Hidroliziran kolagen in črevesje

Kolagen za zdravo crevesje 1

Ko pomislimo na hidroliziran kolagen, večina od nas pomisli na gladko, čvrsto, napeto in mladostno kožo. Vse to je res, vendar pa je kolagen veliko več kot le ritual proti staranju. Kolagen je namreč tudi beljakovina, ki je ena najbolj zastopanih v našem telesu.

Kolagen in njegova vloga 

Ali veš, da kolagen izhaja iz grške besede »kólla«, ki pomeni lepilo. Pripona »gen« pa pomeni ustvariti. Kolagen predstavlja kar 30 % vseh beljakovin v telesu in je tako najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. 

Kolagen je eden glavnih gradnikov naših kosti, mišic, kože, kit in vezi med sklepi. Naše telo ga proizvaja samostojno, vendar ta sposobnost z leti slabi, zato dodatki s kolagenom pomagajo pri ohranjanju vsebnosti kolagena v našem telesu. Predstavljamo si ga lahko kot neke vrste lepilo, ki drži vse lepo skupaj, in naše telo ohranja vitalno, močno in zdravo.

Po 25. letu naše telo začne proizvajati vedno manj kolagena, vsako leto izgubimo približno 1 % kolagena. Po 80 letu starosti pa se proizvodnja kolagena v telesu zmanjša za 75 % v primerjavi z mladimi. 

K temu prispevajo tudi drugi dejavniki:

  • pomanjkljiva prehrana,
  • kajenje,
  • alkoholizem in bolezni, 
  • prosti radikali v organizmu.

Kaj je hidroliziran kolagen?

Hidroliziran kolagen je čista beljakovina, razbita na manjše delce. Kako nastanejo manjši delci? Pri izdelavi hidroliziranega kolagena se uporabi postopek hidrolize, kjer se kolagen razbije na manjše osnovne gradnike – peptide. 

Ponovimo še kaj so peptidi. Nič drugega kot manjše beljakovine. A ker so manjše, še ne pomeni, da niso pomembne in učinkovite. Peptidi so molekule, ki jih najdemo in so naravno prisotne v vseh živečih organizmih ter igrajo pomembno vlogo v številnih bioloških sistemih.

Se sprašuješ, zakaj je ta postopek sploh potreben? Zato, ker se peptidi v prebavnem traktu lažje razgradijo na njihove osnovne gradnike – aminokisline in se posledično lažje absorbirajo. Nato v veliki meri nepoškodovani prehajajo skozi črevesno steno in iz črevesja prehajajo v kri. Molekule kolagena potujejo po krvnem obtoku in se nalagajo tam, kjer je kolagen najbolj potreben v telesu.

Vem, da kolagen izboljša strukturo las, izboljša trdnost nohtov in skrbi za mladosten in svež videz kože ter skrbi za zdrave sklepe. Ali kolagen blagodejno deluje tudi na druge dele telesa? 

Kolagen in naše črevesje

Kolagen poskrbi za bolj čvrsto in elastično kožo, varuje sklepe, skrbi za obnovo vezivnega tkiva in boljši spanec. Kar slišimo zelo malokrat pa je, da ima kolagen ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega črevesja. Ohranjanje zdravega črevesja je izjemnega pomena za naš imunski sistem, zdravje možganov, kože, metabolizma in dobrega počutja. Ko enkrat zanemarimo zdravje črevesja, smo bolj dovzetni za okužbe, viruse, vnetja in pogosto tudi za sindrom prepustnega črevesja.

Kolagen za zdravo crevesje

Vključevanje več kolagena in živil, bogatih s kolagenom, v našo prehrano poskrbimo, da naš prebavni sistem še naprej deluje optimalno. Za obnovo in krepitev sluznice našega prebavnega trakta so ključni sledeči elementi: glicin v kolagenu, Premium Pro Flora in Glutamin.

Prav glicin se najbolje absorbira ob prisotnosti ostalih aminokislin prisotnih v kolagenu. Pravzaprav so raziskave pokazale, da lahko kolagenski peptidi dejansko izboljšajo disfunkcijo črevesne pregrade in izboljšajo njegovo čvrstost. Vnetje črevesja je povezano z vnetji drugje v telesu, zato je pomembno, da v našo hrano redno vključujemo veliko živil, ki so bogata s kolagenom, ali ga dodamo v obliki dopolnila in tako zmanjšamo vnetje črevesja.

Premium Pro Flora naseljujejo dobre organizme in nižajo vnetja. Glutamin obnavlja celice črevesne stene.

Ob prebavnih težavah in prepustnem črevesju pride do slabše absorbcije hranil. S povečanim vnosom kolagena podpremo celovitost črevesne stene in ublažimo izgubo hranilnih snovi zaradi oslabljenega delovanja črevesja. Prepustno črevo vpliva na celotno telo, znake sindroma prepustnega črevesja tako zaznamo na koži, v imunskem sistemu, miselnih zmožnostih, prebavi in hormonih.

Hidroliziran kolagen Vitja.si

kolagen vitja

Hidroliziran kolagen Vitja.si je za razliko od tistega v hrani razdeljen na manjše delce, peptide, ki omogočajo, da se veliko lažje absorbira kot večji delci. Se pa tudi do trikrat hitreje absorbira. Lahko ga preprosto zmešamo v napitke, jogurte ali smutije.

Hidroliziran kolagen Vitja.si ima še dodan vitamin C, cink ter hialuronsko kislino. Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena, izboljša pa tudi njegovo absorbcijo. Hialuronska kislina je v našem telesu ključna sestavina v sklepih, kjer omogoča drsenje, sodeluje pa tudi v procesu nastajanja kolagena in elastina. Je tudi ključna komponenta zdrave kože. Limonin hidroliziran kolagen Vitja.si je povsem ribji kolagen tipa I in II s cinkom in vitaminom C. Mango/marakuja kolagen pa je mešanica govejega in ribjega kolagena tip I, II in III, z dodanim cinkom, vitaminom C in E.

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti in naših objav na socialnih omrežjih:

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

FengfengMei,ZhouweiDuan,MuxueChen,JinfengLu,MeihuiZhao,LaihaoLi,XuanriShen,GuanghuaXia,ShengjunChen. Effect of a high-collagen peptide diet on the gut microbiota and short-chain fatty acid metabolism. Dostopno na: sciencedirect.

Morda te zanima tudi