Odpravi zaprtje in kakaj kot šampion

zaprtje

Naj vam dam hiter okvir v katerem lahko obvladate vaš problem zaprtja. Osredotočite se na: pretok, tekočino, vlaknine, maščobe, floro in “ogenj”.

1  – Pretok in zaprtje

Kritično je gibanje. Govorimo o gibanju telesa. To je eden najboljših načinov, da uravnotežimo obe roki našega živčnega sistema. Simpatični je naš “boj ali beg” sistem, parasimpatični pa “počitek in prebava”. Preveč prvega in mišične stene vaših prebavil bodo zaklenjene kot v primežu. Ko se to zgodi, je počasno in redno ritmično porivanje vsebine skozi prebavila, imenovano peristaltika, ustavljeno ali upočasnjeno.

Počasno ritmično gibanje kot hoja je najboljše. Znižuje stresne hormone, pomaga gibanju črevesa skozi gravitacijo in mehanskim porivanjem drobovja (nobel beseda za vaša prebavila in ostale organe), in uravnoteži simpatetično in parasimpatetično aktivnost našega živčnega sistema. Poskrbite, da se redno gibate, nekje med 5 in 10 tisoč korakov je dober dnevni cilj.

2 – Tekočina in zaprtje

Tako kot potrebujemo vodo, da odplaknemo stranišče ali odstranimo umazanijo iz našega umivalnika, je potrebna tudi za gibanje vsebine skozi naša prebavila. Ne moremo biti dehidrirani in pričakovati, da bomo lahko odšli na stranišče brez težav. Poskrbite, da dobite dosti tekočine, običajno priporočilo je približno 2 litra čiste vode na dan je dobro pravilo.

3 – Vlaknine in zaprtje

Vlaknine so gorivo za bakterije v vašem črevesju. Te bakterije izpustijo spojine, ki lahko ovirajo sekrecijo sluza iz črevesa (slabe bakterije) ali jo povečajo (dobre bakterije). Vlaknine pa potrebujejo vodo, kajti vlaknine brez vode vas bodo še bolj zaprle! To je lahko koristno za naprimer drisko, a ne za zaprtje. Če uporabljate vlaknine pri zaprtju, jih mora torej spremljati dosti vode.

4 – Maščoba in zaprtje

Ko jeste maščobe telo sprosti žolč, ki je emulgator. “Spolzka” narava maščobe in žolčne kisline pomaga pri premikanju vsebine po in skozi vaš prebavni trakt in preprečuje zaprtje. Za začetek lahko poizkusite pojesti naprimer en avokado na dan. To vam bo dalo mnogo maščob in vlaknin, zraven pa je še okusno in zdravo.

5 – Flora in zaprtje

Bakterije v vašem prebavnem traktu delajo mnogo čudovitih stvari za vas: proizvajajo vitamine in minerale, uravnotežijo vaš imunski sistem, regulirajo prebavne sekrecije in še dosti drugega. Imeti želimo široko raznolikost bakterij v naših prebavilih. Če ste v preteklosti jemali dosti antibiotikov in/ali živite standardno zahodnjaško življenje s picami, hitro hrano, alkoholnimi in gaziranimi pijačami, potem je skoraj garantirano, da imate zanič mikrobiom. Dnevno vzamite probiotik dobre kvalitete. Izberite enega z raznolikostjo in pravilno vsebnostjo bakterij v adekvatnih številkah.

❇️  Premium pro flora je visoko koncentiran preparat skrbno izbranih sevov črevesju prijaznih bakterij, ki zmanjšujejo napihnjenost, izboljšujejo prebavo in krepijo imunski sistem. Iz izkušenj pri strankah izjemno pomagajo pri izgubi trebuha in nižanju vnetja v telesu. Kako kateri posamezni sev deluje lahko preberete pod to povezavo

❇️  Paket REGENERACIJA ČREVESJA je kombinacija izbranih sevov našemu telesu koristnih organizmov, ki se nahajajo v PREMIUM PRO FLORI in aminokisline L-GLUTAMIN,  je idealna za obnovo stene črevesja in želodca. Organizmi v PREMIUM PRO FLORI namreč zelo učinkovito vplivajo na izboljšanje črevesne flore ter posledično na znižanje vnetja v celem telesu, L-GLUTAMIN pa je najpomembnejša aminokislina za regeneracijo celic sluznice želodca in črevesja. Ta kombinacija je pomagala že mnogim. Ta kombinacija je znanstveno dokazana in učinkuje že po nekaj dneh. (Biomedical Research (2018) Medical Diagnosis and Study of Biomedical Imaging Systems and Applications)

Eden izmed najbolj raziskovanih koristi uporabe probiotikov je zmanjšanje simptomov prebavnih motenj, kot so sindrom razdražljivega črevesja, ulcerozni kolitis, napihnjenost in zaprtje. Probiotiki so potrebni tudi ob jemanju antibiotikov, saj ti delujejo tako, da uničijo vse bakterije v telesu, vključno z zdravimi črevesnimi mikroorganizmi. Pri izbiri probiotika za zmanjšanje prebavnih problemov, so se v raziskavah za najbolj učinkovite izkazali sevi bakterij bifidobacterium, saccharomyces boulardii in lactobacillus (3).

6 – “Ogenj” in zaprtje

Medtem ko jemo, poteka koordinirana akcija prebavne funkcije od vaših ust vso pot do vašega anusa. Slina, ki jo požirate pri žvečenju, ima vlogo pri proizvodnji prebavnih sekrecij v želodcu, kot sta klorovodikova kislina in pepsin. Te proizvajajo pravilno raven PH, in ko pride vsebina želodca do vašega zgornjega malega črevesja, to signalizira drugim encimom, da so izločeni iz trebušne slinavke. Tisti od vas, ki dobite dober efekt od pitja kave, imate korist od grenčic v kavi, ki stimulirajo peristaltiko. To je druga vrsta efekta “ognja”. To so zelo koordinirani procesi in vse kar gre pri tem narobe predstavlja probleme za nadaljno prebavo in kvari vaše kolonije bakterij, prebavne sekrecije, imunsko ravnotežje in peristaltiko. Vzamite kvaliteten prebavni encim že s prvim ugrizom pri vsakem obroku, najboljše takega, ki vsebuje klorovodikovo kislino (HCl).

Drugi pristopi

Ko bomo poskrbeli za teh šest stvari, bo to razrešilo zaprtje pri do 80 odstotkih ljudi. Če pa pri vas ne bodo dovolj dobro delovale, obstajajo tudi drugi naravni pristopi, ki jih lahko uporabimo. Eden favoritov vključuje magnezij in vitamin C v zvišujočih se dozah, dokler se črevesje ne sproži. Včasih je potrebno uporabiti tudi odvajala, a morate paziti, da ne postanejo stalna opora. Uporabite to “močno silo” le v izrednih in redkih slučajih.

Povzetek:

  • Gibanje vodi do premika črevesja. Hodite več. Odpravite zaprtje.
  • Popijte vsaj 2 litra čiste vode dnevno.
  • Da, jejte več vlaknin, a le skupaj z dosti tekočine.
  • Jejte maščobo. En avokado na dan odpravi potrebo po odvajalih.
  • Dnevno vzamite dober probiotik.
  • Stvari, kot so kava in prebavni encimi vsebujoč HCL, bodo pomagale.
  • Če je potrebno, vzamite magnezij in vitamin C, a ne postanite odvisni od tradicionalnih odvajal.

Ne spreglejte kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke ⤵️

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

  • Teta, Jade, Dr. ; How to Poop Like a Champion.

Morda te zanima tudi