Trebuh … kako se ga znebiti?!

Maščoba na trebuhu

Trebuh, velik ali mehak, največkrat ruši našo samozavest, motivacijo in vpliva na počutje. Vpliva lahko tudi na tvoje odnose in intimno življenje, vem. Za maščobo okoli trebuha je veliko “kriva” naša genetika, hkrati pa tudi naše navade. Priznam, maščobo okoli trebuha je najtežje izgubiti in je lahko težaven proces, a se da. Najpomembneje je v red spraviti svojo prebavo! Res!

Pa začniva na začetku …

Trebuh, zakaj je takšen, kakršen je?

Trebuh

Na področju trebuha se nahajata dve vrsti maščobe. Prva je tista, ki skrbno skriva tvoje trebušne mišice, to je podkožna maščoba. Druga se nahaja globje pod mišicami in obdaja tvoje organe. To je tako imenovana visceralna maščoba. Ona je tista, ki stoji za vsem dobro znanim pivskim trebuščkom. Imamo jo vsi in v prvi vrsti je koristna, saj ščiti naše notranje organe, a problem nastane, kadar je je preveč.

Tako kot podkožna, tudi visceralna maščoba predstavlja tveganje za tvoje zdravje, vendar je slednja znanstveno dokazano bolj nevarna. Zakaj? Ker pritiska na notranje organe (jetra, želodec, črevesje, ledvice), spodbuja vnetne procese, ki lahko vodijo v razne bolezni, negativno vpliva na številne hormone ter slabi imunski sistem. Še posebej pa je nevarna, ker viša stopnjo vnetja. Povišana stopnja vnetja onemogoča izgubo maščobe in ustvarja podlago za razvoj vseh možnih bolezni.

Trebuh in vzroki kopičenja trebušne maščobe

Glavni razlog, zakaj se ti kopiči maščoba prav okrog tvojega trebuha je zagotovo ta, da zaužiješ preveč kalorij. Poleg tega pa na kopičenje trebušne maščobe vplivajo še: stres, pomanjkanje kakovostnega spanca, prepogosto uživanje alkohola in uživanje določenih zdravil. Tukaj pa je še ključni element – tvoja genetika.

Na trebušno maščobo pa vplivajo tudi leta. Mladi do 20. let imajo mehak in povešen trebuh zaradi prekomerne teže, hitre telesne rasti in odraščanja (hormonske spremembe vplivajo na proizvodnjo kolagena, ki je odgovoren za elastičnost kože. Tkiva se nenadoma sprostijo tudi po porodu, kar se čez čas izboljša, ko se trebušne mišice ponovno okrepijo. Trebuh se povesi tudi v obdobju menopavze. Zakaj? V menopavzi se ženski metabolizem upočasni, posledica pa je hitrejše kopičenje maščobnih tkiv, predvsem okrog trebuha.

Zdaj poznaš ključne dejavnike, ki vplivajo na kopičenje maščobe na tvojem trebuhu. Greva zdaj k rešitvi …

Uravnavanje črevesne flore je ključ do dobrega počutja in izgleda

Visceralna maščoba je tesno povezana z visoko stopnjo vnetja v telesu. Glavni faktor, ki vpliva na stopnjo vnetja v telesu, je prebavni trakt. Zaradi porušene integritete črevesne stene, črevesne flore ali obojega hkrati z dodatkom želodčnih težav, telo prekomerno izloča stresne hormone. Ti pa vplivajo na nabiranje maščobe okrog trebuha.

Z uravnavanjem črevesne flore uravnaš svoje počutje, zdravje in izgled, predvsem pa znižaš stopnjo vnetja v telesu. Kaj pravzaprav pomeni uravnana črevesna flora? Pomeni dobro ravnotežje moči med dobrimi (Lactobacili, Bifidus …) in slabimi (Clostridium difficile, Candida albicans …) mikrobi v črevesju. Njeno nasprotje imenujemo disbioza, ki je ena najpogostejših izvornih težav za nastanek drugih bolezni (avtoimunskih motenj, astme, kognitivnih, nevroloških in vedenjskih motenj, sladkorne bolezni, kardiovaskularnih bolezni, pa tudi rakavih obolenj). Povedano preprosto: gre za spremenjeno število in vrsto organizmov, ki naseljujejo prebavni trakt, in sicer iz dobrega v slabo razmerje.

Najbolj pogosti vzroki disbioze so:

 • spremenjena pH vrednost prebavil (kislinsko alkalno ravnovesje),
 • prekomerna uporaba antibiotikov,
 • kontracepcijske tablete,
 • kemikalije (pesticidi, herbicidi, prezervativi, raztopine),
 • kemoterapija in izpostavljenost sevanju,
 • kronični stres,
 • diete z visoko vsebnostjo predelanih sladkorjev in žit,
 • prekomerno uživanje alkohola (predvsem piva, vina in fermentiranih likerjev),
 • aditivi,
 •  okužba z bakterijo H.pylori, ki povzroča razjede,
 •  izpostavljenost težkim kovinam (svinec, kadmij in živo srebro),
 • uporaba protibolečinskih tablet (predvsem nestereoidnih antirevmatikov in kortikosteroidov),
 • uporaba antacidov ter ostalih zdravil za zmanjševanje želodčne kisline.

Kako pristopiti k izgubi maščobe okrog trebuha?

Edina rešitev za stalno izgubo maščobe na trebuhu je kombinacija zdrave nepredelane prehrane, bogate s hranili in minerali, skupaj z zastavljenim programom vadbe, ki stimulira hormonski in metabolični odziv telesa ter ustrezni prehranski dodatki. No, tudi vztrajnost je potrebno dodati v to enačbo. Ni dovolj izgubiti le nekaj odvečne maščobe, za dolgoročen uspeh in izboljšanje zdravja so potrebne volja, vztrajnost in doslednost.

Prvi in nujni korak v skrbi za svoje zdravje je raziskovanje kemične sestave črevesne flore in nudenje podpore prebavnemu traktu

Pri težavah z neurejeno prebavo in posledično povečani visceralni maščobi, ti svetujem redno uživanje posebnih probiotikov PREMIUM PRO FLORA. Gre za ultimativno kombinacijo mikrobioloških organizmov za obnavljanje prebavnega trakta, ki lahko hitro in učinkovito zmanjšajo vnetje ter napihnjenost trebuha. Najbolj pomembno ta trenutek pa je, da ustvari osnovne pogoje za izgubo maščobe na trebuhu. Hitro in učinkovito pomagajo urediti prebavo, zmanjšajo propustnost črevesja ter pripevajo k zmanjšanju morebitnih alergij in intoleranc.

Kaj sta o Pro Flori povedala Nives in Matic

Maščoba Nives Jakopič
Nives Jakopič

Poglej, kaj je po uporabi PREMIUM PRO FLORE povedala inštruktorica fitnesa in prehranska svetovalka Nives Jakopič: “Jemlješ PROBIOTIKE in ni učinka? Mogoče niso neučinkoviti, ampak imajo eno drugo pomanjkljivost. To je, da njihova ovojnica NI odporna na želodčno kislino. Posledično pride do uničenja celotne vsebine še preden pride na svoje mesto”.

PREMIUM PRO FLORA je to pomanjkljivost odpravila tako, da je pakirana v kapsule odporne na želodčno kislino in tako pridejo dobri organizmi točno tja kamor sodijo. Prav zato izjemno pomagajo pri odpravi napihnjenosti in nižanju vnetja, kar je ključno pri procesu preoblikovanja telesa. “Sama jih redno uporabljam in redno jih uporabljajo tudi moje stranke. Izguba trebuha in maščobe je s Premium pro floro veliko hitrejša.

Matic Klančnik

Tudi Maticu Klančniku je PREMIUM PRO FLORA zelo pomagala: “Pri PREMIUM PRO FLORI sem najprej opazil boljšo prebavo in manjšo napihnjenost. Izjemno pomaga tudi lažje prebaviti večjo količino hrane, ki jo kot športnik zaužijem”.

Si želiš tudi ti izboljšati svoje počutje, zmanjšati napihnjenost in maščobe okrog trebuha? V članku smo se seznanili s prvim in osnovnim korakom za izgubo trebuha. To je ODPRAVA VNETJA. Najbolj pomembno namreč je ustvariti osnovne pogoje za izgubo maščobe na trebuhu. PREMIUM PRO FLORA to naredi hitro in učinkovito. Naroči si svoj paket PREMIUM PRO FLORE. 

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi