Čokolada in pozitivni učinki na zdravje?

Čokolada

Čokolada za vsak dan? Če jemo pravo vrsto čokolade, seveda! Prava vrsta čokolade ima številne pozitivne učinke na naše zdravje in izboljša naše počutje. Pomaga nam lahko celo pri izgradnji mišic. Prav ste prebrali.

Nekje pred desetimi ali enajstimi leti so se pojavile številne raziskave, ki so pokazale, da je uživanje čokolade lahko zdravo. Uživanje čokolade bi naj imelo pozitivne učinke na metabolizem arahidonične kisline in na zdravje našega srca.

Ljudje, ki so upoštevali ta nasvet, so živeli srečno do konca svojih dni. Razen vse debelosti, sladkorne bolezni in ateroskleroze pred tem. Kot se velikokrat zgodi, so ljudje napačno interpretirali navodila in tako ovrgli v bistvu zelo dober nasvet.

Uživanje čokolade vsak dan je lahko zelo koristno za človeško zdravje na številne načine in lahko tudi pomaga pri izgradnji mišičnega tkiva. A seveda le, če jemo pravo vrsto čokolade ali čokoladnih ploščic.

Čokolada, sladka pregreha

Kakav in čokolada sta prišla v Evropo šele v 16. stoletju, ko je Krištof Kolumb prinesel zrno kakava. Dvorjani so kakav vzljubili šele takrat, ko so originalnemu napitku Aztekov dodali žlico sladkorja, z leti pa se je navdušenje nad kakavom in čokoladami razširilo po vsej Evropi. Danes v svetu zaužijemo kar 3 milijone ton kakava, največ v obliki čokolade in kakavovih napitkov.

Čokolada in kakav

Kakav je osnovna sestavine čokolade. Po obiranju kakav fermentirajo, pražijo in drobijo. Zdrobljena kakavova zrna gredo nato v stiskalnico, kjer se izloči kakavova masa. Ostanki drobljenja se fino zmeljejo in tako nastane kakav v prahu. Kakavova masa vsebuje do 54 % kakavovega masla, ki gre v nadaljnji proces izdelave čokolade ali pa se pridobi čisto kakavovo maslo.

Uporaba kakava sega daleč v zgodovino. Južno-ameriške civilizacije so kakav uporabljale v obrednih napitkih in na poročnih ceremonijah.

Azteki so kakav pogosto imenovali kar srčna kri, saj spodbuja delovanje srčno-žilnega sistema, odpira naša srca na vseh ravneh, prebuja naravne občutke in našo intuicijo poveže z materjo Naravo.

Sestava kakava

Sestava kakava je izjemno zapletena. Sestavljena so namreč iz več kot 300 različnih kemijskih komponent. Glavna sestavina je kakavovo maslo, ki ga sestavljajo nasičeni stearinska in palmitinska maščobna kislina ter enkrat nenasičena oleinska maščobna kislina.

Kakavov prah, ki nastane po ekstrahiranju olja pa je izjemno bogat z magnezije, železom, manganom, fosforjem in cinkom. Med pomembnejše bioktivne sestavine štejemo še flavanole (to so antioksidanti iz družine polifenolov).

Vsebuje še anandemid, endorfin iz skupine kanabinoidov, ki ga telo proizvaja po telesni aktivnosti in ga najdemo samo v kakavu. Tu so še feniletilamini (skupina kemičnih snovi, ki jih telo proizvaja, ko se zaljubimo), triptofan in serotonin ter vlaknine.

100 g kakava v prahu vsebuje tudi okoli 230 mg kofeina in 2.057 mg teobromina, dveh alkaloidov, ki imata zaradi vpliva na centralni živčni sistem poživilen učinek.

Čokolada – zakaj je tako posebna?

Čokolada, ali bolj natančno kakav iz katerega je narejena, je bogata z nekaj določenimi podskupinami polifenolov (skupine rastlinskih kemikalij). Te so znane kot flavan-3-oli (med njimi je še posebej pomemben epikatehin) in proantocianini. Vse te kemikalije delujejo blagodejno in zdravilno na naše telo.

Čokolada znižuje riziko smrti od obilice bolezni

Meta analize ljudi, ki pojedo veliko kakava, kažejo 37 odstotkov nižji riziko za nastanek bolezni srca in ožilja, 31 odstotno zmanjšanje nastanka sladkorne bolezni in 29 odstotkov nižji riziko kapi. Polifenoli v kakavu pomagajo srčno-žilnemu sistemu tako, da zmanjšajo pogostost aritmij in srčnih bolezni na splošno (z znižanjem krvnega pritiska in izboljšanjem endotelične funkcije). Učinki na sladkorno bolezen pa se navezujejo na njihovo sposobnost, da povečajo inzulinsko občutljivost.

Močnejše erekcije s čokolado

Kakav poveča nivoje dušikovega oksida (NO), kar pomaga, da pride pri spolnem vzburjenju več krvi v penis. Povečani nivoji dušikovega oksida, ki je odgovoren za izboljšanje pretoka krvi, izboljšajo tudi nivoje krvnega pritiska in tako odvzamejo našemu srcu nekaj stresa.

Izboljša zdravje črevesja

Flavan-3-oli v kakavu lahko povišajo butirat, proti-vnetno sestavino, ki vpliva na črevesno homeostazo in metabolizem energije z izboljšanjem funkcije črevesne meje in mukosalne imunitete. To dejstvo kvalificira kakav kot dejansko pre-biotično hrano.

Čokolada pomaga pri izgradnji mišičnega tkiva

Flavan-3-oli (epikatehin) prav tako inhibirajo miostatin (beljakovino, ki jo najdemo v mišicah), ki inhibira rast mišičnega tkiva. Miostatin deluje v direktni opoziciji druge beljakovine, imenovane folistatin, katere funkcija je povečanje mišične rasti. Epikatehin lahko tako inhibira miostatin kakor ojača folistatin, stimulira pa tudi njegovo proizvodnjo, kar učinkuje pri povečanju mišične rasti. Poveča lahko tudi pretok krvi, zaradi česar je dobavljanje nutrientov integralnih za mišično rast lažje, poveča pa lahko tudi testikularno hormonsko sintezo.

Deluje kot naravni “živčni tonik”

Kakav je dokazan nevro-protektor, kar pomeni, da varuje živce proti boleznim ali kemičnim napadom. Poleg tega pa izboljšuje tudi živčno funkcijo in kognicijo.

Čokolada poveča nivo hormona grelina – hormona sitosti

Raziskovalci iz Nizozemske so odkrili, da epikatekin poveča nivoje grelina, kar lahko zmanjša apetit. To lahko pomeni, da uživanje temne čokolade zvečer lahko prepreči potencialno nočno nažiranje.

Čokolada: bela, mlečna ali temna?

Temnejše vrste čokolade so bolj zdrave, ker vsebujejo več dobrih polifenolov, ki jih želimo vnesti v naše telo (zaradi večjega deleža kakava). Vsebujejo tudi več kofeina, ki učinkuje sinergetično s polifenoli v kakavu. Ti pa v koefinu povečujejo učinke na kognitivno izboljšanje, medtem ko simultano zmanjšujejo njegove učinke vznemirjanja.

Klasične čokoladne ploščice po navadi vsebujejo dosti dodanega sladkorja, skupaj z zaskrbljujočimi količinami tran-nasičenih maščob. Rezultat tega je, da nenamerno negirajo večino zdravih učinkov kakavovih polifenolov, ki jih vsebujejo.

Nekatere novodobne čokolade vsebujejo manj teh prehranskih minusov. Vendar pa je vseeno dobro, da pred nakupom preverite naslednje lastnosti:

  • Vsebujejo naj vsaj 70 odstotkov kakava. Izogibajte se mlečni čokoladi.
  • Sestavin naj bo čim manj. Vsebovati morajo le mlečne trdne snovi, laktozo, kazein, sirotko in masleno maščobo.

Jejte čokolado!

Ena manjša ali polovica večje čokolade vam ne bo delala problemov. Prav nasprotno, delovala bo blagodejno na vaše zdravje. Seveda upoštevajte vsebnost maščob in slednje prilagodite pri obrokih v vaši dieti. Če ste na dieti.

Veliko več boste seveda naredili za svoje telo, le boste za sladkanje izbrali temno čokolado z več kot 70 ali 80 odstotkov kakava. 20 – 40 g čokolade na dan bo dovolj.

Uživajte!

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Viri:
Luoma, TC. Tip: Eat a Chocolate Bar a Day, Dostopno na: t-nation.com
Eriksson, Alex. Tip: Is Dark Chocolate a Bodybuilding Food? Dostopno na: t-nation.com

Morda te zanima tudi