Trebušne mišice, brez stradanja in stotin trebušnjakov

trebušne vitja

Vsi si želimo lepe in oblikovane trebušne mišice. Ste vedeli da so trebušne mišice na prvem mestu delov telesa, ki nas privlačijo pri nasprotnem spolu,  obenem pa si ta del želimo najbolj izoblikovati?

Pa poglejmo kako se znebiti še tisto malo odvečne mlahave kože, ki nas loči do lepo izoblikovanih trebušnih mišic, ki se skrivajo pod trdovratno plastjo maščobe na trebuhu.

Ste naredili že nešteto trebušnjakov, počepov, raznoraznih vaj za trebušne mišice, pa niste zadovoljni z rezultatom ali pa je razlika komaj opazna?

Verjetno ste na neki točki bili tako odločeni izklesati svoje trebušne mišice, da ste poskusili skoraj vsi in se lotili tudi naprav, ki jih vidimo na TV-reklamah. In potem ste vsak dan uporabljali ab-roller, dokler niste  počasi obupali, saj ni bilo vidnega učinka, pravzaprav se vam je zdelo, kot da ne bi naredili nič.

Dejstvo je, da se trebušne mišice po določenem času, še posebej ob vajah specifičnih le za ta del telesa, vnamejo,  zato imamo občutek da dejansko delujejo. Vendar vnetje oziroma bolečina v mišicah počasi izgine, mlahava maščoba na trebuhu pa ostane. In to zna biti res stresno. Samo z delanjem vaj za trebušne mišice, takšnih ali drugačnih, ne boste izgubili maščobe na tem predelu telesu in dosegli izgleda kot si ga želite.

Morda težko verjamete, vendar… trebušne mišice imajo posebno vlogo …Trebušne mišice so tiste, ki stabilizirajo  hrbtenico, omogočajo rotiranje trupa v nasprotno stran in bočno upogibanje hrbtenice.

Torej, kljub temu da čutite bolečino ko delate trebušnjake in ostale tradicionalne vaje za trebušne mišice, s tem pravzaprav nepotrebno obremenjujete svoj hrbet in si naredite več škode kot koristi. Te izolirane vaje lahko povzročijo precej težav in bolečine v spodnjem delu hrbta, saj se vaša hrbtenica ob izvajanju vaj prekomerno upogiba, telo pa ni v stabilnem položaju.

NASVET: Ko delate vaje za krepitev osrednjega dela telesa stabilizirajte trup!

In kaj naj naredim? (3 ključne točke)

  • Pokurite odvečno mlahavo maščobo na trebuhu

Visoka intenzivnost treninga je ključnega pomena, v kolikor želite da sem vam maščoba porablja tako rekoč sama od sebe. Zakaj je temu tako?  Zaradi učinka porabljanja energije po tem ko ste zaključili s treningom, saj ste s pospešitvijo  svojega metabolizma dosegli da vaše telo porablja odvečno maščobo tudi do dva dneva po treningu. Po tej znanstveno dokazani metodi vaše telo kuri maščobo, tudi ko počnete vsakodnevna opravila in ne telovadite.

Ključ da pospešite svoj metabolizem da porablja več maščob tudi ko ste s treningom končali so pravilne vaje. Najbolj učinkovite vaje so vaje za celo telo. Te sestavljene vaje aktivirajo vaše telo in omogočajo aktivacijo več mišic hkrati, kar povzroči višjo raven metabolizma v vašem telesu in sprožijo hormone, ki kurijo maščobo, tako da lahko končno pokažete mišice, ki se skrivajo pod maščobnim tkivom na trebuhu.

NASVET: Ne zapravljajte časa z dolgotrajajočimi aerobnimi vadbami (razen če trenirate tovrstne športe – to je npr. tek na dolge proge), saj vam bodo le škodovale pri doseganju cilja iz naslova…Zakaj? Aerobna vadba viša nivo stresnega hormona kortizola, ki posledično nalaga maščobo prav na trebuhu! Več o tem…

  • Utrdite  svoje trebušne mišice

S tem ko boste utrdili svoje trebušne mišice, boste obenem okrepili stabilizatorje trupa za močnejši in bolj zdrav zadnji del telesa (hrbet).  V videu spodaj si poglejte nekaj primerov vaj,  ki vam bodo pomagale okrepiti vaše trebušne mišice. Sicer pa delajte veliko kompleksnih vaj kot so na primer počepi, mrtvi dvig itd…čim manj dolgotrajnih številnih “trebušnjakov”

  • Nehajte jesti tisto  hrano, ki je glavni krivec za nastanek maščobe

S tem mislim ogljikove hidrate. In preden boste spet pomislili na dieto z zmanjšanim vnosom ogljikovih hidratov, morate razumeti zelo pomembno stvar …

Ogljikovi hidrati razpadejo v sladkorje in sladkor je NAJVEČJI razlog, da imate na telesu maščobo. Zakaj? Zato ker sladkor spodbuja nastanek hormona, ki skladišči maščobe. Ta hormon je INZULIN.

Inzulin je močan hormon, ki nastaja v trebušni slinavki ob prisotnosti sladkorja. To pomeni, da več kot boste pojedli sladkorja, več inzulina bo vaše telo proizvedlo, kar predstavlja več skladiščnega prostora v telesu za odvečno maščobo. Odvečni sladkor, ki ga vaše telo ne more prebaviti, se spremeni v MAŠČOBO! Pomislite sedaj, kam gre ves sladkor ki ga vaše telo ne prebavi …

Obstajajo sicer redki posamezniki, ki lahko pojedo večje količine OH in se jim bo to na količini telesne maščobe poznalo minimalno. Ti srečneži imajo odlično občutljivost celic na inzulin, večina pa tega nima danega naravno, ampak mora zato poskrbeti s pravilno prehrano in vadbo.

Zato v primeru, ko zmanjšamo vnos ogljikovih hidratov, takoj opazimo izgubo maščobe. In tu gre za enostavno filozofijo o delovanju našega telesa. Tako ali tako pa je večina hrane bogate z ogljikovimi hidrati zelo predelana in nasploh zelo slaba za vaše zdravje.

To ne pomeni, da morate paziti na vsak grižljaj ki ga daste v usta, vsekakor pa ni priporočljivo da se po vsakem obroku, posladkate s sladkorji. V kolikor niste pripravljeni narediti nekaj sprememb na področju vnosa ogljikovih hidratov, ne morete pričakovati lepega in ravnega trebuha in lepo oblikovanih trebušnih mišic, ne glede na to koliko telovadite, saj ne morete  ‘odtrenirati’ slabe prehrane.

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Reference:

  • James Duigan: Clean & Lean Flat Tummy Fast
  • Lynne Sheldon: Flabby Tummy Diet
  • Timothy Swedberg: How To Get Rid Of Fat, Flabby Stomach

Morda te zanima tudi