Zdaj pa znižaj svoj holesterol če lahko …

Holesterol

Kaj veš o holesterolu?

Velika večina še vedno misli, da je glavni krivec za srčne bolezni, a temu ni tako. Če vam je kdaj zdravnik rekel, da je vaš holesterol previsok, vas seveda mora skrbeti in vsekakor lahko sami največ storite za izboljšanje ravni tako dobrega kot slabega holesterola. A vendar si ne prenaglite, samo povišana vrednost na krvnem testu dokaj malo pove o tvojem tveganju za nastanek bolezni srca in ožilja…

Zanimivo je dejstvo, da sta besedi holesterol in bolezni srca, skorajda postali sinonim. Še nekaj let nazaj je velika večina zdravnikov, bolezni srca pripisovala previsokemu holesterolu, a se za to zgodbo skriva precej več. Žal je tako, da je vedno najlažje in najhitreje določiti vzrok in poskušati zakriti simptome z zdravili. In tako je tudi tukaj,  saj so v preteklosti največkrat ljudem s povišanim holesterolom predpisali zdravilo statin.

Bodimo iskreni

Če smo iskreni, ne vemo koliko so nivoji holesterola pomembni, ko gre za zdravje srca (in v resnici tega nihče ne ve). Tudi če ga kombiniramo z vsemi ostalimi bavbavi za srce, kot so slabe maščobe, kajenje, visok krvni pritisk, vnetje in diabetes, to mogoče razloži le polovico rizika za razvoj ateroskleroze (bolezni, pri kateri pride do nastanka in rasti oblog v notranjosti naših arterij). Nekaj od ostalih rizikov, vsaj pri moških, vključuje nizke nivoje testosterona ali estrogenske nivoje, ki so bodisi previsoki ali prenizki, a ateroskleroza ostaja malce skrivnostna.

Kljub temu pa je precej sigurno, da se bo vaš splošni zdravnik osredotočil na vaše nivoje holesterola, tudi zato ker so sestavljeni iz lahko merljivih in sledljivih številk. Zdravnikom so dane smernice, koliko bi morala biti ta številka oziroma obseg številk. Ne smemo pa pozabiti, da se skupina kardiologov sreča vsakih nekaj let, da spreminja te številke. Stalno spreminja željene nivoje, zdi se čisto arbitrarno, na nivoje, ki jih je nemogoče doseči, če jemo karkoli drugega kakor ohrovt in pretlačen kvas. In zdaj je še hujše, ker imajo nov test, s katerim se lahko igrajo, test, ki definira, če je vaš LDL “puhast”, kar je zaželeno ali če je HDL “gost”, kar je zaskrbljajoče.

Statin zdravilo ali slepilo?

Danes že povsod vidimo reklame za zdravila, ki pomagajo pri zniževanju holesterola. Vsake toliko časa se pojavi nova reklama na televiziji, v revijah za zdravje ipd. Ob podatku, da je proizvajanje statinov 20 miljard EUR vredna industrija, je marsikaj jasno. S tako veliko sredstvi imajo skorajda neomejene načine kako vplivati in prepričati ljudi, preko svetovnih medijev.

Žal pa vpliv, ki ga imajo farmacevtske družbe na velike količine ljudi ni ravno dobra stvar. Odvisno seveda  s katerega zornega kota pogledamo. Številne neodvisne študije so že prišle do zaključka, da holesterol ni v povezavi s povečanim tveganjem za srčne bolezni, a je reklamna industrija tako močna, da ji uspe v javnost spraviti čiste neresnice in zavajajoče informacije, vse v imenu dobička.

Na žalost ima večina moških preko 30 ali 40 let pogosto nivoje holesterola zunaj “normalnih” nivojev. Tudi tvoji nivoji po vsej verjetnosti ne bodo nikoli konstantno izpolnjevali trenutnih smernic (delno tudi zato, ker se lahko dva enaka testa, podana dvem različnim laboratorijem ali celo istemu laboratoriju na isti dan, razlikujeta za do 15 odstotkov). Rekli ti bodo, da spremeni svoj način prehranjevanja – čeprav dieta verjetno ne igra velike vloge pri nivojih holesterola. In zelo mogoče ti bodo tudi predpisali statine, zdravila za zniževanje le tega. Stres zaradi vsega tega je dovolj, da dobiš srčni napad, kar je seveda zelo ironično.

Enostavna rešitev

Navkljub povedanemu pa je vseeno dobro paziti na svoje nivoje holesterola in jih držati vsaj približno blizu nivojem, ki jih priporočajo kardiologi. Eden najlažjih načinov, da to dosežeš, je s topno vlaknino imenovano indijski trpotec znan tudi kot psilium. Indijski trpotec ali psilium znižuje holesterol tako, da “ujame” žolč (in z njim holesterol, ki je komponenta žolča), substanco, ki jo izločajo jetra, da emulgira delce maščob, tako da jih lahko encimi lažje obdelajo.

To je zelo dobro zato, ker je ponavadi žolč v enem samem obroku nekajkrat recikliran, a ko je žolč ujet s psiliumom in eliminiran z blatom, morajo jetra proizvesti več žolča. Holesterol pa je njegova komponenta, tako da se s forsiranjem jeter, da ga proizvedejo več, dejansko privede do zmanjšanja le tega(saj morajo jetra izločiti slab holesterol iz krvnega obtoka, da lahko proizvedejo več žolča, ki je potreben za pravilno prebavo). LDL (slab) se zniža, brez vpliva na HDL (dober) holesterol.

Raziskave kažejo, da lahko jemanje le 7 do 10 gramov indijskega trpotca ali psiliuma na dan zniža serumski skupni holesterol od 4 do 11 odstotkov in zniža serum LDL holesterola od 6 do 18 odstotkov. To potencialno ogromno pomeni, zato ker je bilo za vsako 1 odstotno znižanje v serumskem skupnem holesterolu pokazano, da znižuje riziko srčne bolezni za 2 do 3 odstotke.

Če želiš preizkusiti indijski trpotec ali psilium za kontrolo tvojih nivojev holesterola, in želiš, da te tvoj zdravnik neha nadlegovati s statini, konzumiraj enega do tri 5 gramske odmerke indijskega trpotca oz. psiliuma na dan. Zmešaj 3 do 5g v kozarec vode in ga popij približno pol ure pred obrokom ter poskrbi, da boš tudi skozi dan dobro hidriran. Indijski trpotec ali psilium lahko vpliva na absorbcijo določenih zdravil in vitaminov, zato je priporočljivo, da jih vzameš dve uri pred ali po njegovem zaužitju.  

Ne spreglej kategorij z ostalimi koristnimi nasveti, naše spletne trgovine in spletne strani naše nove blagovne znamke 

Vitja Sikošek
Vitja Sikošek
Sem Vitja Sikošek, strokovnjak na področju Biosignature modulacije in treningov z utežmi. V zadnjih 25 letih sem pomagal več kot 1000 posameznikom pri preoblikovanju telesa ter izboljšanju zdravja in počutja. Svoje znanje redno izpopolnjujem na izobraževanjih, kar potrjuje tudi preko 15 pridobljenih certifikatov, med katerimi najbolj izstopata PICP (Poliquin performance specialist) nivo 2 in strokovnjak Biosignature modulacije nivo 2. Za več informacij o mojemu delu, kliknite tukaj.
Poliquin Performance Specialist
Poliquin Performance Specialist
ICANS

Vir:

  • Weverling-Rijnsburger AW, Blauw GJ, Lagaay AM, Knook DL, Meinders AE, Westendorp RG. “Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old.”
  • Skulas-Ray AC, Kris-Etherton PM, Harris WS, Vanden Heuvel JP, Wagner PR, West SG. “Dose-response effects of omega-3 fatty acids on triglycerides, inflammation, and endothelial function in healthy persons with moderate hypertriglyceridemia.”
  • Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):243-52. Sander J. Robins; Asya Lyass; Justin P. Zachariah; Joseph M. Massaro; Ramachandran S. Vasan. “Insulin Resistance and the Relationship of a Dyslipidemia to Coronary Heart Disease.
  • Luoma, TC. Tip: Drink This to Easily Reduce Cholesterol. Dostopno na: t-nation.com

Morda te zanima tudi