VIDEO: Triceps TRX

Triceps TRX.jpg

Kaj je trening s TRX trakovi?

Trening z lastno telesno težo, ki se od navadnega treninga z utežmi ali na trenažerjih predvsem razlikuje po tem, da je človeško telo povezava med sidriščem oz. pripenjališčem traku TRX in tlemi. S tem nam trakovi TRX omogočajo, da ciljno obremenimo določene dele telesa z lastno telesno težo, pod različnimi nakloni in položaji. So izjemno orodje za treniranje gibljivosti, stabilnosti, moči, koordinacije, ravnotežja in predvsem krepitve sredice telesa, poznanega pod angleškim izrazom CORE.

Katero je glavna mišica, aktivirana pri prikazani vaji?

  • Triceps brachii; leži na zadnji strani nadlakti, dolga glava izvira iz lopatice, medialna in lateralna pa iz nadlahtnice. Pripenja se na olekranon podlahtnice in je edini ekstenzor komolčnega sklepa.

Izvedba

Trakove čvrsto pritrdimo na stabilno oporo. Na posnetku vidimo, da sem jih jaz imel pritrjene na balkonsko ograjo. Pomembno je, da se lahko nanje naslonimo brez tveganja, da se vse skupaj podre in da se pred treningom primerno segrejemo.

  • TRX Triceps Press ( krepimo triceps, ter obenem stabilnost celega telesa) Nasvet: komolce držite v širini ramen in obrnjene naravnost naprej)
  • TRX ozek sklec (krepimo triceps in rame, ter obenem stabilnost celega telesa) Nasvet: komolce spuščajte ob telesu in ne drsajte trakov po koži.
  • Ozek sklec (krepimo triceps in rame, ter stabilnost celega telesa) Nasvet: komolce spuščajte čim bolj ob telesu ob dvigu in spustu telesa.

Ponovitve

Vse tri vaje ki so prikazane na posnetku naredite v enakem zaporedju, vsake po 10 ponovitev. Temu sledi 60 sekundi počitek. To je ENA SERIJA. Začetniki naredite 1 serijo, fizično bolje pripravljeni pa več. Ko sam delam te vaje naredim navadno 5 serij.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Morda te zanima tudi