Tako kot jagode in čokolada, tako ali še bolje gredo banane s čokolado. In čoko banana torta je za vse ljubitelje banan in čokolade, malce spominja tudi na čokoladne bananice, ki smo jih kot otroci radi jedli.
Sestavine:
- 2 jajci
- 2 žlici eritritola
- 30 g beljakovin Critical Whey ali Instant Whey Pro-čokolada
- 1 žlica kakava
- 2 žlici navadne ali kokosove moek
- 3 žlice mletih orehov ali lešnikovega, mandljevega namaza
- 2dl mleka
- polovica pecilnega praška
+mleko za namočiti biskvit
Krema:
- 250 g čokolade za kuhanje
- 350 ml smetane za stepanje
- 3 lističi želatine
- 2 veliki banani
Glazura:
- 100ml smetane za stepanje
- 50 g čokolade za kuhanje
- 1-2 žlici kakakovih zrn
- 1 žlica namaza iz oreščkov
Postopek priprave:
Najprej pripravimo biskvit. Jajci s sladkorjem mešamo vsaj 5 minut, da se zmes podvoji in postane penasta. Z lopatko rahlo primešamo vse ostale sestavine. Biskvit pečemo okrog 20 minut na 180 stopinj (vroč zrak). Da je biskvit pečen preverimo tako, da ga popikamo z zobotrebcem. Če je zobotrebec suh, je biskvit pečen.
Za pripravo kreme najprej segrejemo sladko smetano in ko zavre jo odstavimo, ter vanjo dodamo čokolado. Previdno in počasi mešamo, da se dobro raztopi. Vmes pripravimo liste želatine, ki smo jih prej namakali 10 minut v hladni vodi. Ko dodamo želatino, mešamo tako dolgo, da se povsem raztopi in dobimo gladko zmes.
Na biskvit namestimo obod od pekača in acetatno folijo, za lepši končni izgled torte. Banani narežemo na kolobarje in jih naložimo na biskvit, vendar ne čisto do roba. Prelijemo s kremo in damo za nekaj ur v hladilnik, da se krema čisto strdi.
Na koncu naredimo še glazuro. Zavremo 1dl smetane, vanjo primešamo 50 čokolade, ter žlico temnega namaza(kakakov, lešnikov…) ter žlico kakavoih zrn, ki jih prej v kavnem mlinčku še malo zmeljemo v manjše koščke, da bo glazura bolj gladka.
Prelijemo čez kremo in damo še za dobri dve uri v hladilnik. Ko je dobro strjeno, odstanimo folijo in obod, torto okrasimo po želji in uživamo v okusih čokolade z banano, ki spominja na tiste slastne čokoladne bananice iz otroštva.
Dober tek,
Marjana
Kuhanje je moja strast in način sproščanja. Rada preizkušam nove stvari in recepte, ki jih potem ocenijo moji največji kritiki. Zdrava prehrana je še kako raznolika in okusna, le poigrati se je treba malce. Obenem pa menim, da je prav da se vsake toliko pocrkljamo tudi s tistimi sladkimi pregrehami, ki morda ne sodijo v sam vrh zdrave prehrane.
Če želiš prejeti svojo BREZPLAČNO KNJIGO RECEPTOV, nam preko spodnjega obrazca posreduj svoje podatke.