ČLANEK: Zdrava hitra prehrana?

Si to kar poješ…stavek, ki smo ga že velikokrat slišali, ki ga razumemo, ampak vseeno ne jemljemo dovolj resno. (Tega sem se zavedel, po tem ko sem pogledal film z naslovom: “Food Inc.” Krasen film…in moram priznati, nekaj podatkov v njem je precej zastrašujočih.) Toplo priporočam njegov ogled. Veliko lažje je, če se pretvarjamo kot da resnica ne obstaja in si mečemo pesek v oči. S tem mislim na način: ” Saj pa to jedo in počno tudi vsi ostali…normalno da je v redu…je tako?” Glede na odstotek ljudi s prekomerno telesno težo in na odstotek ljudi obolelih s sladkorno boleznijo, tega pravila ČE VSI OSTALI, BOM PA TUDI JAZ, ne bi priporočal. Je pa danes, roko na srce, ob tej prehrambeni industriji ki nas obkroža, resnično težko jesti in najti zdravo prehrano.

Kaj raje kupujemo?

Ste morda opazili, da lahko za manj denarja kupimo hamburger kakor jabolko? Kje je tukaj smisel? Če greste v bližnji supermarket in malo primerjate cene med seboj, kmalu ugotovite, da v 9. od 10 primerov cenovno nezdrava predelana hrana prekosi zdravo in svežo prehrano. Predelana hrana…a ne pomeni to, da je bilo potrebno zanjo še “predelovati” in bi po vsej logiki morala biti dražja??? Po zdravi kmečki pameti, bi si vsaj jaz razlagal, da tisto kar zraste na drevesu in iz zemlje, ali tisto kar ne potrebuje obdelave stane manj kakor zadeve, ki jih moramo obdelati. Vendar logika v primeru ko sta v ospredju in glavna motivatorja pohlep in zaslužek, naredi korak nazaj in se umakne. Kar se dogaja z našo prehrambeno industrijo ni samo zaskrbljujoče, ampak strah vzbujajoče!! Poglejmo globlje…

Masovna produkcija, slabša kvaliteta…

Kar so včasih bila majhna in srednje velika podjetja s prehrano so danes le še njihove sence. Izginila so in iz njih so nastali konglomerati velikih korporacij, ki diktirajo trgu. Pa ne samo to…ta velikanska podjetja namreč določajo kaj se bo jedlo in kaj je možno dobiti po kakšnih cenah. Njihovo glavno vodilo je profit, ne glede na posledice. Kdo pa potegne “takratko” pri vsem tem? Prav imate…vi in jaz. Potrošniki. Vem, da se nam vsem zdi, da imamo v gromozanskih trgovinah gromozansko izbiro, ampak temu niti ni tako. To je le fasada. Ker obstajajo samo 3-4 veliki proizvajalci dejansko gledamo iste izdelke v drugačnih preoblekah. In to še ni vse. Najhuje je tisto, kar dajejo v hrano. Na prodajnih policah boste našli sijoče barvno sadje, sveže prekrasno meso in kup predelanih izdelkov na katerih bo pisalo 25% manj maščobe, 15% več vlaknin…vse za vaše zdravje. Vendar tudi tukaj velja pravilo…NI VSE ZLATO KAR SE SVETI. Pomembno je tisto kar hrana vsebuje. Od mesa v katerega injicirajo in strpajo kupe antibiotikov in rastnih hormonov, preko sadja in zelenjave poškropljenega s pesticidi, konzervansi in kemikalijami, do predelane hrane narejene v laboratorijih prav nič ni zdravo…je pa lepo na izgled. Če torej drži pregovor SI TO

KAR JEŠ, zdaj razumem zakaj na svetu nastaja epidemija sladkorne bolezni, prekomerne telesne teže, alergij in še česa. Vse te težave so namreč v velikem porastu zadnjih nekaj desetletij.

Vsekakor je situacija s katero se danes soočamo, produkt naše slabe izbire. Slabe izbire, ki ste jo vi in jaz v preteklih letih naredili s tem ,da smo hodili po hrano v fast food restavracije, kupovali dresinge za solate, pili gazirane pijače itd. Verjetno se nam takrat ni zdelo, da bo to predstavljalo nekakšen problem, saj se nismo zavedali celotne situacije. Danes se lahko namreč zahvalimo korporacijam kot so McDonalds in Coca-cola za popolnoma spremenjen režim prehranjevanja.

Potreba po tem, da želimo hrano imeti cenejšo, hitreje in lažje dostopno je pripeljala do rezultata, ki ga zmeraj dosežemo če ravnamo po tem principu. Če so prioriteta masovna produkcija, ustvarjanje dobička na vse pretege in hitrost dobave, posledica ne more biti drugo kakor zmanjšana kvaliteta hrane in nemara tudi velikokrat vprašanje varnosti uživanja tovrstnih izdelkov za naše zdravje. Če torej proizvajalci in nadzorniki ne skrbijo za to, da bi mi in naši najbližji jedli to kar je zdravo, za to poskrbimo sami!

Ni lahko, ampak se da, če sledimo nekaterim načelom. Začnimo z naslednjimi:

  • Prvi in zelo enostaven nasvet je, da se prehranjujete kot jamski človek. Oni so jedli tisto kar jim je bilo dano iz okolja in narave. Dejansko so jedli pravo hrano. Hrano, ki je bila namenjena za pojesti. Sadje, zelenjavo, oreščke, začimbe, meso, perutnino in ribe. Hrano kot npr. kruh, testenine in ostalo temu podobno niso poznali. Žita so ljudje pričeli uporabljati šele takrat ko je populacija strmo naraščala in so se pojavile povečane potrebe po hrani, ki je drugače niso mogli zagotoviti. Žita se lahko hranijo preko zime in so poceni. Če še zmeraj ne verjamete preprostemu načelu in se izdelkom iz žit nikakor ne želite izogniti, jejte vsaj tiste, ki niso predelani, kot npr. polnozrnat riž in ovsene kosmiče.
  • Izognite se predelani hrani. Skoraj vsa predelana hrana temelji na koruzi. Koruza obdelana na tisoč in en način z dodanimi kemikalijami in umetnimi aromami. Koruza je najcenejši izvor hrane. Pred krizo, ki se je pojavila v zadnjih letih, je bila cena koruze na trgu nižja kakor stroški za njeno proizvodnjo. Zaradi tega je koruza najboljša osnova pri hitri in predelani prehrani. Sem spadajo tudi zmrznjena in naprej pripravljena živila. Ta hrana vas ne bo samo poredila in naredila bolne, ampak boste s kupovanjem le te, dajali podporo velikim monopolnim proizvajalcem nezdrave prehrane.
  • Izogibajte se VSEJ hitri prehrani. Hitra prehrana je vir večine težav. O tem kaj je hitra prehrana, verjetno ne rabim bolj podrobno opisovati…hitra prehrana namreč cilja na naše prirojene potrebe po sladkem, slanem in mastnem z nično oz. skoraj nično hranilno vrednostjo. Ta oblika zasvojenosti je kemične narave kakor zasvojenost z nikotinom. Telo si tega želi še več, če mu dajemo več. Edini možen način, da se od tega odvadimo je, da naše telo prenehemo hraniti s takšnimi hranili. Zapomnite si naslednje: ne glede na vse reklame, ki govorijo o zdravi hitri prehrani, kaj takega ne obstaja! Če meni ne verjamete, se sami poglobite v to zadevo in ugotovili boste, da zdrava hitra hrana ne obstaja.
  • Jejte čim več v domačem okolju pridelane zelenjave in sadja. Načeloma vsebujejo namreč manj strupov kakor tista hrana, ki je pripeljana od nekod daleč in že samo za transport potrebuje nekaj tednov. Pesticidi so direktno povezani z nastankom raka in še kakšnih bolezni. Naj vas ne zavedejo velikost in barva saj to nima nikakršne veze s hranilnimi vrednostmi. Navadno prav takšna zelenjava in sadje vsebuje največ strupov. Če imate možnost kupovati od bližnjih kmetovalcev, kjer veste da tega uporabljajo manj, ali morda sploh ne, kupujte raje od njih! Zraven tega boste vedeli, da je zraslo na zemlji, ki ni bila še dodatno stimulirana za prekomerno pridelavo in tako dodatno izropana hranil.

Sami odločamo o tem kaj bomo jedli

Zmeraj imejte v glavi, da ste kot kupec Vi tisti, ki vsakič izbirate kaj boste jedli in kakšnemu načinu pridelave hrane boste dali podporo. Če kupujete Coca Colo, bodo v trgovini naročili novo, če boste jedli v McDonaldsu, boste njihova stranka, ki jim prinaša profit itd… Če smo lahko vsaj delno zajezili gigante tobačne industrije in omejili njihovo uporabo, se sprašujem zakaj ne bi bilo možno tudi na področju hrane česa spremeniti…

 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi