Se zavedate vseh nevarnosti soje?

soja.jpg

Zanimivo je dejstvo, da so izdelki s sojo naš trg preplavili šele v začetku 90. let, medtem ko  v azijskih državah predstavljajo osnovno živilo, že več  kot tisočletje. In zakaj je soja tako hitro, postala tako zelo iskan in zaželjen izdelek? Seveda, se to ni zgodilo po naključju. Tako kot v vsaki drugi industriji, se tudi v prehrambeni industriji vse vrti okrog denarja. Soja žal ni nobena izjema. Zelo poceni jo je gojiti in pridelovati, je pa res tudi, da v kolikor jo uživamo v fermentirani obliki, resnično pozitivno vpliva na naše zdravje.

Ključni besedi sta nepredelana in fermentirana.

Že tako je vse preveč raznih oblik že vnaprej pripravljene hrane in izdelkov, ki vsebujejo le sledi tega, iz česar bi naj bili narejeni, zato niti ni čudno, da ljudem ne pride na misel jesti sojo, zgolj v fermentirani obliki. V kolikor je le možno ustvariti dobiček, se prehrambena industrija zelo potrudi, da naredi izdelek okusen in privlačen za oko. Zato je velika večina soje predelane in uporabljene v dveh dobro prodajanih oblikah: sojine beljakovine in olje stisnjenih sojinih semen. Velika večina raje poseže po vnaprej pripravljeni hrani,  tako se izognejo delu in prihranijo na času. Kupci so zadovoljni, industrija prav tako. Na prvi pogled se zdi dobitna kombinacija za vse, a žal temu ni tako.

In zakaj?

Vsej predelani hrani se je priporočljivo izogibati in soja ni nikakršna izjema. Sojino olje je zelo rafinirano in vsebuje veliko trans maščob, kar je lastnost najbolj nezdravih olj nasploh.  In žal je slika približno enaka pri vseh predelanih izdelkih. Sojine beljakovine so prav tako procesirane, čeprav ne tako zelo kot sojino olje. Žal se vse možne dobre lastnosti soje, med predelavo uničijo, kar pomeni da sploh ne predstavljajo dobrega vira beljakovin.

In tukaj se verjetno porajajo prvi dvomi in težave. FDA (Food and Drug Administration v ZDA) predstavlja sojine beljakovine kot izredno zdrave, priporočajo celo do 25 g sojinih beljakovin na dan, saj naj bi tako zmanjšali tveganje za srčne bolezni. In na tem mestu se spet pojavi dvom, kaj je res in kaj ne. Verjamem da ste nekateri zagovorniki in ljubitelji soje in ne veste čemu bi verjeli. In preden se strinjate s priporočili združenja FDA, si pobližje poglejmo pomen soje v industriji.

Po podatkih združenja iz Severne Amerike je  od leta  1992 do leta 2006, prodaja soje drastično povišala prihodke iz 300 milijonov na 4 miljarde ameriških dolarjev. Le malce več kot desetletje je trajalo, da je soja postala eden izmed najbolj gojenih pridelkov.  Industrija soja raste tako naglo, da ne morejo več zadostiti potrebam povpraševanja, zato se poslužujejo krčenja gozdov, s čimer razširjajo prostor za gojenje soje.

Pa vendar tudi to še ni dovolj, s finančnega vidika gre za prevelika tveganja in ogromne dobičke, zato se industrija soje ne ukloni niti zakonom narave. Pomagajo si celo z GMO (genetsko spremenjenimi organizmi), tako da soja raste še hitreje, je večja in odporna na vse pesticide.

V ZDA je več kot 90% soje genetsko spremenjene, kar pomeni da je takšna soja odporna na strupene herbicide, pesticide, kar ja za industrijo odlično, pridelek je nepoškodovan, nobenih težav nimajo z žuželkami, kar prinaša več zaslužka. Tudi na videz, je nepoškodovana soja, kjer je skoraj vsako zrno popolne oblike, precej bolj privlačna za oko kupca, edina slaba stvar je da žal strupene kemikalije s katerimi so pridelali takšno sojo vplivajo še na druge faktorje. Kemikalije potujejo dalje po prehranjevalni verigi, živali s tem krmijo in zadnji na vrsti smo mi,  potrošniki, ki pojemo tako sojo vzgajano s temi kemikalijami kot meso živali, ki so se krmile s temi istimi kemikalijami.

Seveda ni soja edina, ki vsebuje raznorazne pesticide, danes je postalo že skoraj preveč zahtevno dobiti hrano, ki ni bila genetsko spremenjena. Ljudje pa se presneto hitro prilagodimo spremembam, pa četudi so v našo škodo.

Žal se tudi v prehrambeno industrijo prevečkrat vmeša politika. V ozadju vsega skupaj, pa je kot v večini primerov denar. In velikokrat se rezultati za potrebe prodaje, lahko priredijo da so v prid ponudniku. Od tod sledijo vse reklame in propagande oglaševanja izdelkov; ki ob premajhnem poznavanju, povzročijo več škode kot koristi, pod znamko ‘zdravih’ in za naše telo dobrih izdelkov.

Zdravstvena dejstva glede soje

 • Soja spada med stročnice, in vsebuje vse nezdrave lastnosti, ki so za stročnice značilne
 • Soja vsebuje anti-nutriente, ki ovirajo sposobnost prebavnih encimov, za lažjo prebavo
 • Soja vsebuje fitate, to so encimi ki blokirajo vsrkanje pomembnih mineralov, kot so cink, magnezij in kalcij
 • Soja je polna izoflavonov, ki so fitoestrogeni. Fitoestrogen je rastlinski estrogen, ki posnema delovanje človeku lastnega estrogena, prav tako zavira tudi delovanje ščitnice. Povezujejo pa jo tudi z neplodnostjo in rakom na prsih
 • Soja vsebuje tudi   ‘goitrogene’ substance, ki ustavijo sintezo ščitničnih hormonov. Če imate težave s ščitnico, potem soja za vas res ni najboljša izbira
 • To so samo nekateri izmed negativnih učinkov, ki jih lahko ima soja na naše zdravje, v svojem ‘naravnem’ stanju. Če temu dodamo še genetske spremembe, se negativni učinki le poslabšajo.

In kakšne učinke ima na vaše zdravje, genetsko modificirana soja?

Ker so genetsko spremenjeni organizmi relativno nova stvar, zaenkrat obstaja zgolj ena objavljena študija na ljudeh in nekaj raziskav izvedenih na živalih.

Industrija, ki proizvaja genetsko modificirane organizme, zagotavlja da nimajo nikakršnih učinkov na človeka in so povsem varni a študije izvedene na živalih, kažejo drugače. Živali, krmljene z genetsko modificirano hrano,  so bile podvržene kupu negativnih posledic, kot je neplodnost in tudi višja umrljivost pri mladičih.

Postopek genetske modifikacije soje, poteka tako, da v sojo vstavijo gen bakterije, ki proizvaja beljakovine, povsem neznane ljudem. In če se vam to ne zdi nič takšnega,  je študija na ljudeh pokazala da se je modificiran gen, prenesel v DNA naših črevesnih bakterij, kjer normalno deluje dalje.

In kaj to pomeni?

Tudi po več letih od prenehanja uživanja genetsko modificirane soje, obstaja velika verjetnost da se v vašem črevesju še vedno proizvajajo beljakovine, ki jih naše telo samo ni sposobno proizvesti. Se vam zdi kaj takšnega težko verjetnega, kajne?

In kaj lahko storimo, da se izognemo nezaželjenim posledicam?

 • Najprej in tudi najpomembneje, skoraj vedno lahko predpostavite, da je večina sojinih izdelkov genetsko modificiranih. Še posebej so to raznorazni nadomestki mesa in mlečnih izdelkov, kot so npr. sojini burgerji, sojine hrenovke, sojin sir, tudi sojino mleko.
 • Izogibajte se vsemu, kar vsebuje olje soje. V kolikor se izogibate predelani hrani, to sploh ne bo težava
 • Dobro se je izogibati tudi tako imenovani ‘zdravi’ hrani, ki vsebuje sojine beljakovine, kot so veganske sojine čokoladice, sojin čips, sojini oreščki, tudi tofu ni pogostokrat zaželjen na jedilniku
 • Tofu predstavlja vir sojinih beljakovin veliko veganom, vendar ima več negativnih, kot pozitivnih učinkov, zato se mu je dobro izogibati

Na začetku članka, je omenjeno da soja ni slaba za vas, v kolikor je pravilno pripravljena. Ključ do pozitivnih učinkov soje je fermentacija. Vsa fermentirana soja je primerna za uživanje. Fermentacija odvzame skoraj vse negativne učinke, ki jih lahko ima soja na naše zdravje. Resda ne odstrani čisto vseh, a fermentirana oblika soja ponuja več dobrih kot slabih učinkov.

Nekaj fermentiranih sojinih izdelkov, ki so priporočljivi za uživanje:

 • Tempeh*-fermentirana sojina masa s čvrsto strukturo
 • Miso*-slana fermentirana tekstura, ki se večinoma uporablja za jušno osnovo
 • Natto*-fermentirana zrna soje z lepljivo teksturo in okusom po siru, pogostokrat postrežena skupaj z rižem
 • Sojina omaka- fermentirana soja v tekoči obliki, Azijci jo uporabljajo kot začimbo v mnogih jedeh

Zgodba soje je veliko bolj zapletena, kot je v večini predstavljeno. Žal soja ni čudežno zdravilo za vse, vendar nam lahko ob pravilni pripravi in znanju koristi.  Genetsko spremenjeni organizmi so le vrh ledene gore, vsega dogajanja v prehrambeni industriji. Naša telesa niso bila narejena za genetsko spremenjeno hrano. Uživanje predelane hrane, skoraj zagotovo pušča nepopravljive poškodbe našega zdravja, vendar nas s  takšno hrano, zasipavajo na vsakem koraku. Naša najboljša obramba je znanje, tako da znamo izbrati pravilno in našemu zdravju čim manj škodljivo hrano. S tem ne vplivamo samo na svoje zdravje, ampak na zdravje naših bodočih generacij.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi