Povezava med težkimi kovinami in izgubo odvečnih kilogramov

Tezke kovine.jpg

Imate težave z izgubo odvečne telesne teže in vam kljub vloženemu trudu nikakor ne uspe izgubiti vseh odvečnih kilogramov?

Bi verjeli, da so lahko težke kovine v vašem telesu prikriti krivec za težave povezane z izgubo odvečne teže?

Že dolgo vemo, da lahko zastrupljenost s težkimi kovinami povzroči okvaro delovanja nevroendokrinega sistema. To pomeni, da imamo lahko zaradi zastrupljenosti s težkimi kovinami kot so: živo srebro, kadmij, svinec itd., težave s pravilnim delovanjem ščitnice.

Kaj sploh so težke kovine?

Težke kovine so kovine, ki jih naše telo načeloma skorajda ne potrebuje in ne more uporabiti za pravilno delovanje. Verjetno vsi najbolj poznate živo srebro. Nekatere izmed ostalih težkih kovin, so za naše telo z biološkega vidika celo zaželene, vendar so v nekaterih oblikah še vedno lahko zelo nevarne za naše telo.

Kakšna je povezava med zastrupljenostjo s težkimi kovinami in z izgubo odvečnih kilogramov?

Kadar poskušate izgubiti odvečno težo in vam to nikakor ne uspeva, je morebitna zastrupljenost telesa s težkimi kovinami zelo pomembna. Še posebej zanimiv in pomemben je učinek težkih kovin na delovanje ščitnice in na proizvodnjo estrogenov v telesu. Težave s pravilnim delovanjem ščitnice, težave s pretvorbo ščitničnih hormonov T4 v T3, delujejo kot nevidna sila okrog vaše maščobe na telesu. V kolikor je delovanje vaše ščitnice v veliki meri okvarjeno, vam ne bosta kaj dosti koristila nobena dieta ali vadba.

Žal vse več znanstvenih dognanj podpira mnenje, da zastrupljenost telesa s težkimi kovinami zelo slabo vpliva na delovanje ščitnice. Raziskave, ki podpirajo vpliv težkih kovin na delovanje ščitnice kažejo, da so med najbolj škodljivimi kovinami vsekakor svinec, kadmij in živo srebro.

Kaj lahko trdimo zagotovo:

 • V svojem telesu si vsekakor ne želimo strupenih težkih kovin.
 • Težke kovine lahko povzročijo težave z delovanjem ščitnice.
 • V kolikor nikakor ne morete izgubiti odvečne telesne teže in vaše telo vsebuje visoke vrednosti težkih kovin, razmislite o protokolu razstrupljanja s pomočjo katerega bi iz telesa izločili kolikor je le mogoče teh težkih kovin.

Kako najlažje in najbolje ugotovite ali vaše telo vsebuje visoko raven težkih kovin?

Najlažje je,  da vas osebni zdravnik napoti na preiskave urina, kjer vam natančno določijo vsebnost težkih kovin v telesu, ki jih lahko potem s pravilnim razstrupljanjem postopoma izločite iz telesa.

Kaj lahko storite sami, da zmanjšate zastrupljenost telesa s težkimi kovinami?

 • Poiščite specialista, ki vam lahko natančno določi vsebnost težkih kovin v telesu in obenem pomaga pri očiščenju oziroma izločanju teh kovin iz telesa
 • Poskrbite najprej za pravilno delovanje prve in druge faze razstrupljanja
 • Kolikor se le da omejite svojo izpostavljenost težkim kovinam
 • Pojdite večkrat v infrardečo savno, ki je odlično dopolnilo k razstrupljanju telesa
 • izogibajte se vnosu težkih kovin v telo (s hrano, z vdihovanjem in z mazanjem na kožo) …npr…navadno vsebujejo velike količine živega srebra globokomorske ribe, ki so na koncu prehranjevalne verige (tuna), veliko svinca je v izpuhih in aluminija v dezodorantih)
Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Pri delu me motivirajo rezultati, ter zadovoljstvo ljudi katerim lahko pomagam. Sem strokovnjak za modulacijo BIOSIGNATURE, ki sem jo uspešno zaključil na vseh stopnjah. Študiral sem tudi v ZDA na fakulteti za FUNKCIONALNO MEDICINO. S tem delom se ukvarjam že 25 let in s tem namenom sem tudi naredil blagovno znamko in spletno stran VITJA.SI, ki sta plod mojega dela. Glavna strast mojega dela je prebavni trakt, saj verjamem, da je jedro zdravja in počutja skrito v prebavnem traktu. Od nekdaj sem si želel ljudem pomagati s kvalitetnimi izdelki, ki dosegajo svoj namen, a ker z izdelki na trgu nisem bil zadovoljen, sem razvil svoje Premium izdelke visoke kakovosti. Za več informacij o mojemu delu, klikni tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS
Refrence:
 • Ursinyova M1, Uhnakova I, Serbin R, Masanova V, Husekova Z, Wsolova L.The relation between human exposure to mercury and thyroid hormone status.Biol Trace Elem Res. 2012 Sep;148(3):281-91.
 • Gallagher CM1, Meliker JR.Mercury and thyroid autoantibodies in U.S. women. Environ Int. 2012 Apr;40:39-43
 • Hybenova M1, Hrda P, Procházková J, Stejskal V, Sterzl I. The role of environmental factors in autoimmune thyroiditis. Neuro Endocrinol Lett. 2010;31(3):283-9.

Morda te zanima tudi