Resnica o maščobah in holesterolu, ki je ne veš

holesterol ter resnica o maščobah

Kaj veste o holesterolu?

Velika večina še vedno misli, da je holesterol glavni krivec za srčne bolezni, a temu ni tako. Če vam je kdaj zdravnik rekel, da je vaš  previsok, vas seveda mora skrbeti in vsekakor lahko sami največ storite za izboljšanje ravni tako dobrega kot slabega. A vendar se ne prenaglite, samo povišan holesterol dokaj malo pove o vašem tveganju za nastanek bolezni srca in ožilja.

Zanimivo je dejstvo, da sta besedi holesterol in bolezni srca, skorajda postali sinonim. Še nekaj let nazaj je velika večina zdravnikov, bolezni srca pripisovala prav previsokemu holesterolu, a se za to zgodbo skriva precej več. Žal je tako, da je vedno najlažje in najhitreje določiti vzrok in poskušati zakriti simptome z zdravili. In tako je tudi tukaj,  saj so v preteklosti največkrat ljudem s povišanim holesterolom predpisali zdravilo statin.

Zdravilo ali slepilo?

Danes že povsod vidimo reklame za zdravila, ki pomagajo pri zniževanju holesterola. Vsake toliko časa se pojavi nova reklama na televiziji, v revijah za zdravje ipd. Ob podatku, da je proizvajanje statinov 20 miljard EUR vredna industrija, je marsikaj jasno. S tako veliko sredstvi imajo skorajda neomejene načine kako vplivati in prepričati ljudi, preko svetovnih medijev.

Žal pa vpliv, ki ga imajo farmacevtske družbe na velike količine ljudi ni ravno dobra stvar. Odvisno seveda  s katerega zornega kota pogledamo. Številne neodvisne študije so že prišle do zaključka, da holesterol ni v povezavi s povečanim tveganjem za srčne bolezni, a je reklamna industrija tako močna, da ji uspe v javnost spraviti čiste neresnice in zavajajoče informacije, vse v imenu dobička.

Česa nam farmacija noče povedati?

Pri t.i. ‘slabem’ holesterolu je najvažnejši podatek, kakšni delci ga sestavljajo in tega vam nihče ne pove. Samo majhni delci se oprimejo in s tem povzročijo obloge. Torej ni ključnega pomembna količina holesterola, temveč njegova sestava, stopnja vnetja v telesu in regulacija sladkorja, ki povzroča veliko mero vnetja in posledično poškodb na stenah naših žil. Pri tem zdravila za nižanje le tega ne igrajo pomembne vloge, saj ne vplivajo na dimenzijo delcev. Pravilna prehrana, vadba in poglobjeno indiviudalno urejanje težav je tisto, ki  uravnava omenjene težave.

Obstaja veliko vzrokov, zakaj so delci LDL majhni in zakaj nastane vnetje:

  • oksidiran holesterol ( to se zgodi, če npr. prepečemo umešana jajca)
  • če uživamo preveč sladkorja in žitaric
  • če hrano pripravljamo na previsokih temperaturah
  • če je v naši prehrani preveč tans-maščob
  • če smo telesno neaktivni
  • kajenje
  • čustveni stres, itd…

Je glavni krivec ‘slab’ holesterol?

Kot verjetno že veste, imamo dober HDL in “slab” holesterol-LDL. Slab  ali LDL je krivec za poapnenje žil, ki po nasvetih ‘strokovnjakov’ vodi k boleznim srca. Resnica je taka, da tudi ti strokovnjaki vedno ne vedo vsega ali pa ne povedo vsega kar vedo. Zakaj je temu tako, je že druga zgodba, večinoma pa je v ozadju dobiček.

Tudi slab holesterol LDL ima svoje prednosti in slabosti. Dobre strani LDL-a ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za nas, zato nas ne rabi skrbeti. Slab LDL je tisti, katerega se moramo paziti.

In kje nastane težava?

Ko imamo povišan LDL holesterol, žal v večini primerov ne naredijo  dovolj podrobnih raziskav, da bi ugotovili kateri LDL je visok. Dober ali slab? In v kolikor je vaša prehrana sestavljena iz veliko beljakovin, veliko maščob in malo predelanih ogljikovih hidratov (kar je priporočljivo), se zna zgoditi da bosta tako vaš HDL kot tudi LDL malce povišana. Podroben pregled LDL-a pa vam pokaže,  razmerje med slabim in dobrim LDL-om, večji kot je delež dobrega LDL-a, več  odvečnega holesterola se izloči iz telesa. Zato ne smete takoj pomisliti, da ste podvrženi tveganju, v kolikor je vaš LDL povišan. Potrebno je pogledati vrednosti LDL-a malce podrobneje.

In zanimivost za vse tiste, ki jemljete zdravila za znižanje holesterola. Glede na zadnje in najnovejše raziskave statini ne znižajo slabega LDL-a vsaj ne dovolj, da bi bila kakšna občutna razlika kar se tiče tveganja za vaše življenje. Žal pa ima veliko število stranskih učinkov, ki znajo biti zelo nevarni. Največji krivec za posledice srčno žilnih bolezni je VNETJE ob sočasno povišanih vrednostih trigliceridov in slabih delcev holesterola.

Zaradi tega ne bo nič  manj reklam na televiziji in v časopisih,  veliko ljudi bo še vedno mislilo da delajo v svoje dobro, a žal tukaj ne moremo kaj dosti, tako farmacevtske kot reklamna industrija sta eni izmed najmočnejših in najvplivnejših na svetu.

Če na kratko povzamemo, je dokazano dejstvo, da samo višji holesterol ne povzroča srčnih bolezni. Pomembna je predvsem njegova sestava ter stopnja vnetja v vašem telesu in regulacija sladkorja.

Kdo je sedaj krivec?

Trigliceridi. Trigliceridi so pravzaprav maščoba, ki potuje po vašem krvnem obtoku v različne dele vašega telesa. In če se sedaj morda sprašujete, če uživanje zdravih maščob, poviša vaše trigliceride, je odgovor pri večini NE.

Kaj pa poviša vaše trigliceride?

Predelani ogljikovi hidrati. Hrana bogata s predelanimi ogljikovimi hidrati občutno zviša vaše trigliceride, kar se v večini primerov odraža s slabšo odzivnostjo telesa na nihanja inzulina in vnetja v telesu. In če pogledamo kakšen vpliv imajo trigliceridi na holesterol, so povišani trigliceridi skoraj vedno v povezavi z nizkim dobrim HDL holesterolom.

Visoki trigliceridi so precej boljši indikatorji srčnih bolezni, kot pa LDL. Pomembno je razmerje med HDL in trigliceridi.

Holesterola se ne rabite tako zelo bati, kot se marsikomu zdi. Pravzaprav je bistvenega pomena za vaše telo. Vaše telo ga potrebuje, zato ne delajte napake in ga ne izključite iz svoje prehrane (npr. nasičene maščobe mesa živali,  ki so se pasle in rumenjak jajc). Raje kot da ste osredotočeni na nivo vašega holesterola, bodite osredotočeni na nivo vaših trigliceridov.

Zniževanje trigliceridov skupaj s pravilno prehrano in vadbo je najboljši način, da se zaščitite in preprečite katero izmed srčnih bolezni.

Nekaj nasvetov

  • Izločite večino predelanih ogljikovih hidratov kot so kruh, riž, testenine, sladkor in žitarice. Če boste svoje telo ‘napadali’ samo s predelanimi OH, se bo vaše telo slabše odzivalo na inzulin, vaši trigliceridi se bodo zvišali, HDL holesterol se bo znižal.
  • Uživajte dovolj beljakovin, meso živali hranjenih s pašnjo, hladnomorske ribe, školjke, perutnino in cela jajca. Tako boste učinkovito znižali trigliceride in zvišali HDL holesterol
  • Uživajte dovolj zelenjave-vlaknin, ki ne povzroča vnetij v telesu, kot je zelenjava iz družine križnic (brokoli, brstični ohrovt, cvetača, zelje, zelena, čebula, špinača). Tudi začimbe kot so pekoča paprika, kurkuma, ingver in rožmarin so odlični pri zmanjšanju vnetij v telesu
  • Pomembne so tudi dobre maščobe, npr. nasičene iz mesa živali hranjenih s pašnjo, ghee maslo, ribje olje, kokosovo olje, avokado in oreščki makadamije, saj pripomorejo pri doseganju optimalnega razmerja med omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, kar vodi do znižanja trigliceridov
  • In pa seveda vadba. Intenzivni treningi v skladu z vašimi zmožnostmi, so odlični za vaše telo, saj spodbujajo nastanek HDL holesterola.

Dodatno branje o holesterolu

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:
[avtor]

Reference:

  • Weverling-Rijnsburger AW, Blauw GJ, Lagaay AM, Knook DL, Meinders AE, Westendorp RG. “Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old.”
  • Skulas-Ray AC, Kris-Etherton PM, Harris WS, Vanden Heuvel JP, Wagner PR, West SG. “Dose-response effects of omega-3 fatty acids on triglycerides, inflammation, and endothelial function in healthy persons with moderate hypertriglyceridemia.”
  • Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):243-52. Sander J. Robins; Asya Lyass; Justin P. Zachariah; Joseph M. Massaro; Ramachandran S. Vasan. “Insulin Resistance and the Relationship of a Dyslipidemia to Coronary Heart Disease.

Morda te zanima tudi