Zgaga in težave s prebavo

zgaga

Zgaga je tisto, ko te v grlu peče, pa sploh ni važno, kaj daš v usta … Ti je poznan ta občutek?

Te bližnji opozarjajo na slab zadah, medtem ko imaš v ustih kisel okus in ti gre pogosto tudi na bruhanje? Napihnjen trebuh, pretakanje v črevesju…

Če ne nameravaš ukrepati takoj, lahko to privede do resnih zdravstvenih posledic, ki jih bo treba zdraviti na neprijeten način, predvsem pa dlje časa.

Kaj če ti sporočim, da je s tvojim problemom lahko KONEC in to ZDAJ?

Obstaja preverjena rešitev, ki deluje TAKOJ in ni prav nič boleča, z njo pa boš za vedno odpravil vse svoje težave z zgago in druge neprijetne prebavne motnje.

V nadaljevanju opisujem, kako je potekala zgaga pri meni in kako sem jo ukrotil

Vse več ljudi ima težave z zgago, želodcem in prebavo. Tudi sam sem jih nekoč imel. Žal pa je tudi vse več primerov, ko se ljudje zdravijo napačno in tudi jaz em se zdravil napačno. Še vedno namreč  velja prepričanje, da zgago in refluks želodčne kisline povzroča premalo in ne preveč želodčne kisline. Glede na najnovejše raziskave medicine 21. stoletja bomo poskušali razjasniti,  zakaj je dejansko premalo želodčne kisline velikokrat krivo za težave, kot so zgaga in težave s prebavnim traktom. Še enkrat…ni pa seveda to krivo zmeraj.

Zgaga in refluks želodčne kisline nista kar tako

Glede na podatke Svetovnega Inštituta za sladkorno bolezen in bolezni ledvic ter prebave, ima šestdeset milijonov ljudi samo v ZDA vsaj enkrat na mesec težave z zgago, 25 milijonov ljudi pa se s simptomi srečuje vsak dan.

Zgaga – mnogim poznana kot gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) , spada med najbolj pogosta obolenja.

Zdravila za zgago predstavljajo zlato jamo za farmacevtske družbe. Več kot 60 milijonov receptov je bilo izdano za bolezen GERD že leta 2004 v ZDA. Združene države so leta 2006 porabile že 13 milijard dolarjev za izdelavo zdravil, ki pomagajo pri težavah s kislino.

Kljub statistiki in vedno večji nagnjenosti k težavam z zgago in kislino, še vedno ne namenjamo temu področju dovolj pozornosti, razlog za to pa je v gori zdravil, ki ponujajo velikokrat napačno rešitev. To seveda ljudem omogoča, da eksperimentirajo brez ustreznega znanja in zavedanja kakšne posledice, lahko to zanje sploh ima. Velika večina pa se o tem sploh ne posvetuje s svojim osebnim zdravnikom, tako da ni nikakršne kontrole nad samim potekom bolezni oz. težavami.

Še nedolgo nazaj je bila zgaga povsem običajen pojav in nihče ni temu pripisoval prav velike pomembnosti. Sedaj pa so že znana dejstva, da lahko imata tako zgaga kot GERB resne in celo življenjsko nevarne posledice kot so npr. : težave s prebavo, napihnjenost, spremembe na koži, zoženje žil, razjede na želodcu, zgaga,  večja pa je tudi možnost za nastanek raka na požiralniku.

Zadnje raziskave kažejo, da slabo delovanje prebavnega trakta in GERB-bolezni, poveča občutljivost vašega požiralnika obenem pa še slabše vpliva na delovanje vašega prebavnega trakta, kar vodi do sindroma razdraženega črevesja (IBS) in drugih težav s prebavili. Morda niste vedeli, da je IBS (sindrom razdraženega črevesja takoj po prehladu, drugi najpogostejši vzrok za bolniško odsotnost).

Težave s konvencionalno teorijo

Če boste vprašali koga izmed mimoidočih na cesti zakaj nastane zgaga, boste najverjetneje dobili odgovor da je krivec za to, preveč želodčne kisline. Nič nenavadnega, saj je tako prikazano skoraj v vseh reklamnih oglasih. Vendar je s to teorijo nekaj hudo narobe. Zgsaga in pogostost  GERD-bolezni se zvišuje z leti, medtem ko  raven želodčne kisline običajno z leti upada.

Številne raziskave so prišle do istih rezultatov, izločanje želodčne kisline z leti upada. Ena izmed študij je prišla do ugotovitev, da ima več kot 30% moških in žensk po 60. letu, težave z atrofičnim gastritisom, to je stanje značilno za zelo malo ali skoraj nično izločanju kisline. Spet druga študija je prišla do ugotovitev, da  40% žensk po dopolnjenem 80. letu starosti sploh ne proizvaja več želodčne kisline. In tako kot številne študije kažejo, da sorazmerno s staranjem upada izločanje želodčne kisline, tako številne druge študije podpirajo dejstvo, da se tveganje za boleznijo kot je GERB in zgaga povečuje z leti.

Če bi bila zgaga dejansko povzročena zaradi preveč kisline, bi verjetno vsak drugi najstnik jemal zdravila za kislino, tako pa je to vedno starejša populacija. Seveda pa na to nismo pozorni in hitro sprejmemo, kar nam ponujajo klasične, marketinško naravnane razlage.  Pri ljudeh, ki jim povzroča težave zgaga in GERB, je stopnja želodčne kisline skoraj vedno nizka in ne visoka (v eni izmed knjig, ki razlaga zakaj je želodčna kislina dobra za vas, je izsledek raziskave, ki pravi da če podrobno testiramo ljudi po 40. letu starosti, ob predpostavki, da imajo težave kot so zgaga ali prebavne težave, jih več kot 90% ne proizvaja zadostne količine želodčne kisline).

Posledično zaradi premalo želodčne kisline naš organizem sčasoma doleti sledeče:

  • premalo kisline NE aktivira zadostne količine prebavnih encimov, posledica je slabše prebavljena hrana, ki uničuje integriteto prebavnega traktra.
  • premalo kisline neučinkovito prebavi beljakovine v zadostni meri, kar posledično vpliva na poškodbe prebavnega trakta in hiperatkiven odziv imunskega sistema. To se zgodi zaradi večanja propustnosti črevesne stene.
  • premalo kisline spremeni Ph v prebavnem traktu in pripomore k razrastu slabih oz.škodljivih črevesnih bakterij. Večja količina slabih organizmov v prebavnem traktu dodatno uničuje integriteto črevesne stene in veča njeno propustnost. Porušena flora vodi k težavam kot so napihnjenost, slabša odpornost, slabše počutje, utrujenost, itd…

Zelo malo ljudi ima dejansko preveč želodčne kisline in večinoma je to v redkih primerih kot je Zollinger-Ellison sindrom, medtem ko je zgaga le redkokdaj povezana s preveliko količino želodčne kisline.  Kar je še bolj zanimivo je dejstvo, da dodajanje solne kisline pomaga pri ljudeh, ki imajo težave z zgago in GERB boleznijo.

Izdelki, ki jih predstavljam v nadaljevanju, dokazano pomagajo pri optimizaciji želodčne kisline in delovanja prebavnega trakta

❇️  PREMIUM HCL zagotavlja optimalno podporo za dobro delovanje prebavnega sistema. Poleg tega, PREMIUM HCL vsebuje proteolitični encim pepsin skupaj z grenkimi zelišči, ki dodatno optimizirajo razgradnjo hrane in delovanje prebave. Betain HCl je nujno potreben za absorbcijo vitamina B12 ter železa.

❇️  PREMIUM PRO FLORA  je visoko koncentiran preparat skrbno izbranih sevov prebavnemu traktu prijaznih bakterij, ki izboljšujejo prebavo, naseljujejo dobre in uničujejo slabe organizme, odpravljajo napihnjenost in krepijo imunski sistem. Iz izkušenj pri strankah izjemno pomagajo pri izgubi trebuha in nižanju vnetja v telesu.

Simptom “zgaga” še ni vzrok

Nesporno je dejstvo, da simptome zgage in GERB-a povzroča refluks želodčne kisline v požiralniku. Niti ne zanikam, da zmanjšanje želodčne kisline s pomočjo zdravil dejansko ublaži simptome zgage. Ključno za razumevanje je dejstvo, da kakršnakoli količina kisline v požiralniku, povzroča težave. To je zaradi tega, ker nežna obloga požiralnika, ni zavarovana pred kislino, tako kot želodčna sluznica varuje naš želodec. Po teoriji funkcionalne medicine je pommeben vzrok za vračanje kisline v požiralnik SIBO (small intestinal bacteria overgrowth). Zgaga ki jo povzroči kislina v požiralniku je posledica prekomerne razraščenosti slabih organizmov navzgor po prebavnem traktu. Torej naša naloga je, da  bomo učinkovito pomagali regenerirati sluznico črevesja in želodca, ter z aktivacijo svoje lastne želodčne kisline pripomogli k uničenju slabih bakterij v prerbavnem traktu.

Več o samem testiranju želodčne kisline lahko preberete še v naslednjem članku!

Vse preveč je še vedno žal zahodna medicina naravnana tako, da zavira simptome težav, brez posvečanja pretirane pozornosti,  dejanskemu vzroku težave. To se dobro kaže pri primeru težav zgage in GERB-a, kjer je primarna uporaba zdravil, ki zavirajo kislino, kljub dejstvu, da te težave pravzaprav povzroča premajhna količina želodčne kisline.

Posledice ignoriranja glavnega vzroka

Kot je seveda že jasno in nekakšno pravilo, bolj kot izjema, gredo velike količine denarja v blaženje simptomov določenih težav in ne v iskanje dejanskih vzrokov, za nastale težave, ki jih povzroča zgaga. Kar je najbolj žalostno pri vsem skupaj, je da žal ta zdravila ne pomagajo, vsaj na dolgi rok ne, prav tako pa le poslabšajo stanje, kar spet vodi v začaran krog, uporabe še več zdravil in tako dalje.

Da bi neko bolezen pozdravili, moramo odpraviti vzrok te bolezni, seveda če je to mogoče.  Ko je bolezen ozdravljena, se simptomi po končanem zdravljenju načeloma ne vrnejo. To pa seveda ne drži pri uporabi zdravil za zgago in GERB. Takoj ko prenehate jemati ta zdravila, se simptomi vrnejo, velikokrat še v hujši obliki kot pred začetkom jemanja zdravil.

Nič novega ni, da ni v interesu farmacevtskih družb odkrivati vzrokov, saj se potem njihov zaslužek avtomatsko zmanjša.  Veliko lažje je služiti na zdravilih, kot pa vlagati denar v nove raziskave in spodbujati ljudi, k novemu in bolj zdravemu načinu življenja.

Zato ne verjemite največjim reklamam podprtih s strani farmacevtskih združb in ne izberite najlažje poti do zdravja, ker najverjetneje ne bo prava. Zdravje je vaše največje bogastvo, zato tako z njim tudi ravnajte. Raje kot, da se ob prvih težavah zatečete k napačnim zdravilom, poskusite pravo, a težjo pot in vložite v zdravo prehrano in zdrav način življenja. To je tako ali tako največ, kar lahko naredite zase.

Zgaga in ukrepi za odpravo težav:

  1. Izločitev prehrane, ki ne ustreza in draži, ter povzroča fermentacijo. Podaljšanje razmaka med posameznimi obroki.
  2. Popravljanje črevesne flore, ki je ključnega pomena za dobro prebavo in preprečavanje vretja in vračanja prehrane v požiralnik. 
  3. Dodajanje Ključnih elementov, ki so potrebni za tvorbo želodčne kisline in so navadno v pomanjkanju. To so HCL, prebavni encimi, jabolčni kis, cink, magnezij in vitamin D.
  4. Popravljanje sluznice prebavil s fermentirano hrano in dodajanjem L-glutamina ter Premium pro flore. (Paket regeneracija prebavnega trakta)
  5. Vračanje hrane nazaj po korakih in opazovanje.

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  • Chang, A., Haggerty, T., et al. Effect of H. Pylori Infection on Symptoms of Gastroenteritis due to Enteropathogenic E. Coli in Adults. Digestive Disorder Sciences. 2011. 56(2), 457-464.
  • Saltzman, J., Kemp, J., et al. Effect of Hypochlorhydria due to Omeprazole Treatment of Atrophic Gastritis on Protein-Bound Vitamin B12 Absorption. Journal of the American College of Nutrition. 1994. 13(6), 584-591.
  • Kassarjian, Z., Russell, R. Hypochlorhydria: A Factor in Nutrition. Annual Reviews of Nutrition. 1989. 9, 271-285.
  • Sipponen, P., Harkonen, M. Hypochlorhydric Stomach: A Risk Condition for Calcium Malabsorption and Osteoporosis? Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2010. 45(2), 133-138.
  • Ciacci, C., Sabbatini, F., et al. H. Pylori Impairs Iron Absorption in Infected Individuals. Digestive Liver Disorders. 2004. 36(7), 455-460.
  • Kirchhoff, P. Socrates, T., et al. Zinc Salts Provide a Novel, Prolonged and Rapid Inhibition of Gastric Acid Secretion. American Journal of Gastroenterology. 2011. 106(1), 62-70.
  • Tennant, S., Hartland, E., et al. Influence of Gastric Acid on Susceptibility to Infection with Ingested Bacterial Pathogens. Infection and Immunity. 2008. 76(2), 639-645.
  • Pali-Scholl, I., Herzog, R., et al. Antacids and Dietary Supplements with an Influence on the Gastric pH Increase the Risk for Food Sensitization. Clinical and Experimental Allergy. July 2010. 40(7), 1091-1098.
  • Carmel, R. Prevalence of Undiagnosed Pernicious Anemia in the Elderly. Archives of Internal Medicine. 1996. 156(10), 1097-1100.
  • Myhill, Sarah. Hypochlorhydria—Lack of Stomach Acid—Can Cause Lots of Problems. Retrieved on 4 May 2012.  http://drmyhill.co.uk/wiki/Hypochlorhydria_-_lack_of_stomach_acid_-_can_cause_lots_of_problems

Morda te zanima tudi