa naših staršev. To sta npr. Gilbertov sindrom( povečana vrednost barvila bilirubin v krvi) in hemokromatoza( kopičenje železa v jetrih).

Nepravilno razstrupljanje telesa

Če so naša jetra preobremenjena s strupi iz okolja, na določeni točki, ne opravljajo razstrupljanja tako kot bi morala, kar privede do kopičenja nevarnih snovi. Veliko toksinov je topnih v maščobi, kar pomeni, da najdejo pot do maščobnih oblog v telesu, kjer se lahko zasidrajo za nekaj let ali celo življenje. Vendar se ti toksini ne pritrdijo samo na vaš trebuh ali zadnjico, ampak tudi na organe, ki jih obdaja več maščobe. To so jetra, možgani in nadledvični žlezi.

In učinek?

Povzročijo lahko cirozo jeter,  hormonska neravnovesja in težave pri delovanju možganov, kar pa se lahko odraža s težavami z neplodnostjo, bolečinami v prsih, zgodnjo menopavzo pri ženskah, nepravilnim delovanje nadledvične žleze, da sploh ne omenjam večje izpostavljenosti obolenju raka.

Slabe strani razstrupljanja?

Obstajata dve pomanjkljivosti razstrupljanja. Nekatere strupe ni mogoče ‘zapakirati’ in skriti med maščobo v celice jeter. Drugi strupi, ustvarjajo prav tako škodljive proste radikale, ki povzročajo oksidacijski stres v telesu.

Prosti radikali na ta način omejijo in zavrejo delovanje naših jeter. To je tudi razlog, zakaj so naravni antioksidanti v našem telesu, ključnega pomena za obrambo telesa.  Zelo pomembni za zdrava in dobro delujoča jetra so folati, B12, B6 ter vitamina C in E.

Brez teh hranil, je naš sistem razstrupljanja bolj na udaru in se prej vda, vsem različnim toksinom. Če se zgodi to, imamo več možnosti, za razvoj raka, razvoj ateroskleroze (poapnenje žil) in drugih vnetnih procesov, ki našemu telesu, le dodatno škodijo.

Pravilna, raznolika in zdrava hranila s pravilno vodeno vadbo, omogočajo  izboljšajo delovanje naših naravnih antioksidantov v procesu razstrupljanja telesa.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi