Kateri mineral primanjkuje med 80-90% ljudem?

magnezij
 • 40-letni moški, atletske postave, je igral košarko in se nenadoma zgrudil na igrišču ter umrl.
 • Navdušen tekač je po končanem jutranjem teku nepričakovano umrl.
 • Žalostno je to, da je 1 izmed 50,000 ljudi, ki so postali žrtve nenadne smrti.

Večina nepričakovanih smrti je povezanih z odebeljeno in povečano srčno mišico, imenovano hipertrofična kardiomiopatija (HCM), ali z motnjami v delovanju srca, skupno imenovanimi aritmija.

Ko se posameznik poti, se izgubljajo pomembne količine magnezija. Pomanjkanje magnezija je ena izmed najmanj priznanih motenj elektrolitov v ZDA, ugotavlja dr. Mildred Seeling. Njegove raziskave kažejo, da  kar 80 – 90 % ljudem primanjkuje magnezij.

Če bi se želel dotakniti tega, zakaj se javnosti ne prizna pomembnosti magnezija za preprečitev nenadne smrti, lahko pišem v nedogled. Število vseh medicinskih raziskav je enormno, vendar so  prezrta in neobjavljena.

Dr. Micheal A. Brodsky, izredni profesor na medicinski fakulteti v Kaliforniji, opozarja, da na normalno delovanje srčnega živčnega sistema, vpliva mineralno ravnovesje.

Hidracijski napitki niso dovolj

Večinoma so bili športniki poučeni, da morajo ob potenju piti pijačo, ki vsebuje veliko kalija, vendar skoraj nihče izmed njih ni bil poučen o nevarnostih, ki jih prinese pomanjkanje magnezija. Dr. Brodsky navaja, da naj bi se pri terapiji aritmije osredotočili na dva ključna minerala, in sicer magnezij ter kalij.

Skoraj vsi zdravniki že nekaj časa vedo, kako pomemben je kalij za normalno delovanje srca. Za magnezij je povsem druga zgodba.

Doc. dr. Carla Sueta., asistentka na medicinski fakulteti v Severni Karolini, meni, da očitno še vedno velika večina zdravnikov ne pozna pomembne vloge magnezija pri bolnikih s srčnimi težavami. Večina zdravnikov niti ne preveri ravni magnezija v telesu. Zgoraj omenjena asistentka je v svoji raziskavi dokazala, da magnezij zmanjšuje možnost pojava več vrst aritmije.

Pomanjkanje magnezija lahko povzročijo tudi nekatera zdravila, ki so namenjena zdravljenju srčnih obolenj. Na primer nekatere vrste diuretikov (tablete za odvajanje vode) povzročijo, da telo izloča magnezij in kalij.

Nivo kalija v telesu je odvisen od količine magnezija. Torej če imate pomanjkanje magnezija, se lahko izkaže, da imate tudi pomanjkanje kalija. Nivo kalija tako ne boste uspešno dvignili, če ne boste telesu zagotovili zadostne količine magnezija.

Najboljši test za določitev količine magnezija v telesu

Čeprav večina zdravnikov ne preveri nivoja tega pomembnega minerala v telesu, se jih nekaj tistih, ki ga delajo, zanaša na test imenovan »Magnezij v serumu«. Na žalost, test ni najbolj natančen, saj meri le približno 1 % magnezija v telesu. Dejansko je natančno vrednost magnezija v telesu zelo težko določiti.

Še najbolj natančen test je Test magnezija iz eritrocitov v krvi, ki meri vrednost magnezija v eritrocitih. Eritrociti so rdeče krvne celice, ki plavajo po krvi in prenašajo kisik do naših celic.

 • VIDEO: druga polovica posnetka govori o magneziju.

Pogosti simptomi pomanjkanja magnezija

Pogosti simptomi pomanjkanja magnezija vključujejo: bolečine v križu in vratu, mišične krče, tesnobo, panične napade, Raynaudov sindrom (spastično krčenje žil v perifernih delih telesa), aritmijo, utrujenost, slabšo občutljivost celic na inzulin, nabiranje maščobe, nespečnost, trzanje oči, vrtoglavico in migrene.

Viri magnezija

Najboljši način, da si zagotovite zadostne količine magnezija, je, da jeste različna polnovredna živila; oreščki, semena in zelenjavo, predvsem zeleno zelenjavo, ki zaradi klorofila vsebuje veliko magnezija. Moje priporočilo je, da uporabljate hrano, ki je BIO pridelana, ter se izogibate predelanim živilom, predvsem belemu sladkorju in moki, saj tekom proizvodnje iz njih odstranijo magnezij.

Če uporabljate dodatke k prehrani bodite pozorni na naslednje:

Magnezij v vitaminih, ki jih jemljete mora biti vezan na aminokisline, da lahko le-ta prehaja skozi črevesno steno in doseže željen učinek. V kolikor se v vaših vitaminih magnezij nahaj v obliki soli (oksid, karbonat, itd…) vam njihovo uporabo odsvetujem. Zaželjene oblike magnezija v obliki kelata (vezanega na aminokisline) so: magnezijev glycinat, magnezijev orotate, magnezije fumarate, magnezijev citrate….končnica -te pove, da je magnezij v obliki KELATA.

Ne glede na status magnezija v krvi, priporočam jemanje vsaj 300mg elementarne oblike magnezija dnevno za ženske in 400mg za moške. Elementarna oblika je zelo pomemben faktor in ga večina zapostavlja. Na primer v večini šumečijh tablet imamo 400mg magnezijevega oksida. To pomeni, da šumeča tableta vsebuje 400mg kombinacije magnezijeve soli. Koliko je v tej mešanici magnezija ne vemo. Vemo pa da če ni potrebno napisati koliko, verjetno ni veliko. Če ob tem še upoštevamo, da se magnezijeva sol izredno slabo absorbira ugotovimo zakaj magnezij v obliki šumečih tablet ni priporočljiv!

Magnezij, ki ga na posnetku držim v roki je magnezijev Glycinate

 • Ubermag (50mg elementarne oblike magnezija na kapsulo)

Sicer pa je magnezij v obliki kelata lahko najdete tudi v teh treh produktih:

 • NEXGEN (200mg elementarne oblike magnezija v 3 kapsulah, kolikor je dnevni priporočem odmerek za odraslega za jemanje Nexgen multivitamina)
 • Magnesium bis-glycinate (125 mg elementarne oblike magnezija na kapuslo)
 • ZINC MATRIX (375mg elementarne oblike magnezija v 4 kapsulah, kolikor je dnevni priporočen odmerek za odraslega za jemanje Zinc matrixa)

V kolikor uporabljate več izmed omenjenih produktov, izračunajte skupno količino. Na primer kako jaz priporočam svojim strankam:

VARIANTA 1

 • 3 x na dan 1 kapsula Nexgen
 • 3 x na dan 1 kapsula Zinc matrix (če želite obenem višji vnos cinka)

VARIANTA 2

 • 3 x na dan 1 kapsula Nexgen
 • 3 x na dan 2 kapsuli Ubermag

VARIANTA 3

 • 3 x na dan 1 kapsula Nexgen
 • 3 x na dan 1 kapsuli Magnesium bis-glycinate

Zaključek

Še vedno se veliko bolnikov trudi uravnati nivo holesterola, v upanju, da bo preprečilo srčna obolenja ali nenadno smrt, zanemarjajo pa pomembnost magnezija. Tekom članka sem skušal dokazati pomembnost magnezija. Test za ugotavljanje količine magnezija v telesu bi moral biti rutinski test za pregled srca, ožilja in krvi. Vendar ne pozabite, test magnezija v serumu ni natančen pokazatelj količine magnezija v telesu, zato vam naj zdravnik raje naroči test magnezija iz eritrocitov in tako lahko natančnejšo raven tega minerala v vašem telesu.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

 

Morda te zanima tudi