Trik ki prelisiči telo in pospeši porabo maščob

fit izguba maščobe

Dejstvo o nalaganju in porabi maščob

Inzulin je najbolj poznan hormon, ki je odgovoren za nabiranje maščob ter pridobivanje odvečne teže. Čeprav je to res, pa obstaja še eden hormon, ki ima na telesno maščobo enako močan vpliv kakor inzulin. Imenuje se LEPTIN. Morda ste zanj že celo slišali. V bistvu je njegovo “delo” ravno nasprotno od inzulina. Inzulin dela maščobne zaloge, leptin pa jih kuri!

Zakaj po določenem času ne gre več naprej…

  • Inzulin se izloča kadar jemo, predvsem kadar jemo hrano bogato z ogljikovimi hidrati (OH-v nadaljevanju) in to energijo pridobljeno iz hrane, v veliki meri nalaga kot maščobo.
  • Leptin je hormon, ki dopušča porabo energije iz maščobnih oblog.

Na leptin vpliva količina maščobe, ki jo imamo v telesu. Več kot imamo maščobe, več leptina bo na razpolago, da to maščobo lahko pokurimo. A tukaj je zanimivost: več maščobe ko pokurimo, nižji je nivo leptina v krvi. Manjši kot je odstotek telesne maščobe na našem telesu, nižji je nivo leptina in preostanek maščobnih oblog pokurimo zmeraj težje in težje…Nizek nivo leptina pravtako vpliva na razpoloženje in sicer tako, da se počutimo utrujene, izčrpane brez energije in brez motivacije. V današnjem času je to sicer stvar, ki je težko razumljiva, a gledano iz evolucijskega vidika ima smisel (manjašnje maščobnih oblog, telesu “pomeni” primanjkovanje hrane in posledično ogorženost obstanka. Temu primerno zavre porabo zalog in zmanjša potrošnjo energije v telesu in nas s tem ohrani dlje pri življenju) – varčevalni ukrep!

Na srečo danes, vsaj tukaj kjer živimo, zahvaljujoč našemu standardu, s primanjkovanjem hrane nimamo težav in jo imamo na razpolago 24 ur na dan, 7 dni v tednu.. Posledica tega je, da se večina populacije redi in prenajeda, še posebej s hrano, ki je neprimerna in nezdrava.

Dobra novica

S tem, ko boste vašo prehrano uredili, ter pričeli jesti polnovredna živila, se odrekli procesirani hrani, slabim in nezdravim maščobam ter nepotrebnemu sladkorju, boste na začetku zanimive poti, ki se imenuje preoblikovanje telesa in zdravja ter dobrega počutja.

Če ste vse to že naredili, se pravi, da ste začeli jesti zdravo, trenirate in ste uspešno znižali nivo telesne maščobe, a v določenem trenutku naleteli na “zid” preko katerega ne morete prestopiti, preberite nadaljevanje…Morda je vaš nivo leptina prenizek. Kako torej prelisičiti telo in ga spraviti nazaj v pogon?

Prestopimo točko, kjer se je vse ustavilo

Vprašanje glede leptina postane aktualno torej takrat, ko smo se znašli v točki, kjer se je zadeva izgube maščobe, po določenem času prehranjevanja z nizko vsebnostjo OH in redno vadbo ustavila. Če sledite navodilom, ki jih lahko najdete na moji spletni strani in se bolj ali manj prehranjujete tako, da dobite večji del OH iz zelenjave ter jagodičevja in kakovostnih nepredelanih virov kot na primer iz riža, krompirja, ajde in prosa in znaša vaš vnos OH na dnevni bazi med cca 100-150g, lahko računate s tem, da bo vaš nivo leptina v določeni točki prenizek za nadaljno in uspešno prabo maščob.

Če smo bolj natančni je nizek nivo leptina povezan neposredno z nizkim vnosom kalorij in ne samo z nizkim vnosom OH, ampak ker predvidevamo, da ob nizkem vnosu OH, tudi nivo kalorij, ki jih zaužijemo ni visok, slednja trditev glede zmanjšane učinkovitosti leptina drži.

V tem primeru je navodilo naslednje: Če ste se zaradi nizkega vnosa kalorij in OH po določenem času, kljub treningom znašli na točki, kjer več ne izgubljate maščobnih oblog (navadno je to šele ko bo vaš % telesne maščobe pod 10%), naredite vsak 5 ali 7 dan, dan za polnjenje z OH, ali povišajte vnos OH na dnevni bazi!

Dan jedenja, a ne basanja z nezdravo hrano

Nekateri ta dan imenujejo “cheat day” ali dan pregreha. Tukaj bi želel poudariti, da naj bo ta dan, dan, ko boste povišali vnos OH in to precej. A bodite pozorni na to, da boste OH zaužili kar se da kvalitetne. Priporočam ananas, krompir, ovseni kosmiči, riž…hrana z visoko-gosto vsebnostjo OH, brez maščob in glutena.

Koliko je dovolj?

Količina OH in Kcal, ki jih boste vnesli je zelo raznolika od vsakega posameznika do posameznika. Odvisna je od vaše aktivnosti, tolerance na OH, telesne konstitucije in % telesne maščobe. Splošno navodilo je:

  • nižji kot je vaš % telesne maščobe in bolj kot ste aktivni, višji je lahko vnos OH na ta določen dan.
  • nižji kot je vnos OH pri ostalih dneh, višji je lahko na dan polnjenja.

Zmeraj je pravšnja mera med znanostjo in prakso takšna, da je treba poskusiti in videti zadeve na lastni koži. Dan polnjenja lahko naredite na vsak 5 ali 7 dan, en dan; ali na 10-12 dni, 2 dni hkrati. Količina OH zaužitih na tiste določene dneve iz izkušenj nekje med 250 in 500g dnevno. Lahko pa tudi dnevno ciklirate vnos OH in le tega prilagajate dnevnim aktivnostim v kolikor je vaš % maščobe dovolj nizek, da si lahko kaj takega privoščite.

Dodatno lahko izboljšate občutljivost celic na inzulin z optimiziranjem mikrohranil kot so na primer: cink, magnezij, krom, vitamini skupine B, alfa lipoične kisline. Vse naštete lahko v odlični obliki in pravilnem razmerju najdete v multivitaminu Nexgen

Torej, če ste naleteli na oviro in se je vaša poraba telesne mašobe kljub dobremu treningu in prehrani zaustavila, poskusite prelisičiti vaše telo na zgoraj navede način. Morda je nivo leptina pri vas zaradi predolgo trajajoče diete in zmanjšanega vnosa kalorij bil ali je prenizek. Privoščite si dneve polnjenja in “nakurite” porabo maščob nazaj v višave!

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi