Antioksidanti in naše počutje, zdravje in lepota?

antioksidanti.jpg

Antioksidanti in njihova pomembnost

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo staranje in preprečujejo razne bolezni? Glede na raziskave je temu resnično tako, kljub nekaterim domnevam, ki ovirajo znanstveno podlago o pravi moči antioksidantov.

Naš naravni sistem antioksidantov

V našem telesu se nahajajo antioksidanti, ki nas varujejo pred strupi in prostimi radikali, ki nastanejo kot posledica akutnih vnetij v telesu. Naš naravni sistem antioksidantov  ob zadostni količini le-teh omogoča našemu telesu popolno razstrupljanje vseh strupov in prostih radikalov.

Naravni antioksidanti so produkt endogenega delovanja, kar pomeni da nastanejo znotraj našega telesa. Najpomembnejši endogeni antioksidant se imenuje Glutation.

Glutation je najbolj raziskovana molekula v zadnjih desetletjih, imenovana tripeptid, zgrajena iz treh preprostih aminokislin in jo najdemo v vsaki celici človeškega telesa. Raziskovalci so odkrili, da je glutation tako bistvenega pomena za telo kot je to kisik, voda ali hrana. Pravzaprav lahko vaše telo preživi dalj časa brez vode in hrane kot glutationa.

Pomanjkanje glutationa se odraža v kroničnih obolenjih,  rakavih obolenjih, oslabljenem imunskem sistemom in slabšem duševnem zdravju. Otroci z avtizmom imajo npr. zelo nizko raven glutationa, genetsko nagnjene osebe z nižjo ravnijo tega najpomembnejšega antioksidanta, pa so pogosto bolj podvržene boleznim in duševnim težavam,  kot je npr. shizofrenija.

Glutation v vašem telesu nastane kot združek treh aminokislin – cisteina, glicina in glutamina. Glutation je neke vrste ‘lepljiva’ molekula, saj se nanjo prilepijo strupi in prosti radikali. Naše telo lahko nato začne z razstrupljanjem. Glutation pa ni edini endogeni antioksidant, skupaj z drugimi ravno tako pomembnimi in zadostno količino encimov, katerih naloga je da pospešijo delovanje glutationa, učinkovito razstruplja naše telo.

Endogeni sistem antioksidantov

Jedro antioksidantov obdajajo encimi, brez katerih antioksidanti sami ne morejo delovati. Naloga celotnega endogenega sistema je optimalno delovanje za čim boljše zdravje posameznika. Naš naravni sitem antioksidantov je sestavljen iz treh faz, tako imenovani super razstrupljevalni sistem ali protivnetna zavesa.

Eden izmed načinov kako krepimo in  aktiviramo razstrupljevalni sistem je, da poskrbimo da naše telo dobi dovolj hranljivih snovi in antioksidantov iz hrane, ki jo zaužijemo. Antioksidanti,  ki jih najdemo v jagodičevju, olivnem olju in drugih hranilih kot npr. ALA-alfa lipoična kislina (alpha lipoic acid), zaženejo proces čiščenja strupov iz telesa.

Če si pogledamo na enostavnem primeru,kako deluje protivnetna zavesa. Med sprehodom vdihujemo izpušne pline iz avtomobilov, in sicer ko vdihnemo, skozi našo nosno sluznico vstopi kemična spojina benzena. Naše telo mora to spojino izločiti, saj bo v nasprotnem primeru  vstopilo v naš krvni sistem in povzročilo oksidacijski stres, ta pa bo poškodoval naše celice.

Da bi benzen, ki smo ga vdihnili izločili iz telesa, mora iti skozi tri faze. Prva faza ali aktivacija, deluje tako da naše telo zazna spojino kot nevarno, saj ga le tako lahko kasneje izloči iz sistema. V prvi fazi se vitamin B veže na spojino benzena in jo tako pripravi na umik iz telesa. V drugi fazi glavno vlogo igra glutation in protivnetni sistem.  Benzen se združi z glutationom ali sorodnim antioksidantom in je pripravljen na izločitev, ki poteka v tretji fazi skozi trebuh in črevo.

V kolikor vaš naravni sistem antioksidantov ni dovolj stabilen in odporen, škodljivi benzen ne bo dosegel druge faze razstrupljanja, ampak se bo vrnil nazaj v krvni obtok, kar je za nas vsekakor slabo. Tudi če gre skozi drugo fazo, se v primeru nezdravega  črevesja ne bo izločil in bo spet nadaljeval v krvni obtok in povzročil škodo na celicah.

Kje se zalomi?

Slabo stanje prebavnega trakta in nezdrava črevesna flora predstavljajo eno oviro za protivnetni sistem, druga prav tako pomembna ovira pa je slabo delujoč sistem antioksidantov posameznika, zaradi premajhne količine le-teh. Slaba prehrana, starost, pomanjkanje fizične aktivnosti in prekomerna izpostavljenost onesnaževalcem uničujejo sistem in zmanjšujejo količino glutationa. Glede na raziskave imajo zdravi mladi ljudje, najvišjo količino glutationa, starejši ljudje imajo nižje količine,  starejši bolni ljudje imajo še manjše količine, hospitalizirani starejši ljudje pa najnižje količine glutationa, kar pomeni da nivo glutationa v celicah s starostjo vidno pada.

Še več, pred več kot 200 leti naši predniki  niso potrebovali tako visoko razvitega sistema antioksidantov, saj niso bili izpostavljeni ogromnim količinam onesnaževanja, kot smo danes mi. Težava danes je, da ima velik del populacije omejeno funkcijo in količino antioksidantov, saj jim v primerjavi z drugimi, manjkajo geni, ki omogočajo obnovo in tvorbo glutationa.

Kaj lahko storimo glede tega?

Rešitev je v tem, da vzdržujemo visoko delujoč antioksidacijski sistem s pravilno prehrano in prehranskimi dodatki.  Naše telo mora biti sposobno uravnavati optimalen nivo antioksidantov, da lahko proizvede zadosti glutationa in encimov, ko jih potrebuje.

Osnovni dodatki za optimalno delovanje lastnega obrambnega mehanizma so:

 • Dober multivitamnski dodatek : Nexgen (ki vsebuje vse nujno potrebne vitamine in minerale v optimalnih razmerjih)
 • Alfa lipoična kislina: Ala (regenerira antioksidante in je topna v vodi ter maščobi, izboljšuje občutljivost celic na inzulin)
 • Cink, magnezij: Zinc matrix (nujno potrebni minerali, ki večini ljudem primanjkujejo so pa ključnega pomena za preko 400 encimskih procesov)
 • Vitmain D3: D3 (receptorji zanj so skoraj v vsaki človeški celici in na našem geografskem področju zaradi pomanjkanja UV svetlobe zmeraj v primanjkljaju)

Če povzamemo katere so najpomembnejše lastnosti glutationa.

 • ščiti nas pred vzroki staranja in boleznimi
 • ščiti celice pred oksidacijskim stresom
 • povečuje proizvodnjo ATP molekul
 • ščiti telo pred vnetjem
 • izloča strupe iz telesa
 • podpira imunski sistem
Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS
Reference:
 • Shade, Christopher. Anti-Inflammatory Strategies at the Core of Natural Mercury Detoxification-Lecture. Chronic Disease and Inflammation Conference. 17 February 2012. Bellevue: WA.
 • Kartzinel, Jerry. Let’s Talk About Methylation, Glutathione, and Vitamin B12. Generation Rescue Web site. Retrieved 14 March 2012.
 • Jia., L., Liu, Z., et al. Acrolein, A Toxicant in Cigarette Smoke, Causes Oxidative Damage and Mitochondrial Dysfunction in RPE Cells: Protection by R-ALA. Investigations in Ophthalmological Visual Science. January 2007. 48(1), 339-348.
 • Wojcik, M., Burzynska-Pedziwiatr, I., et al. A Review of Natural and Synthetic Antioxidants Important for Health and Longevity. Current Medical Chemistry. 2010. 17(28), 3262-3288.

Morda te zanima tudi